A Fradi vereséget szenvedett, a magyar bajnok hatalmas lépést tett a továbbjutás felé

D  HR20240113010
2024.01.13. 17:48 Módosítva: 2024.01.13. 17:48
A hétvégén a csoportkör tizedik fordulóját rendezték a női kézilabda Bajnokok Ligájában. Szombaton az FTC-Rail Cargo Hungaria telt ház előtt szenvedett 33–28-as vereséget az Esbjerg ellen, míg a Győri Audi ETO 31–30-as sikert aratott az Odense vendégeként. Ezzel a kisalföldi együttes hatalmas lépést tett a sorozat egyenes kieséses szakasza felé.

Szombaton két magyar csapat volt érdekelt a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének tizedik fordulójában. Késő délután a sorozat regnáló ezüstérmese, az FTC-Rail Cargo Hungaria a dán Esbjerget látta vendégül Érden. A zöld-fehérek az előző fordulóban Dániában játszottak döntetlent az Ikast ellen, így 8 ponttal, a csoport ötödik helyéről várták a találkozót. Az Esbjerg a csoport élén áll 16 ponttal, eddig csak egyszer talált legyőzőre.

A két csapat ősszel Dániában találkozott egymással, akkor az északiak 27–23-as sikert arattak. A két csapat legutóbbi magyarországi csatája emlékezetesre sikeredett, mivel a sorozat előző kiírásának elődöntőjében az MVM Dome-ban csaptak össze. Akkor Emily Bölk utolsó pillanatban szerzett találatával nyertek 30–29-re a zöld-fehérek.

A ferencvárosi védelem nem tudta megállítani a remeklő északi támadókat

Nehéz csata várt szombaton a ferencvárosiakra. A születésnapos vezetőedző, Allan Heine hosszú ideje nem számíthat Szöllősi-Zácsik Szandrára, valamint Bordás Rékára sem, aki a szezon hátralévő részét a Praktiker-Vác együttesénél tölti kölcsönben. Az Esbjerg számos világbajnoki érmessel érkezett, azonban Jesper Jensen nem számíthatott a vb-elődöntőben megsérülő Kathrine Heindahlra, valamint Mette Tranborgra sem. A résztvevőket telt ház és fantasztikus hangulat fogadta az Érd Arénában.

A mérkőzés rajtját a hazaiak kapták el jobban, azonban a vendégek is hamar magukra találtak. A dánok többnyire gyorsabb támadásokból voltak eredményesek, míg a sorozat ezüstérmese lassabban találta meg a lövőhelyzeteket. A vezetés egyik oldalról a másikra pattogott, így minden próbálkozásnak hatalmas jelentősége volt.

Kiélezett volt az első harminc perc, a szünetben végül 16–15-re vezetett az FTC.

A második félidő első perceiben rögtön fordított az Esbjerg. Nora Mörk és Henny Reistad vezetésével minden apró hibát megbüntettek a dánok, voltak szép gólok és megoldások a ferencvárosi oldalon is, azonban a két északi klasszisra nem volt ellenszer. A hazaiak mindent megtettek a két pontért, azonban a dán együttes 33–28-as győzelmet aratott.

D  HR20240113015
Fotó: MTI

Mörk 11, Reistad pedig 10 találattal fejezte be a találkozót. Tulajdonképpen ők jelentették a két csapat közötti különbséget. A zöld-fehérek négy mérkőzés után találtak ismét legyőzőre a Bajnokok Ligájában.

Nem várt egyszerű feladat a sorozat egyetlen hibátlan csapatára sem. Az A csoport élén álló Győri Audi ETO az őket 14 ponttal követő Odense együtteséhez látogatott. A kisalföldiek egy héttel ezelőtt az utolsó helyezett IK Sävehof csapatát ütötték ki 39-20-ra. Októberben az Audi Arénában a sorozat ötszörös győztese 32–29-es sikert könyvelhetett el.

A vége szoros lett, de megtartotta hibátlan mérlegét a Győr

A győriek gyakorlatilag a legerősebb összeállításban utaztak el Dániába. Egyedül az egyik kapus, Rinka Duijndam maradt ki a keretből. A dánok szintén a legjobb összetételben léptek pályára. A mérkőzést álmosan kezdte a magyar bajnok, az első akcióból szerzett kisalföldi találatra közel hét percet kellett várni. Ez a gól pedig áttörést hozott a vendégek játékába, mivel Ulrik Kirkely tanítványai átvették a vezetést, majd jelentősebb előnyre tettek szert.

A hazaiak vezetőedzője még a szünet előtt kikérte második idejét, amikor kisebb fejmosást rendezett. A keményebb szavak feltüzelhették az Odensét, mivel remek védekezéssel fojtották meg a győri támadásokat. A szünetben végül 15–13-ra vezetett az ötszörös győztes.

A második játékrész a kisalföldiek repülőrajtjával kezdődött. A hazaiak részéről azonban Andrea Aagot Hansen számára idő előtt véget ért a mérkőzés, mivel büntetőből találta el Sandra Toft fejét. A játékvezetők a visszajátszások megtekintése után felmutatták a piros lapot. A Győr remekül irányította a játékot, a két pont sorsa aligha forgott veszélyben. A hajrában a dánok csak ráijeszteni tudtak a vendégekre, így a gyengébben sikerült végjáték ellenére 31–30-ra nyert a magyar bajnok, tíz mérkőzést követően is hibátlan a sorozatban.

Ez azt jelenti, hogy Ulrik Kirkely tanítványai hatalmas lépést tettek a bajnokok ligája egyenes kieséses szakasza felé.

Női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkör, 10. forduló:

A csoport:

  • Odense–Győri Audi ETO 30–31 (13–15)


B csoport:

  • FTC-Rail Cargo Hungaria–Team Esbjerg 28–33 (16–15)