Rémálom a kézi-Eb-n: győztesen is kieshetünk

D  YT20180115022
2018.01.16. 11:34

A férfi kézilabda-Európa-bajnokság hétfő esti játéknapján megszületett a torna talán eddigi legnagyobb meglepetése: Csehország 28-27-re legyőzte az olimpiai bajnok Dániát. A csehek az első fordulóban megalázó, 17 gólos vereséget szenvedtek a spanyoloktól, ezért váratlan a feltámadásuk.

A meccs elején a balatonfüredi Kasparekkel felálló csehek csak futottak az eredmény után, aztán 11-10-nél már ők vezettek, de a dánok a félidő végére előnybe kerültek. A 45. percben 23-20 volt a dánoknak, de nyolc perccel a vége előtt megint utolérték őket a jól küzdő csehek. 24-24 után pedig a meccs legjobbja, a német másodosztályban játszó Ondrej Zdrhala belőtte hetedik és nyolcadik gólját is, Pavel Horak is vágott egyet – ő a legnevesebb játékosuk –, így lett 28-27.

Lubomir Vranjes kapitány az elutazás előtt azt mondta, ha jó napunk van, akkor a cseheket legyőzzük, ha nem, akkor ők nyerhetnek.

A csoport így néz ki jelenleg:

  • 1. Spanyolország – 4 pont
  • 2. Dánia – 2
  • 3. Csehország – 2
  • 4. Magyarország – 0

Mindez azt jelenti, hogy a magyar válogatott győzelmi kényszerbe került az utolsó, szerdai meccsére.

Ráadásul még a győzelem is értéktelen lehet, ha a spanyolok is verik a dánokat.

Mert akkor három csapat áll majd egy győzelemmel – jöhet ismét a varázsszó: minitabella –, és nekünk a 7 gólos dánok elleni kudarc nagyon rossz pozíciót feltételez. A dánok ebben az összevetésben ugyanis plusz hatgólos gólkülönbséggel indulnának – ez már nem is változhat –, mi mínusz héttel. A csehek jelenleg plusz egyen állnak.

Fontosabb variációk:

  • Ha 13 góllal győzzük le a cseheket, akkor még a csoport második helyére is odaérhetünk.
  • Öttel viszont mindenképp nyerni kellene, hogy teljes nyugalomban nézzük a mi meccsünk után jövő dán–spanyolt, mert akkor nem lehet olyan eredmény, amivel búcsúzhatunk (ha néggyel nyerünk, akkor a csehek gólkülönbsége is, a miénk is 0-s).
  • Háromgólos magyar sikernél már a dánok kezében a sorsunk, hogy ők legalább egy pontot elcsípjenek a spanyoloktól. Mert akkor a csehek elleni összevetés számít csak, amiben jól állunk.
  • Az egygólos siker is bőven elég viszont, ha a dánok megverik a spanyolokat.

Egyelőre még nagyon sok forgatókönyv lehet, de sajnos megint ott tartunk, hogy

matekozni kell, mert nem vagyunk elég jók.

A magyar csapat eddigi adatait látva riasztó, hogy a bal szélről nemhogy gólt nem szereztünk, de még csak lövést sem engedtünk el. Mivel ezt az ellenfél is látja, a belső posztokra összpontosíthatja még inkább a védelmet, ha már a szélről úgyis veszélytelenek vagyunk.

Aztán ha ez terelés volt eddig, és a sorsdöntő meccsen élet költözik a bal szélre, és a kényszerből ott játszó Juhász 4-5 gólt dob, akkor minden más. Pontosabban az nem, hogy a hazai szakma nem nevelt szélsőt 15 év alatt, hiszen Iváncsik Gergő tavalyi visszavonulása előtt ő már a 2004-es olimpián is bevethető volt.

A jobb szélen fél fokkal kedvezőbb a helyzet, Ancsin Gábor onnan egy gólt lőtt a dánoknak, a spanyolok ellen azt a szélt sem használtuk.

Az eddigi meccsek alapján leszűrhető, kevesebb technikai hibával sokkal versenyképesebbek vagyunk. A védelmünk keménysége és feszessége sokszor megfelelő.

Schuch Timuzsin üde színfolt, lövést nem hibázott, és már három gólja van. Amikor bent van védekezésben és támadásban, nem kell cserélni. Klubjában, a Veszprémben nem így van. Hozzá hasonló komplex játékos kevés van.

Mit látunk Csehországról?

Az első meccsükön egyáltalán nem találták a ritmust, a spanyolok átszaladtak rajtuk. A másodikon viszont várakozás felett játszottak, a dánok hajlamosak az ellenfél lebecsülésére, ezt ki is használhatták ellenük.

A 2010-es Eb-n már volt rossz tapasztalatunk róluk, akkor is a csoport harmadik meccsén találkoztunk velük, és nagyon simán legyőztek minket. Igaz, akkor a legnagyobb klasszisuk, Filip Jicha még a pályán volt.

A cseheknek sincs átlag feletti szélsőjük, a kapusuk, a 38 éves Martin Galia viszont átlag felett (40 százalékkal) védett a dánokkal szemben, nagy kérdés, képes lesz-e még egyszer erre rövid időn belül.

Nálunk Mikler Roland a 2 meccs után 25 százalékon áll, tőle is nagyon kellene még egy ennél is jobb produkció, és akkor a győzelem nem maradna el.

De ahogy fentebb írtuk, még egy győzelem is értéktelen lehet. Ha kiesünk, a júniusi vb-selejtezőn is egy erős csapatot kapunk. A vb-ről a legkönnyebb eljutni az olimpiai selejtezőre. Ám ennyire ne szaladjunk előre.

(Borítókép:  Ancsin Gábor (elöl) a háttérben a gyõztes spanyol válogatott tagjai a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzés után amelyen 27-25-re nyertek Varasdon 2018. január 15-én.- f otó: Illyés Tibor / MTI)