Szennyvízszag áradt mindenhonnan, próbáltam csukott szájjal evezni

ZS 1859
A világbajnoki ezüstérem után megnyerték a párizsi előolimpiát, így bizakodva készülhetnek a jövő nyári ötkarikás játékokra. Természetesen a férfi kajaknégyesről van szó, amelynek két meghatározó tagja, Nádas Bence és Tótka Sándor volt az Index sportcast legújabb epizódjának vendége. Beszélgettünk velük egyebek mellett csapatmunkáról, étkezésről, sportpszichológiáról, olimpiáról és még a Formula–1 is szóba került.

Nehezen indult, de fantasztikusan zárult a férfi kajaknégyes (Nádas Bence, Tótka Sándor, Kuli István, Csizmadia Kolos) versenyszezonja: az Európa Játékokon elért 6. hely után a duisburgi világbajnokságon ezüstérmes lett az egység, a párizsi előolimpián már nem talált legyőzőre, aranyéremmel térhetett haza a jövő nyári ötkarikás játékok főpróbájáról. Utóbbiról vegyes élményekkel tértek haza Tótka Sándorék.

Szennyvízszag volt Párizsban, ami a hátul ülőnek, jelen esetben nekem, elég nagy nehezítés. Próbáltam végig csukott szájjal evezni, hogy ne érezzem a kellemetlen szagokat. A pálya viszont jó, puha a víz, ami a mi technikánknak kifejezetten fekszik.

Az élsportolók étkezése sarkalatos pont, erről is kérdeztük Tótka Sándort, aki beavatott minket a részletekbe.

Kaptunk négy hét pihenőt, most nem nagyon figyelek oda, mit eszem, de nem akarok 90 kilósan versenyezni, mert 85 kg a versenysúlyom. Néhány naponta ráállok a mérlegre, odafigyelek azért a súlyomra. Hétfőtől péntekig nagyon figyelek arra, hogy mit eszek és mennyit, szombat a csalónap. Nyolc órás időablakban étkezem, 16 órán át nem eszem. Ez egyre inkább elterjedt étrend már a civilek között is. Nem eszünk cukrot, lisztet és tehéntejet sem, ezen kívül szinte mindent. 

Nádas Bence elmondta: a négyeshajón belül le vannak osztva a feladatok, a vízen és azon kívül is. Megvan, ki felel a jó hangulatért, de az is, hogy ki küldi el a többieknek, hogy milyen ruhában jöjjenek egy-egy versenyre – ennek a felelőse Tótka Sándor a csapatban.

Az adásban szóba került még többek között az is, hogy:

  • hogyan lett a Formula–1 rajongója Nádas Bence;
  • mit várnak a párizsi olimpiától;
  • hogyan küzdötték le a világbajnokságon adódott kellemetlenségeket;
  • mennyire fontos a szerepe a pszichológiának az élsportban.

Az Index Sportcast korábbi epizódjait ide kattintva hallgathatja meg, a kajak-kenuról szóló írásainkat pedig itt találja.

(Borítókép: Nádas Bence és Tótka Sándor. Fotó: Zöld Fanni /Index)