A Veszprém 6-0-ra verheti a Szegedet

2009.05.20. 10:52
A férfi kézilabda-bajnokság döntőjének második meccsén Szegeden is győzni tudott a Veszprém. A szoros mérkőzés a két kiváló védelem csatája volt, az MKB úgy tudott nyerni, hogy a második félidőben csak 8 gólt dobott. A Veszprém megvédi bajnoki címét, ha a 3. mérkőzésen hazai pályán ismét legyőzi a Pick Szegedet.

Fordulatos, a két csapat közös történelméhez és játékerejéhez méltó meccset hozott a bajnoki döntő második összecsapása, amelyet a Veszprém egy góllal megnyert, így Mocsai Lajos csapata egyetlen győzelemre van a bajnoki címtől – és attól, hogy az idén 6-0-ra nyerje a párharcot legnagyobb hazai ellenfelével szemben.

Pick Szeged-MKB Veszprém 24-25 (12-17)

A szegedi gólszerzők: Ghionea 6/2, Zvizej 4, Andjelkovics 4, Zubai 3, Katzirz 3, Krivokapics 2, Laluska 2
A veszprémi gólszerzők: Vujin 6/1, Vilovszki 5, Iváncsik G. 2, Iváncsik T. 2, Eklemovics 2, Gulyás 2, Korazija 2, Perez 2, Ilyés 1, Lapcsevics 1

Hétméteresből: 3/2 ill. 3/1
Kiállítások: 14 perc ill. 8 perc

A három győzelemig tartó párharc állása 2-0 az MKB Veszprémnek.

A kupadöntőben borzasztóan elvert Szeged az első meccsen már megmutatta, az MKB nem veheti félvállról, az erőfeszítéseket méltányolta is a szegedi közönség, telt ház jött össze az újszegedi csarnokban. Az ideges hangulatban indult meccsen fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd egy négygólos szegedi rohanás után megrázta magát a Veszprém, zsinórban nyolcat szerezve a szünetre ellépett ellenfelétől.

A Szeged nem adta fel, összeálló védelmének és a Puljezevics Nenadot váltó Dragan Marjanac óriási védéseinek köszönhetően átvette a vezetést. A második félidőben végig a védekezés dominált, mindkét fal keményen, határozottan állította meg ellenfele támadásait, a kiszorított helyzetekből elengedett lövéseket könnyedén fogták a kapusok, így óriási végjáték bontakozott ki.

Mindkét edző forgatta csapatát, keresve azt a játékost, aki javára döntheti el a meccset, végül egy felesleges kiállítást kihasználva a vendégek szerezték a mindent eldöntő gólt, az utolsó szegedi támadásnál Daniel Andjelkovics lövését védte Liszkai Szilveszter, így az alapszakasz után a döntőben is MKB-siker született Szegeden.

A veszprémiek úgy nyerték meg a meccset, hogy a második félidőben összesen nyolc gólt szereztek. „Aki azt hitte, simán nyerünk, nagyot tévedett – mondta Mocsai Lajos, a veszprémiek edzője a mérkőzés után. – A jól sikerült első félidő után tudtuk, hogy a Szeged a másodikban mindent meg fog tenni a győzelemért, és így is lett. Kiváló erőkből álló csapatot sikerült legyőznünk, nem tagadhatjuk, sikerünkben volt némi szerepe a szerencsének is.”

„Biztos vagyok benne, hogy játékosaim nem hitték el, hogy már megvan a bajnoki cím. Ugyanolyan intenzitással készülünk a harmadik mérkőzésre, mint az eddigiekre, csapatomtól távol áll a lazázás” – tette hozzá Mocsai a vasárnapi harmadik mérkőzésre gondolva.

„Győzhettünk volna, ezért különösen bosszantó, hogy az utolsó pillanatokban jobban koncentrált a Veszprém. A folytatás már nagyon nehéz lesz, de ígérhetem, játékosaimmal együtt mindent meg fogunk tenni, nem kikapni utazunk Veszprémbe vasárnap” – mondta Vladan Matics, a Szeged edzője.

„Az utolsó támadásunknál nem azt csináltuk, amit megbeszéltünk, Andjelkovics elhamarkodta a lövést, még lett volna időnk megmozgatni a veszprémi falat. Nagy kár, mert az utóbbi években kétszer is volt büntetőpárbaj a döntőben, és mindkettőt mi nyertük, de természetesen nem fogom a játékosomra a vereséget, Daniel kiválóan játszott.”

A kemény szegedi védekezés miatt ezúttal nem az átlövők villogtak (bár Marko Vujin 6 gólja nagyon kellett a vendégek sikeréhez), hanem a 3. számú beállóból egyetlen vonalemberré előlépő Uros Vilovszki, aki már Veszprémben is kiválóan helytállt.

„Örülök, hogy jól ment a játék, és sikerült többször eredményesnek lennem. Hozzá kell tennem, öröm beállót játszani egy olyan csapatban, ahol Nikola Eklemovics osztja a passzokat, ráadásul nemcsak neki, hanem mindenkinek az a fontosabb, hogy gólt érjünk el az akció végén, nem az, hogy ő szerezze a találatot” – mondta az öt gólt vágó beálló.

Hajnal Csaba, a veszprémi klub első embere boldogan emelte ki a csapat másik fiatalját, Liszkai Szilvesztert. A kapus Dejan Perics sérülése miatt gyakorlatilag egyedül viszi végig a döntőt, és bár a hazai pályán bemutatott parádést teljesítményét nem tudta megismételni, a hajrában bemutatott védésekkel fontos szerepe volt a győzelemben. „Fiatal kapusunk teljesítménye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy vert helyzetből is fel tudjunk állni.” – mondta Hajnal.

A Veszprém a bajnokság alapszakaszában odavissza legyőzte a Szegedet, nyert a kupában, valamint a döntő eddigi két mérkőzésén is. Ha vasárnap hazai pályán behúzza a harmadik döntős sikert, 6-0-val abszolválja ezt a szezont a Pickkel szemben.