Három Stanley Kupa-győztessel érkezik a kanadai válogatott Budapestre

2023.05.05. 18:23
Három Stanley Kupa-győztessel, Milan Luciccsal, Tyler Toffolival és Sammy Blaisszel érkezik Budapestre az egy hét múlva kezdődő világbajnokságra készülő kanadai jégkorong-válogatott, amely kedden az MVM Dome-ban felkészülési mérkőzést játszik a szintén vb-re hangoló magyar együttessel.

A juharleveles szövetség pénteken tette közzé a vb-keretét, amely szombattól az MVM Dome-ban edzőtáborozik – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

A 34 esztendős Lucic 2011-ben a Boston Bruins, Toffoli, 2014-ben a Los Angeles Kings, Blaise pedig 2019-ben a St. Louis Blues színeiben lett bajnok az NHL-ben. Az évi 5,25 millió dollárt kereső Lucic, aki jelenleg a Calgary Flames csatára, eddig 1173 alapszakasz-mérkőzést játszott a világ legerősebb bajnokságában, 233 gólt ütött és  352 gólpasszt adott, ezenkívül 1299 perc büntetést kapott. A rájátszásban 136 fellépésen 77 pontot (29 gól, 48 gólpassz) gyűjtött, és 229 percet ült a büntetőpadon.

Lucic klubtársa, a 31 éves  Toffoli  idényeként 4,25 millió dollárt keres, alapszakaszban 733 találkozón 466 pontot (227, 239), a rájátszásban 88 fellépésen 44 pontot (18, 26) termelt. A keretben – amely az NHL rájátszásának második köre után még bővülni fog egy nem NHL-es játékos található: a 18 éves Adam Fantilli a Michigan Egyetemen hokizik, és minden bizonnyal az idei amatőr választáson, a drafton a második helyen fog elkelni Connor Bedard mögött.

Kanada  ahol nemzeti sport a hoki  az olimpiákon kilenc arany-, négy ezüst- és három bronzérmet szerzett. Világbajnokságokon 28-szor győzött, 16-szor második, hétszer pedig harmadik volt. A világranglistán a második helyen áll a finnek mögött.

Az igazolt játékosok száma – a nemzetközi szövetség (IIHF) honlapján található adatok alapján – 514 ezer, ezzel szemben Magyarországon kilencezer regisztrált hokist tartanak nyilván, és a válogatott a világranglistán a huszadik helyet foglalja el.

A kanadai és a magyar válogatott eddig tizenkétszer találkozott, tízszer nyert a tengerentúli gárda, és volt két döntetlen is, még 1934-ben budapesti barátságos mérkőzésen és az 1938-as prágai világbajnokságon. A gólkülönbség magyar szemszögből 1069.

A KANADAI VÁLOGATOTT KERETE:

  • kapusok: Devon Levi (Buffalo Sabres), Sam Montembeault (Montreal Canadiens)
  • hátvédek: Pierre-Olivier Joseph (Pittsburgh Penguins), Justin Barron (Montreal Canadiens), Mackenzie Weegar (Calgary Flames), Tyler Myers (Vancouver Canucks), Ethan Bear (Vancouver Canucks), Jake Walman (Detroit Red Wings)
  • csatárok: Cody Glass (Nashville Predators), Jack McBain (Arizona Coyotes), Milan Lucic (Calgary Flames), Peyton Krebs (Buffalo Sabres), Scott Laughton (Philadelphia Flyers), Jack Quinn (Buffalo Sabres), Jake Neighbours (St. Louis Blues), Lawson Crouse (Arizona Coyotes), Tyler Toffoli (Calgary Flames), Sammy Blais (St. Louis Blues), Joe Veleno (Detroit Red Wings), Adam Fantilli (University of Michigan)

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Kevin Constantine pénteken, a Szlovénia elleni felkészülési találkozókat követően jelölte ki 27 fős keretét. A világbajnokságon a magyarok a tamperei, a kanadaiak a rigai nyolcasban szerepelnek. A csoportok utolsó helyezettje kiesik a divízió I/A-ba, az első négy pedig negyeddöntőt játszhat.

A magyar válogatott vb-programja:

Május 13. 15:20: Magyarország–Dánia
Május 14. 11:20: Egyesült Államok–Magyarország
Május 16. 19:20: Franciaország–Magyarország
Május 18. 15:20: Magyarország–Svédország
Május 19. 15:20: Magyarország–Finnország
Május 21. 15:20: Németország–Magyarország
Május 22. 19:20: Ausztria–Magyarország

Célegyenesben

Vb-felvezetésünk korábbi részeiben a Kovács Csaba, Vas János kettőssel nosztalgiáztunk a magyarok újkori vb-szerepléseiről, amelyeken aktív részt vállaltak a csapat teljesítményéből, és a ketten együtt összesen több mint 340 válogatott fellépés tapasztalatára építve elemeztük segítségükkel a mostani esélyeket. 

Az A csoportos vb állandó „otthona” a Sport Televízió, amelynél minden eddiginél nagyszabásúbb tartalommal, valamint kellő optimizmussal készülnek a tornára. Erről, valamint a magyar válogatottal kapcsolatos korábbi vb-emlékeikről a Sport Televízió főszerkesztőjével és szerkesztőjével, Máté Pállal és Gallai Lászlóval beszélgettünk.

A hét elején a sajtónyilvános edzésen a szövetségi kapitány mellett az együttes rutinos alapemberei, a csapatkapitány Nagy GergőSofron István, valamint Sebők Balázs nyilatkozott az Indexnek, utóbbi az elmúlt két szezont éppen Tamperében töltötte, ahol a magyarok vb-meccseiket játsszák.

Ön szerint hogyan teljesít majd a magyar válogatott az A csoportos férfi jégkorong-világbajnokságon?

  • 2763
    Kiesünk...
  • 978
    Bentmaradunk!