Várjuk a dánokat, nekik ugrunk

2013.01.22. 09:17

Mocsai Lajos kapitány a meccs után egy széles mosollyal azt mondta, már a lengyel meccs előtt megrendelték a dánokról a kazettát, vagyis hitt abban, hogy válogatottja a világ legjobb nyolc csapata közé kerül ismét, két év után is állandósítja a helyét a legjobbak közt.

„Nagyon sokat készültünk erre a meccsre. A hétfő délelőtti edzésen külön gyakoroltuk a védekezést. Emellett volt egy nagyszerű kapusteljesítményünk, Mikler Rolandé. Tudtuk racionalizálni a támadásainkat. De ami talán mindezeknél is fontosabb: a közösségi erő és energia a kellő pillanatban a felszínre jött. Ez az egység önbizalmat is adott. Meg lehet nézni az öltözőnk falát, mire készültünk. A Berlin irányítóját, Jaszkát próbáltuk szűken fogni, a nagy átlövőket pedig ütközésekre kényszeríteni. Az volt a terv, sokat mozogjanak, és széles ívben, hogy fáradjanak, fáradjanak, mert az ilyen nagy izomzatú embereknél törvényszerű a holtpont. Igazi csapatsiker volt, így oldottuk meg a feladatot” - értékelt a férfi kézisek szövetségi kapitánya.

Kifejtette, ez a fegyelmezett védekezés volt az alap, de megoldották azt is, amikor az ellenfél esetleg védekezést váltott.

„A gondolatokat kiloptuk a lengyelek fejéből, mert nem reaktív, hanem megelőző volt a védekezésünk. Hibákat persze így is követtünk el, a beálló semlegesítését még így is jobban kellett volna megoldani, hogy az átlövőket kikapcsoltuk a játékból” - állította.

Nagy dolog szerinte, hogy megújult és érzelmileg felfrissült csapata, pedig nagyon tartott ettől a meccstől, hiszen a védelemből az olimpiához képest alapemberek hiányoztak.

„Be kell azt is vallani, hogy a sportszerencse is mellettünk állt, a kipattanó labdák általában hozzánk kerültek. De ezért a szerencséért küzdöttünk is, megdolgoztunk érte. Az első félidőben nem tudtuk befejezni a lerohanásainkat, mert óriási küzdelemre késztettek bennünket. A másodikban akkor jött el a döntő pont, amikor a sok és gyors futással szétziláltuk az ellenfelet. Ezek után pedig már a felállt védelem ellen is megvolt a kellő kreativitás, ami szintén döntő volt.”

Mocsai úgy véli, a spanyolok ellen már igazolta a csapata, hogy ötven percig méltó ellenfél tud lenni, és a játékosok már nagyon várták ezt a meccset, amikor is megmutathatták, hogy nagy nyomás alatt tudnak jól és koncentráltan játszani. Az alapcél elérése enélkül nem sikerülhetett volna.

A magyar férfi kézilabda-válogatott azzal, hogy bejutott a spanyolországi világbajnokság szerdai negyeddöntőjébe, már teljesítette a célkitűzést, ugyanakkor Mocsai Lajos szerint csapata változatlanul éhes a sikerre. A következő ellenfél a legutóbbi vb-n második, a tavalyi Európa-bajnokságon aranyérmes dán együttes lesz.

„A dánokkal az olimpia nyitómeccsén szoros küzdelmet vívtunk, és az utolsó pillanatban lett kétgólos a különbség, 27-25 a javukra. Minden poszton világklasszisaik vannak, a mentalitásuk fantasztikus, mert nagy tét alatt is könnyedén tudnak játszani. Gyorsak a szélsőik, nem is sorolom tovább. Ők az esélyesek, de a magyar válogatott soha sem ad fel meccset. Felépítjük a stratégiánkat, de hogy ez mire lesz elég, azt egyelőre nem tudhatjuk” - összegzett.

„Ezzel a csapattal öröm együtt dolgozni. Mindenki tudja a feladatát, elszánt, megfelelően motivált, és éles helyzetekben is képes maximálisan összpontosítani. Várjuk a dánokat, nekik ugrunk" - tette hozzá Mocsai.

A negyeddöntők programja

Szerda:

Oroszország-Szlovénia 18.15, Barcelona

Spanyolország-Németország 19.00, Zaragoza

Dánia-Magyarország 20.45, Barcelona

Franciaország-Horvátország 21.30, Zaragoza