Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Jöhetnek az Elnök Kupáért a címvédő franciák

000 1MW3M2
2019.12.08. 06:31 Módosítva: 2019.12.08. 08:09
A női kézilabda-válogatott 34-26-ra nyert az argentinok elleni helyosztón a világbajnokságon vasárnap hajnalban, a folytatásban a franciák ellen játszunk. Az olimpiai kvalifikációs esélyeink még nem szálltak el.

Az olimpián már nincs helyosztó kézilabdában azoknak a válogatottaknak, amelyek nem küzdhetnek nagyobb célokért. A világbajnokságon van viszont Elnök Kupa, bár ennek az értelméről megoszlanak a vélemények, hiszen mégiscsak a 13. hely megszerzése a tét. Vagy ha úgy tetszik, az alsó ház bajnoki címe, mert a felsőben a legjobb tizenkettő harcol a pozíciókért. 

Az előzetesen sokkal nagyobb célokkal érkező csapatok persze kevéssé motiváltak, hogy egy rangosnak nem mondható trófeát vigaszdíjként hazavihetnek, de a kisebb nemzetek, amelyek már eddig is erő felett teljesítettek, kapnak egy esélyt. Mivel azonban általában gyengébb képességűek, mint az alulteljesítő jobbak, ezért megszorítani elvétve szokták őket.

A Magyarország-Argentína-meccset a Park Dome Kumamotóban rendezték, ahol 1997-ben a férfi válogatott Izland legyőzésével bejutott a legjobb négy közé. Igaz, azt a vb-t májusban rendezték, ami csak azért fontos, mert ez a csarnok ponyvával fedett. Nem véletlen, hogy az argentin edző, Siso nagykabátban várta a mérkőzést. És amíg tartott, le sem vette magáról.

Nyerni mindig jó és fontos, ahogy meg is történt az argentinokkal szemben, akik nem is fejtettek ki komoly ellenállást.

A magyar szövetségi kapitány, Kim Rasmussen kettőt változtatott a csapaton: a jobbátlövő Kovács Anna helyén Kiss Nikolett folytatta, a beálló Pásztor Noémi a szélső Faluvégi Dorottya helyére került, így Lukács Viktória mellett Klujber Katrin volt a szélsőnk.

A Tomori-Szabó páros összeszoktatása ugyanilyen fontos a védelem közepén, ezen a meccsen Tóvizi nem is kapott szerepet. A balkezes átlövő, az érdi Kiss Nikolett góljai is fontosak voltak, mindez egy kérdést is felvet: ha ő az egyetlen játékosunk abból a pozícióból, aki klasszikus átlövésre képes, miért csak most került be a csapatba. A románok ellen milyen jól jöhetett volna a bátorsága.

3-0-val kezdődött a meccs. Márton a szélről, Háfra átlövésből, Kovacsics egy test melletti lövéssel volt eredményes. A csapatkapitány volt amúgy a legeredményesebb játékosunk hét találattal, és jól is mozgatta a csapatot. Voltak gyors indulások, olykor kemény védekezés, ami egy ilyen meccsen minimálisan elvárható. Márton Gréta is jól fejezte be a lerohanásokat. A félidő végére 19-11 lett az állás. 

A második félidőben gyakoroltuk a 7-6 elleni játékot is, Háfra betörése után született meg a harmincadik magyar gól, ez volt a Fradi átlövőjének hatodik találata. Őt választották a meccs emberének is. Az utolsó magyar találatot a ferencvárosi Pásztor Noémi jegyezte, aki győztes meccsen mutatkozhatott be.

Háfra Noémi azt mondta a meccs után, hogy nagyon mély gödörből kellett visszajönniük, de megtették, és győzelemmel szeretnék befejezni a tornát hétfőn. "Eközben természetesen figyeljük a többi meccset, és szurkolunk. Előtte azonban fontos a regeneráció. Van, amikor összeülünk, és tévén keresztül nézzük a középdöntős meccseket, van, amikor csak a neten keresztül. Amikor hazaérünk, akkor pedig otthonról szorítunk a nekünk kedvező eredményekért" - mondta Háfra.

Tomori Zsuzsa is a tisztességes befejezésről beszélt, de már mondta korábbi edzőjének, Ambros Martinnak, jó lenne, ha megvernék a románokat, mert nekünk az az eredmény lenne a legjobb. Kim Rasmussen, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya a meccs után arról beszélt, büszke a csapatra, hogy így le tudták hozni a meccset.

Még most is nagyon fáj a románok elleni vereség, de tegnap igyekeztünk kitisztítani a gondolatainkat. Átbeszéltük, mire koncentráljunk, és végül biztosan nyertünk. Holnap nem akármilyen meccsel zárjuk a tornát.

– mondta Rasmussen.

Nehéz egy ilyen meccset szakmailag értékelni, mert a magyar válogatott olimpiai sorsáról ez már nem határozott. Nekünk a folytatásban az a fontos, hogy a dánok és a szerbek ne táltosodjanak meg, a svédek viszont tartsák a jó formájukat. (Rossz hír, a szerbek legyőzték Koreát 36-33-ra.)

Egészen pontosan az a fontos, hogy az öt ország, Norvégia, Hollandia, Oroszország, Svédország és Románia, amelyik a tavalyi Eb-n előttünk volt, ne szenvedjen váratlan vereségeket. Ha ketten közülük a mostani vb-n nem lesznek a legjobb hét között, akkor értéktelenné válik a tavalyi helyezés, és oda az olimpia. Mivel a középdöntő szerda este fejeződik be, még sok meccs és sok fordulat jöhet.

  • A végeredmény: 34-26.
  • Triffa - Lukács 2, Kovacsics 7, Szabó L., Háfra 6, Tomori 1, Márton G. 6, cserék: Klujber 5, Tóth G., Vámos 1, Pásztor 1, Bíró, Kiss É., Kiss N. 5, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

A másik ágon: Angola és Franciaország csapott össze, és az eddig csalódást keltő vb-címvédő magabiztosan nyert 28-17-re, az első félidőben 9-9 volt az állás. Vagyis a franciákkal találkozunk hétfőn 10 órától.

(Borítókép: A francia női kézilabdacsapat 2019. december 8-án / Charly Triballeau / AFP)