Mocsai Lajos elmondta, hogy mi történt

2008.10.01. 14:29
Az egyik szegedi vezető múlt heti levele után döntött úgy Mocsai Lajos, jobban teszi, ha a béke és a nyugalom érdekében félreáll, és nem vállalja a magyar férfi kézilabda-válogatott irányítását. A legeredményesebb magyar edző nem kért bocsánatot, mert szerinte nincs miért.

Lélekben talán már készült a magyar férfi kézilabda-válogatott irányítására az elmúlt huszonöt legsikeresebb magyar edzője, Mocsai Lajos, de végül hétfő este levelet írt, amelyben elállt a felkéréstől. A szövetség elnöksége kedden így Hajdu Jánost nevezte ki.

Mocsai korábban elmondta, úgy érzi, összeérett a korosztály, komoly sikerekre lehet képes, szívesen vállalná a feladatot, mivel a szemléletében abszolút első helyen áll a válogatott. A kapitányi tisztséget a legnagyobb erkölcsi elismerésnek tartja.

„Saját magam döntöttem el, hogy nem szeretném a válogatott kispadját. A kialakult helyzetben, az idő szorításában a legtisztességesebb döntést hoztam. Feltettem magamnak a kérdést, hogyan lehet ezt elérni? Így. Talán emberi nagyságom is benne volt a lépésben. Egyedüli jelölt voltam, egész életemet becsülettel végigdolgoztam a sportágban, de békét és nyugalmat teremteni másként nem lehetett. Teljes erőmmel a Veszprém sikerességére törekszem, illetve a sporttudományos munkámra, a kutatásaimra” – mondta az Indexnek.

mocsai

Hozzátette, a hétvégén határozott, mert pénteken került a kezébe az egyik szegedi vezető neki címzett levele, az abban leírtakat mérlegelte. A szegediek bocsánatkérést vártak tőle, mert szerintük sértő nyilatkozatot tett a klubra áprilisban.

„Ebben az ügyben az ok és az okozat sajnálatosan szétvált. Az okot az egyik fél félretette, enélkül a problémamegoldás lehetetlen. A mai napig tartom nyilatkozatomat, amelyet a veszprémi televízióban tettem, miután visszanéztem a magyar kupa döntőjét. Tárgyilagosan, visszafogottan beszéltem akkor is. Elfogadhatatlan, hogy a sportágnak a túlzott fizikai jelenlét legyen a jövőképe, ezt a tendenciát nem támogathatom” – magyarázta. A szegediek ezt a nyilatkozatot vetették a szemére, elsősorban amiatt, mert a meccs után megköszönte a kemény meccset. A szakvezető álláspontját a videózás után változtatta meg.

Az európai életműdíjjal kitüntetett Mocsai sok sikert kívánt a csapatnak mind a közelgő Európa-bajnoki selejtezőkre, mind a januári horvátországi világbajnokságra. Hajdu János segítőit a napokban nevezi meg, nem elképzelhetetlen, hogy egy szegedi illetve és egy veszprémi edző lesz mellette.