Planéta: Jobb lelki állapotban vagyunk a norvégoknál

2018.12.07. 08:04 Módosítva: 2018.12.07. 11:57

A magyar csapat szerdán gálázva jutott be a női kézi-eb középdöntőjébe: remek támadójátékkal és Kiss Éva, valamint Bíró Blanka nagyszerű védéseivel 32-26–ra győzték le a spanyolokat, amin egy kicsit még maga Kim Rasmussen, a válogatott kapitánya is meglepődött.

A siker után a jobbátlövő Planéta Szimonetta az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, ki kell zárniuk a külső tényezőket, és mostantól csak a címvédő norvégok elleni pénteki mérkőzésre szabad összpontosítaniuk – írja az MTI.

Már a Möbelringen Kupán is úgy éreztük, hogy nagyon együtt vagyunk, és a három vereség ellenére lehetett látni nagyon jó momentumokat is. Ameddig bírtuk, felvettük a versenyt a világelithez tartozó ellenfelekkel. Akkor még nem igazán szoktunk össze, de most már hatvan percig bírjuk a meccseket.

– mondta Planéta a két csapat legutóbbi meccsével kapcsolatban, ahol végül hatgólos vereséget szenvedtek a magyarok.

A jobbátlövő hozzátette, reméli, hogy a norvégok ellen tudják úgy folytatni, ahogyan a spanyolok ellen kézilabdáztak, erre pedig végső soron van is esély, a címvédő skandináv együttes gyorsasága ugyanis szerinte megegyezik a spanyol stílussal.

Mi jobb lelki állapotban vagyunk, és jól ismerjük a norvégok játékát. Ha ugyanúgy betartjuk a taktikát, mint a spanyolok ellen, hasonlóan jó mérkőzést játszhatunk.

– vélekedett a francia Chambray Touraine légiósa, aki szerint a norvégok talán kevesebb önbizalommal érkeztek, hiszen meglepetésre egyetlen pontot sem hoztak magukkal a csoportkörből.

Hasonlóan fogalmazott Lukács Viktória is: szerinte nem reális, hogy a norvégok pont nélkül állnak, biztosan nagyon fel fogják magukat szívni, így nagyon nehéz találkozó vár a magyarokra, de ha a szerdai mentalitást és játékot át tudják vinni, akkor

játszhatnak egy jót, és bármi megtörténhet.

A Fradi jobbszélsője úgy értékelt, nagyon felszabadultan, jó összpontosítással játszottak a spanyolok ellen, és ez az eredményen is meglátszott. Emellett arról is beszélt, hogy nem biztos, hogy az előnyükre válik, ha hatvan percen keresztül igyekeznek tartani ellenfelük nagy tempóját, de lehet, hogy lesz egy olyan időszak a meccsen, amikor kimondottan az lesz a feladatuk, hogy rohanják le őket.

Lukács szerint egyébként előny, hogy a Ferencváros játékosai teszik ki a magyar válogatott kezdősorának nagy részét, mert ismerik egymást annyira, hogy előre nem megbeszélt figurákat használjanak, hiszen tudják, milyen mozdulat után mi következik. Az irányító, és egyben csapatkapitány Kovacsics Anikó mérlegeli, képesek-e megcsinálni, ami a klubcsapatukban jól működik – tette hozzá.

Bíró Blanka kapus is megszólalt, ő elmondta, a lefújás után az öltözőben énekeltek és táncoltak örömükben, de az ünneplés a szállodában a késői időpont miatt már nem folytatódott. Elárulta, idén sem maradt el a decemberi világversenyekhez kapcsolódó hagyomány:

Mikulás-nap alkalmából megajándékozták egymást a játékosok és a stáb tagjai.

A magyar csapat múlt szombaton 28-25-re kikapott az előző tornán ezüstérmes Hollandiától, majd hétfőn Horvátországot 24-18-ra, szerdán Spanyolországot 32-26-ra legyőzte, így a C csoport második helyén végzett.

A középdöntő II. csoportjában, Nancyban pénteken 21 órától a címvédő norvégokkal, vasárnap a németekkel, majd jövő szerdán a románokkal találkozik a válogatott, onnan az első kettő jut az elődöntőbe, a harmadik helyezett pedig az ötödik helyért játszhat.

A magyarok egyébként már a csoportból való továbbjutással elérték, hogy az első kalapba kerüljenek a jövő decemberi, Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokság selejtezőjének sorsolása előtt.