Kettőből kettő a Bajnokok Ligájában

2008.10.06. 12:51
Az MKB Veszprém egy góllal, 29-28 arányban legyőzte a német Flensburg csapatát a Bajnokok Ligája első fordulójában. Mocsai Lajos csapatán érződött, hogy felkészülését sérülések hátráltatták. A másik magyar BL-csapat, a Pick Szeged sima és teljesen megérdemelt győzelmet aratott a lengyel Wisla Plock otthonában.

A KEK-címvédő és magyar bajnok MKB Veszprém a legfontosabb mérkőzésével kezdte Bajnokok Ligája-szereplését, a sokszoros német bajnok Flensburg együttesét fogadta. Mocsai Lajos csapatának roppant fontos volt a győzelem, hiszen a kiírás szerint a csoportok továbbjutói viszik magukkal a második körre az egymás ellen szerzett pontjaikat.

A Flensburg az elmúlt két hétben csak a Veszprém elleni mérkőzésre készült, a hazaiak felkészülését azonban több sérülés is gátolta, ráadásul az MKB a Bajnokok Trófeáján is pályára lépett. A hatalmas csatában kialakult egygólos veszprémi siker értékét növeli, hogy az MKB nem játszott jól, tudása 60-70 százalékát nyújtotta.

Jobb csapat ellenfelénél az MKB Veszprém, a Flensburg azonban könyörtelenül kihasználta a hazaiak hibáit, így tudott végig lépést tartani az ezen a napon játékát csak a mérkőzés egyes periódusaiban találó, több sérüléssel bajlódó hazaiakkal.

Remekelt a szegedi védelem

A másik magyar BL-csapat, a bajnoki ezüstérmes Pick-Szeged pazar játékot nyújtott a lengyel Wisla Plock otthonában, ahol tízgólos győzelmet ért el. A lengyelek ellen kötelező volt a győzelem a továbbjutás érdekében, de a szegediek nehezebb meccsre számítottak, hiszen a lengyel csapat megszorongatta már a Kielt is.

A magyarok jól kezdtek, Puljezevics úgy értékelt a Délmagyarországban, hogy az első tizenöt perc volt a fontos, akkor hatgólos előnyt szereztek, utána rutinból lehozták a mérkőzést. Az edző, Vladan Matics azt emelte ki, mindössze tizenhat gólt kaptak, ami sokat elárul a védekezés hatékonyságáról. Azt sem tagadta, voltak hibáik, de ezekkel egyelőre nem foglalkozna, bár a jövő hétre ki kell javítani mindet. A válogatott másodedzői posztjára is esélyes szakember jövő héten alighanem már számíthat Katzirz Dávidra.

A védelem oszlopának, Herbert Gábornak azt vetettük fel, olyan kevés gólt kaptak, hogy mindegyikre emlékezhet. „Majdnem mindegyikre – válaszolta. – Sokat videóztunk, tudtuk, mikor, mit fognak tenni a lengyelek. A taktika, hogy a szélre szorítsuk őket, tökéletesen bevált.”

A nyári tüdőgyulladásából felépült Laluska Balázson még látszik, hogy nincs kirobbanó erőben, de hétről hétre jön fel. A jövő héten fontos szerep hárulhat rá, mert ha a Szeged hozza hazai meccseit, a továbbjutás karnyújtásnyira kerülhet. A német Löwen érkezik Szegedre vasárnap, amely döntetlent ért el a favorit Zagreb otthonában.

Kent-Harry Andersson, a Flensburg edzője a mérkőzés után nem tűnt csalódottnak, amikor sportszerűen gratulált a hazai csapatnak a győzelemhez: „Tudtuk, hogy rettenetesen nehéz lesz győzni Veszprémben, ráadásul az MKB szurkolói elképesztő atmoszférát varázsolnak a gyönyörű csarnokba. Csapatom nem játszott rosszul, a mérkőzés egy rövid szakaszát leszámítva végig egyenrangú ellenfelek voltunk, de a végén sajnos nem sikerült egyenlítenünk."

„Akik azt gondolták, hogy egy Flensburg erősségű csapatot simán fogunk verni, azok tévedtek, ellenfelünk a világ egyik legjobb csapata, és ezt ellenünk is bizonyította – kezdte értékelését Mocsai Lajos. – Azt gondolom, győzelmünk megérdemelt, de nagyon meg kellett érte küzdenünk. A felkészülésünk sem volt éppen zökkenőmentes, így különösen nagy öröm számomra, hogy nyerni tudtuk."

„Sajnos a lövéseim nem jöttek be az elején, de a helyemre állt Carlos Perez nagyon jól játszott támadásban, így nekem csak a védekezésre kellett figyelnem – méltatta a veterán balátlövőt a mérkőzés után Ilyés Ferenc. – Úgy gondolom, védőfalunk ismét remekül dolgozott, ha pedig hibáztunk, Peric védett szenzációsan. Köszönjük a szurkolók biztatását."

„A győzelem volt a legfontosabb, és azt megszereztük – nyilatkozta Gál Gyula, aki csúnya sebbel a nyakán válaszolt az Index kérdésére. – Nagyon komolyan megszervezett védelemmel találtuk szembe magunkat, kemény meccs volt, de ezen a szinten már majdnem mindegyik ilyen. Nyerhettünk volna nagyobb arányban is, de a lényeg, hogy megvan a két pont. Most megyünk Ukrajnába, természetesen ott is győzni szeretnénk."

MKB Veszprém-Flensburg 29-28

Veszprém, 5000 néző. V: Visekruna, Sztanojevics (szerbek)

Veszprém: Perics, Iváncsik T. 3, Vujin 9, Eklemovics 2, Gál, Ilyés, Korazija 4, Lusnyikov, Lapcsevics, Perez 4, Markovics 2, Sesum 1, Cozma 4

Flensburg: Beutler, Hansen 7, Carlen, Knudsen 4, Jensen, Mogensen 5, Christiansen 9 (4), Meyer (kapus), Muratovics, Boesen 2, Vranjes 1, Heinl, Johansen

A csoport másik mérkőzésén: Haukar-Zaporizzsja 26-25
Az állás: 1. Veszprém 2, 2. Haukar 2, 3. Flensburg 0, 4. Zaporizzsja 0