Nagy hatgólos győzelemmel tért vissza

2012.06.10. 17:56
A magyar férfi kézilabda-válogatott hat góllal, 27-21-re verte Norvégiát a világbajnoki selejtező első mérkőzésén, Veszprémben.

A kezdés előtt köszöntötték a harminc évvel ezelőtt BEK-et nyert Vasas női és Bp. Honvéd férfi csapatának tagjait.

Férfi vb-selejtező, 1. mérkőzés

Magyarország-Norvégia 27-21 (12-10)
Veszprém Aréna, 5000 néző, v: Geipel, Helbig (németek)
gól: Nagy 6, Császár 6/2, Harsányi 4/2, Gulyás 3, Zubai 2, Lékai 2, Mocsai 1, Perez 1, Vadkerti 1, Schuch 1, illetve Tvedten 6/3, Kjelling 5, Myrhol 3, Samdahl 2, Björnsen 2, Mamelund 2, Rambo 1

A bemutatásnál a csapathoz három év kihagyás után visszatért Nagy Lászlót, a Barcelona átlövőjét - aki a védelem tengelyében és támadásban is központi szerepet kapott - ugyanolyan nagy tapssal fogadták, mint társait. A tüdőembóliával kezelt Krivokapics elhagyhatta a veszprémi kórházat, és a helyszínen szurkolt a többieknek. Norvégiából nem érkezett egyetlen drukker sem.

Nagy hat gólt szerzett és számos gólpasszt adott, miközben remekül védekezett. Közel negyedóráig szoros volt az állás. Aztán hol elmentünk 3-4 góllal, hol felzárkóztak a vendégek.

Három Fazekas-védés után két vendéggól következett. Császár a 4. percben szépített, és a folytatásban is az irányító találataival tartottuk a lépést. Aztán Nagy előbb egyenlített (4-4), majd a vezetést is megszerezte (5-4). A norvégok keményen védekeztek és bő negyedóráig tartották magukat, amikor is a 18. percre 9-6-ra megugrott a Mocsai-csapat. A 20. percben időkérés után több poszton cserélt a kapitány, de ez nem vált be. A magyarok hét percig nem tudtak gólt szerezni, legalább a vezetés megmaradt Császár kihagyott büntetője ellenére is. A második magyar sor tizenkét perc alatt csak háromszor volt eredményes.

A volt veszprémi Myrhol betalált a második félidő elején, majd jött az egyenlítés (12-12), a fordítás viszont nem. Fazekas védései közepette 5-1-es rohamot produkáltak a magyarok. Következett egy hullámvölgy, Fazekast pedig Mikler váltotta, aki egy védéssel mutatkozott be, de így is 5-2-vel válaszoltak a skandinávok.

Az 53. percben, 21-19-nél időt kértek a norvégok, ám Vadkerti egy látványos góllal lehűtötte őket. A hajrában teljes extázisban játszott a magyar válogatott, a végeredményt pedig időn túli büntetőből Harsányi állította be. Éppen a lefújáskor alakult ki a legnagyobb különbség a két válogatott között.

Hazai szempontból remekül sikerült, 27-21 lett a vége.

Mocsai Lajos: „Nagyszerűen játszott mindkét csapat. Részben Nagy László megérkezése, részben Perez négyhetes kihagyása, és több sérülés miatt kevésbé voltunk összeszokottak. Szervezett, komoly csapat a norvég, változatlanul keményen kell készülnünk, hogy előnyünkből valamennyit megőrizzünk. Az első 15 percben többet kell nyújtanunk Oslóban, és tanulni kell a hibáinkból. A közönségünk fantasztikus volt. Nem csak Nagy László visszatérése miatt izgultam. A csapatunk integráló, jó morálú, és az átlövő edzésmunkája, hozzáállása példaértékű."

Mikler Roland: „Szerettünk volna minél kevesebb gólt kapni, és minél többet lőni, ez nagyrészt sikerült, de voltak hibáink is. Nagyon várom a visszavágót, és bízom a továbbjutásban."

Robert Hedin, a norvégok szövetségi kapitánya: „Az 52. percig fantasztikus meccs volt, addig egészen jól harcoltunk, ám a hajrában semmi sem sikerült. Ekkor jobbak voltak a magyarok, a kapusuk megbabonázott minket. Remélem, a visszavágón a teljes 60 percig jók leszünk."

A visszavágót jövő szombaton rendezik Oslóban. A párharc győztese vehet részt a 2013-as spanyolországi vb-n.