Janicsék jöttek, a szerb kapitány elment

2013.02.21. 11:06
A szerb kajakkapitány nem akarja folytatni az "idősebb külföldi csillagok importálása" miatt. Ilyen például Janics Natasa, magyar olimpiai bajnok.

A londoni olimpián még Panda János vezette a szerb női kajakválogatottat - a kajaknégyesben csak magyarok voltak -, szerződése lejárta után viszont nem pályázott 2013-tól a munkakörre.

A döntésemben közrejátszik az idősebb külföldi csillagok importálása. Emiatt voltak és vannak nézetkülönbségeim a szerb szövetséggel” - mondta el a Borsnak a szakember.

Dusev-Janics Natasa mellett Benedek Dalma is szerb színekben folytatja. Benedek férje a szerb Dusan Ruzicic. Janics és Benedek párosa erős lehetne, már idén is mindenképpen éremért harcolhatnának, ha összeülnek, és előbbi versenyezhet.

Janics ügyében márciusban újabb tárgyalási forduló következik a Nemzetközi Szövetségnél (ICF), egyelőre nem tudni, miről tárgyalnak. A pillanatnyi állás szerint, mivel a szerbek nem fizették ki a 150 ezer eurós felkészülési hozzájárulást októberben, a magyarok a versenyzési engedélyét nem adták ki, vagyis Janics hiába szerb állampolgár, két évig nem képviselheti hazája színeit, legközelebb 2015-ben állhat rajthoz. Elfordulhat: arról tárgyal az ICF, hogy ezt az eltiltást mérsékeli.

A magyar színekben háromszoros olimpiai bajnok Janics eközben Portugáliában a szerbekkel edz.