Eljutott-e Orbánig Janics visszatérése?

2013.03.13. 14:02
Janics Natasa átgondolta korábbi döntését, mégsem tér vissza Szerbiába, hanem magyar színekben folytatja. Mi történhetett, és hogy milyen jövő várhat rá a pár hónapos kitérő után újra Magyarországon?

Rövid, de annál kacifántosabb volt Janics szerbiai kalandja, érdemes felidézni a legfontosabb részleteket:

2012, augusztus: a londoni olimpián Janics Natasa párosban ezüst, kétszáz egyesben bronzérmet szerzett, csalódott volt, mert aranyért utazott

szeptember 20: Janics férje, Andrian Dusev edzői állást kapott Szerbiában, Janics is követné. Két nap múlva a szerb szövetség kitwittelte, három klasszissal erősödnek, Janics mellett Benedek Dalma, valamint Dusev húszéves fia, Krisztián is áttelepül
szeptember 27: Janics bejelentette távozását a magyar szövetségnek, három nap múlva kiderült, 150 ezer euró a versenyző kivásárlási ára
október 4: a belgrádi sajtótájékoztatón Janics és férje is már szerb melegítőben jelent meg. Divac azt mondta, a magyarok nem kérnek Janicsért pénzt

Janics elbúcsúzott Magyarországtól, arra kért mindenkit, ne gyűlöljék
október 24: a magyar szövetség rögzíti, ingyen semmiképp sem mehet Janics, ő viszont elköltözött
november 30: a szerbek nem utaltak, ezért a magyar szövetség elutasította országváltási kérelmét, ahogy Csipes Tamaráéhoz, Paksy Tímeához sem járult hozzá
2013. január 8: a nemzetközi szövetség kihirdeti, Janics kérelmét elutasította, kétéves eltiltásra számíthat. A szerbek bejelentik fellebbezésüket
március 9: Janics Natasa jelzi Baráth Etelének, visszatérne Magyarországra, nem várja meg a nemzetközi Sportdöntőbíróság ítéletét. (Valószínűleg a CAS helyben hagyta volna a kétéves kihagyást.)
március 12: A kajakos Győrben versenyzik tovább. A klub nem tudja alkalmazni az edző-férjet, de egy mindenki számára kedvező megoldást alakítanak ki.

Janics szóvivőjén keresztül többször elmondta, korrigálta hibáját.

De mi történhetett?

Amíg a versenyző nem áll ki a nyilvánosság elé, és erre legalább áprilisig várni kell, csak gyanítani lehet, hogy a kézzelfogható szakmai okok - a szerb körülmények és a versenyrendszer a magyar nyomában kullog - mellett a pénz is a döntött. Janicsnak a Győr körülbelül annyit tud fizetni, mint a Szeged, vagyis havi 400 ezret. Ehhez körülbelül ugyanennyi ösztöndíj is csapódhat, mert olimpiai érmes, és korábbi olimpiai bajnokról van szó.

A szerbek sohasem mondták, hogy a férj visszautasíthatatlan ajánlatot kapott, ez Natasa retorikája volt. Nem tudni, Dusev mennyit kereshetett, ha kapott egyáltalán fizetést odaát. Mivel a kajak-kenu egymilliárdos állami juttatást kapott már tavaly decemberben, és ebből a Győr körülbelül 50 milliós összeghez juthat, könnyen elképzelhető, hogy ebből valamennyit Janicsra fordítanak. Lakást nem kell bérelniük, megteszi helyettük a klub, míg ezt Szerbiában feltehetően kellett volna.

A szegedi házba pedig bármikor mehetnek, ha éppen Szegeden készül fel, vagy ott lesz verseny.

Rögtön magyar színekben

A magyar válogatón (május 24-26., Szeged) lesz az első bemutatkozása a visszatérés után Janicsnak. Ezt követi júniusban Portugáliában az Európa-bajnokság, majd az augusztusi duisburgi világbajnokság.

Ha osztottak, szoroztak, jobban jöttek ki itt, még ha a szerb Blic tudni is véli, hogy odaát is az első kategóriás versenyzők közé sorolták, bár ez nyilván felülbírálható volt, hiszen ha két évig nem nyerhet vb-érmeket, miért lenne olyannyira nagyvonalú a szerb szövetség, amelyik a 150 ezer eurós kivásárlási pénzt sem fizette ki a magyarnak. A kajakos eddig 9 ezer euróba került Szerbiának, ezeket edzőtáborra költötték.

Magyar szponzori pénzekkel egyelőre nem számolhatnak, ami a korábbi bevételének jelentős részét kitette, a sportoló húszmilliót is kapott egy évben várandóssága alatt. A szponzorok elfordulhatnak tőle. Az is biztos, hogy korábbi menedzserét, Csonka Gábort lecseréli.

Érezhette-e Janics, hogy ő nem fontos Szerbiának?

A szerbek azt állítják, ők mindent megtettek. Nem is mondhatnak mást, de ezt kapásból cáfolni lehet, hiszen 150 ezer eurót nem tudtak előkeríteni, noha ezzel az óriási presztízsveszteséget elkerülhették volna. Janicsban pedig, ha nem is rögtön, a gondolat mindenképp felvetődhet: „mégsem vagyok annyira fontos, hogy fizessenek értem?"

Ezért kellett volna kihagynia két évet, ami egy 31 éves sportolónál óriási kockázat. Janics egyedül több aranyat szerzett Magyarországnak, mint Szerbia az elmúlt három olimpián.

Ha a férje nem érezte jól magát Magyarországon, mi a garancia, hogy Győrben jól fogja?

Ez a kulcskérdés. Dusev ugyanis nem tanult magyarul, igazán sohasem akart integrálódni, edzői papírjai nem megfelelőek. Neki is változtatnia kell. A most csak férfiakkal foglalkozó Fábiánné Rozsnyói Katalin már felvetette, az ő korábbi edzésterveit szívesen kölcsönadja, és ha ehhez ragaszkodik a kajakos, Dusev is biztosan kiértékeli és beépíti a felkészítésbe.

Mi a garancia, hogy Győrben megfelelő edzőpartnerei lesznek, akik a világszínvonalú teljesítményre sarkallhatják, ha már Szerbiában nem voltak?

Győri versenyző az olimpiai bajnok négyes egyik tagja, Fazekas Krisztina papíron, de ő az Egyesült Államokban él. Azt mondta ugyanakkor, egyre többször fog hazatérni. Ha együtt készülnek fel, egymással folyamatosan versengve, nagyon hasznos lehet mindkettőjüknek, mert egymást inspirálhatják. Fazekas egyéniben is szeretné megmutatni erejét, Janics sem tett le erről soha, ha jól össze tudják egyeztetni az időpontokat, komoly kihívói lehetnek az olimpiai címvédő, edzőt váltó Kozák Danutának. Itt még nagyon sok a ha, de vannak ésszerű megoldások.

Mennyire volt kiemelten fontos Janics visszatérése a hazai sportvezetésnek?

Vannak olyan pletykák, hogy a tavalyi Orbán-Baráth-találkozón is téma volt. Tény: Orbán felesége szívhez szóló levelet írt az elbúcsúzó Janicsnak. Sokkal kézenfekvőbb, hogy egy győri nagykoalíciós összefogás történt. Kadler Gusztáv szövetségi alelnök kedden, az igazolás híre előtt azt nyilatkozta, Borkai Zsolt fideszes polgármesterrel egyeztetett. Tény: Kadler majdnem kihívója lett 2006-ban Borkainak. Kadlert az MSZP polgármesternek jelölte, ő azonban két hét után egészségügyi okokra hivatkozva visszalépett, még jócskán az őszödi beszéd előtt. Borkai MOB-elnök, úgy tűnik, felülemelkedett korábbi álláspontján, amikor nem fogadta az éppen távozóban lévő Janicsot. A lemondott találkozó nem esett jól a bajnoktársnak, hiszen már épp úton volt Budapest felé Szegedről.

Az elnökválasztásra hatással lehet-e Janics visszatérése?

Április ötödikén a kajakosok elnököt választanak, Baráth Etelének nem jött rosszul, hogy ezt az ügyet így oldotta meg. Önmaga elismerte: csatát nyert. Akik esetleg ellenezték a kivásárlási összeget, illetve a reális fenyegetést, hogy pályája kettétörik, most azt szemlélhetik: Janics a magyarokkal van, nem ellenünk készül.

Milyen esélyei lehetnek a világbajnoki csapatba kerülésre?

Jelentősek. Kétszázon még mindig a legjobb a hazai mezőnyben, és mivel fűti a revansvágy, pluszmotivációkat is talál, hogy visszavághasson londoni legyőzőjének, az új-zélandi Lisa Carringtonnak. Párosban akár Kováccsal, akár Fazekassal ütősek lehetnek. Nem tudni, Kovácsnak milyen ambíciói vannak, azt sem lehet tudni pontosan, valóban összeszólalkoztak-e a londoni ezüst után, bár Kovács László, Janics régebbi edzője erre utalt. A négyesben ugyanakkor betonbiztos helye lehet egy zavartalan felkészülés után, akár vezérevezősként is, mert a 2010-es vb-győztes egységnek ő volt a sztrókja.

Milyen lesz a fogadtatása?

Most még inkább az ellenszenv uralkodik, vannak egyértelmű szurkolói visszajelzések a kajakos vezetők felé. De ahogy a kézilabdázó klasszis, Nagy László hezitálására is egyre kevesebben emlékeznek – góljaira, meccset befolyásoló erejére annál inkább -, Janics is ugyanezt az utat járhatja be. Baráth Etele pedig biztosan sokat fog tenni azért, hogy csitítsa az ellenszenvet, erre már célzott is. A szegedi Világkupa ettől még érdekes hangulatú lesz, ám ha ott jól szerepel, a szurkolói megértés, megbocsátás is egyszerűbb. Janics leginkább azt kérte, értsék meg őt.