Olivér
4 °C
8 °C

Rémálom a kézi-Eb-n: győztesen is kieshetünk

D  YT20180115022
2018.01.16. 11:34

A férfi kézilabda-Európa-bajnokság hétfő esti játéknapján megszületett a torna talán eddigi legnagyobb meglepetése: Csehország 28-27-re legyőzte az olimpiai bajnok Dániát. A csehek az első fordulóban megalázó, 17 gólos vereséget szenvedtek a spanyoloktól, ezért váratlan a feltámadásuk.

A meccs elején a balatonfüredi Kasparekkel felálló csehek csak futottak az eredmény után, aztán 11-10-nél már ők vezettek, de a dánok a félidő végére előnybe kerültek. A 45. percben 23-20 volt a dánoknak, de nyolc perccel a vége előtt megint utolérték őket a jól küzdő csehek. 24-24 után pedig a meccs legjobbja, a német másodosztályban játszó Ondrej Zdrhala belőtte hetedik és nyolcadik gólját is, Pavel Horak is vágott egyet – ő a legnevesebb játékosuk –, így lett 28-27.

Lubomir Vranjes kapitány az elutazás előtt azt mondta, ha jó napunk van, akkor a cseheket legyőzzük, ha nem, akkor ők nyerhetnek.

A csoport így néz ki jelenleg:

  • 1. Spanyolország – 4 pont
  • 2. Dánia – 2
  • 3. Csehország – 2
  • 4. Magyarország – 0

Mindez azt jelenti, hogy a magyar válogatott győzelmi kényszerbe került az utolsó, szerdai meccsére.

Ráadásul még a győzelem is értéktelen lehet, ha a spanyolok is verik a dánokat.

Mert akkor három csapat áll majd egy győzelemmel – jöhet ismét a varázsszó: minitabella –, és nekünk a 7 gólos dánok elleni kudarc nagyon rossz pozíciót feltételez. A dánok ebben az összevetésben ugyanis plusz hatgólos gólkülönbséggel indulnának – ez már nem is változhat –, mi mínusz héttel. A csehek jelenleg plusz egyen állnak.

Fontosabb variációk:

  • Ha 13 góllal győzzük le a cseheket, akkor még a csoport második helyére is odaérhetünk.
  • Öttel viszont mindenképp nyerni kellene, hogy teljes nyugalomban nézzük a mi meccsünk után jövő dán–spanyolt, mert akkor nem lehet olyan eredmény, amivel búcsúzhatunk (ha néggyel nyerünk, akkor a csehek gólkülönbsége is, a miénk is 0-s).
  • Háromgólos magyar sikernél már a dánok kezében a sorsunk, hogy ők legalább egy pontot elcsípjenek a spanyoloktól. Mert akkor a csehek elleni összevetés számít csak, amiben jól állunk.
  • Az egygólos siker is bőven elég viszont, ha a dánok megverik a spanyolokat.

Egyelőre még nagyon sok forgatókönyv lehet, de sajnos megint ott tartunk, hogy

matekozni kell, mert nem vagyunk elég jók.

A magyar csapat eddigi adatait látva riasztó, hogy a bal szélről nemhogy gólt nem szereztünk, de még csak lövést sem engedtünk el. Mivel ezt az ellenfél is látja, a belső posztokra összpontosíthatja még inkább a védelmet, ha már a szélről úgyis veszélytelenek vagyunk.

Aztán ha ez terelés volt eddig, és a sorsdöntő meccsen élet költözik a bal szélre, és a kényszerből ott játszó Juhász 4-5 gólt dob, akkor minden más. Pontosabban az nem, hogy a hazai szakma nem nevelt szélsőt 15 év alatt, hiszen Iváncsik Gergő tavalyi visszavonulása előtt ő már a 2004-es olimpián is bevethető volt.

A jobb szélen fél fokkal kedvezőbb a helyzet, Ancsin Gábor onnan egy gólt lőtt a dánoknak, a spanyolok ellen azt a szélt sem használtuk.

Az eddigi meccsek alapján leszűrhető, kevesebb technikai hibával sokkal versenyképesebbek vagyunk. A védelmünk keménysége és feszessége sokszor megfelelő.

Schuch Timuzsin üde színfolt, lövést nem hibázott, és már három gólja van. Amikor bent van védekezésben és támadásban, nem kell cserélni. Klubjában, a Veszprémben nem így van. Hozzá hasonló komplex játékos kevés van.

Mit látunk Csehországról?

Az első meccsükön egyáltalán nem találták a ritmust, a spanyolok átszaladtak rajtuk. A másodikon viszont várakozás felett játszottak, a dánok hajlamosak az ellenfél lebecsülésére, ezt ki is használhatták ellenük.

A 2010-es Eb-n már volt rossz tapasztalatunk róluk, akkor is a csoport harmadik meccsén találkoztunk velük, és nagyon simán legyőztek minket. Igaz, akkor a legnagyobb klasszisuk, Filip Jicha még a pályán volt.

A cseheknek sincs átlag feletti szélsőjük, a kapusuk, a 38 éves Martin Galia viszont átlag felett (40 százalékkal) védett a dánokkal szemben, nagy kérdés, képes lesz-e még egyszer erre rövid időn belül.

Nálunk Mikler Roland a 2 meccs után 25 százalékon áll, tőle is nagyon kellene még egy ennél is jobb produkció, és akkor a győzelem nem maradna el.

De ahogy fentebb írtuk, még egy győzelem is értéktelen lehet. Ha kiesünk, a júniusi vb-selejtezőn is egy erős csapatot kapunk. A vb-ről a legkönnyebb eljutni az olimpiai selejtezőre. Ám ennyire ne szaladjunk előre.

(Borítókép:  Ancsin Gábor (elöl) a háttérben a gyõztes spanyol válogatott tagjai a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Spanyolország mérkőzés után amelyen 27-25-re nyertek Varasdon 2018. január 15-én.- f otó: Illyés Tibor / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?