A magyar Janicsnak jár olimpiai életjáradék

2012.09.26. 13:57

Amennyiben országot vált, ám megtartja a magyar állampolgárságot, 35. életéve után megkapja az olimpiai életjáradékot a magyar államtól Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára az MTI-nek szerdán elmondta: Janics jelenleg csak az életkora miatt nem jogosult járadékra, hiszen a további feltételek - olimpiai érmes, magyar állampolgár és Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik - adottak.

A 30 esztendős kajakos férje, egyben edzője, Andrian Douchev Szerbiában kapott állást, emiatt a versenyző távozni készül szülőhazájába, Szerbiába. Janics, aki Londonban Kovács Katalinnal kettesben második, egyesben harmadik lett, már elkérte kilépő papírjait szegedi egyesületétől.
Az olimpiai életjáradék nem fix összeg. Az olimpiai bajnokok esetében a Központi Statisztikai Hivatal által számított, a bérből és fizetésből élők előző évi, országos szintű bruttó nominál átlagkeresetének megfelelő összeg, ami 2011-ben 213 100 forint volt.

Janics mellett további kajakosok válthatnak országot. A hétszeres világbajnok Benedek Dalma jelezte, férje, Dusan Ruzicic miatt a jövőben szerb színekben indul. Sajtóértesülések szerint a vb-bronzérmes Sarudi Alíz Cipruson folytatja pályafutását, míg a kilencszeres vb-első Paksy Tímea Ausztriába távozna.

A szabályok értelmében a versenyzők jövőre akkor szerepelhetnek más ország színeiben, ha ezt hivatalosan szeptember 30-ig, azaz most vasárnapig jelzik a magyar szövetségnél.

Olimpiai életjáradék

Harmincötödik életévének betöltését követő év január 1. napjától kezdődően élete végéig olimpiai járadékra jogosult az a magyar állampolgár, aki a magyar nemzeti válogatott tagjaként akár egyéni számban, akár csapattagként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett nyári vagy téli olimpiai játékokon, vagy a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) által szervezett sakkolimpián, illetve 1984-től kezdődően paralimpián vagy siketlimpián első, második vagy harmadik helyezést ért el, vagyis érmes.
Élete végéig járadékra jogosult az érmes halálának időpontjától kezdődően annak özvegye, ha magyar állampolgár és Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik. Élete végéig járadékra jogosult annak edzője is a negyvenötödik életéve betöltését követő év január 1. napjától. A járadék szövetségi kapitányi feladatot ellátó vezetőedző részére is megállapítható.
Olimpiai életjáradékot kapnak azok is, akik 1984-ben nem vehettek részt a szocialista országok által bojkottált Los Angeles-i játékokon, de az olimpiát pótló versenyen érmet szereztek.
Az első helyezést elért érmes járadékának mértéke a bérből és fizetésből élők előző évi - a KSH által számított - országos szintű bruttó nominál átlagkeresetének megfelelő összeg, ami 2011-ben 213 100 forint volt. A második helyezést elért érmes járadékának mértéke az első helyezettet illető összeg hatvan százalékának, a harmadik helyezést elért érmesnek pedig annak negyven százalékának megfelelő összeg jár.
Az az érmes, aki kettő, három vagy négy első helyezést szerzett, érmenként további 20 százalékkal emelt összegű, az öt vagy ennél több első helyezést szerzett érmes kétszeres járadékra tarthat igényt. A járadékra jogosultságot és a járadékot a sportigazgatási szerv a jogosult kérelmére államigazgatási eljárás keretében állapítja meg és gondoskodik annak havonta történő folyósításáról.
A Nemzet Sportolója cím havi nettó 500 ezer forintos életjáradékkal jár együtt, s azon 60 évnél idősebb, kimagasló eredményt elért, 12 sportolónak adományozható, aki aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltött be a honi sportéletben.