Megvan az első lépés Párizs felé, legyőztük Tunéziát

ZS 8473
2024.03.14. 22:32
A magyar férfi kézilabda-válogatott kilencgólos győzelmet aratott Tunézia ellen a tatabányai olimpiai selejtezőtorna első fordulójának második mérkőzésén. A csoport másik találkozóján Norvégia Portugáliát győzte le.

Nagyon fontos hosszú hétvégéhez érkezett a magyar férfi kézilabda-válogatott, ugyanis a csapatnak Tatabányán kell kiharcolnia a részvételt a párizsi olimpiára. A kis híján telt házas Multifunkciós Sportcsarnokba az ország minden tájáról érkeztek szurkolók.

Chema Rodríguez szövetségi kapitány az első, Tunézia elleni mérkőzésen a Mikler – Imre, Ancsin, Bánhidi, Lékai, Szita, Bóka kezdőcsapatot küldte a pályára. Védekezésben a nyáron Kielbe tartó Imre Bence helyére Sipos Adrián érkezett.

Szita rontott lövése után a tatabányai atmoszférát jól ismerő Sipos szerezte meg az első magyar gólt egy labdaszerzést követően. Bóka negyedik perces góljával már 3–1-re vezettünk, a kapuban Mikler jól kezdte a találkozót.

Lékai szemfüles találatával a hetedik minitumban már három gól volt közte, ám néhány sikertelen magyar próbálkozás után Tunézia 6–5-re felzárkózott. Támadásban kissé kapkodó, ezáltal pontatlan játékot mutattunk, a vendégek a 16. percben egyenlítettek, 8–8.

Támadásban Bodó érkezett a balátlövő helyére, Chema pedig tovább igyekezte forgatni a csapatot, Ilic Zorant és Fazekas Gergőt is pályára küldte. A frissítés láthatóan jót tett a csapatnak, egy kínai figura és Imre Bence harmadik gólja után ismét hárommal vezettünk.

A félidő utolsó harmadában sikerült ritmust váltania a magyar együttesnek, az átlövések is jól működtek, Bánhidi Bence is jó labdákat kapott beállóban, a 25. percben már öt góllal léptünk meg, a szünetre pedig 17–10-es magyar vezetéssel mehettek pihenni a csapatok.

Gyors tunézia góllal és Lékai rontott hétméteresével indult a második félidő, a jobb szélen Imre Bence helyett ezúttal Krakovszki Zsolttal. Sipos Adrián hamar begyűjtötte második kétperces kiállítását, és pillanatok alatt négygólosra olvadt a magyar előny.

Nem sokkal később azonban Rosta Miklós értékesített hetesével és Ancsin Gábor remek betörésével ismét megnyugodhattunk, miközben Bartucz László is lehetőséget kapott a kapuban. Egy videózás után a háromgólos Hazem Bacha piros lappal mehetett idő előtt zuhanyozni, miután Lékainak osztott ki egy pofont.

A látszólag egyre inkább fáradó vendégek ellen jól ültek a magyar figurák, a félidő derekán az eddigi legnagyobb, nyolcgólos különbség alakult ki. Chema folyamatosan variált, Hanusz Egont is beküldte, így mindenki pályára lépett.

Az 52. percben a szurkolók is elkezdték a számolást, ugyanis stuttgarti légiósunk góljával immár tíz góllal vezettünk. A vége 33–24 lett, válogatottunk a papírformának megfelelően könnyed győzelmet aratott. A mérkőzés legjobbjának Bodó Richárdot választották.

A magyar válogatott legközelebb szombaton 19.30-kor lép pályára Norvégia ellen.

FÉRFI KÉZILABDA, OLIMPIAI SELEJTEZŐ (TATABÁNYA, 4975 néző)
1. FORDULÓ
Magyarország–Tunézia 33–24 (17–10)
Lg: Lékai 6 , Bóka 4, Bodó 4, Imre 4, ill. Aidi 4, Rzig 4, Ben Abdallah 4

Az olimpiai selejtező programja: 

Március 14., csütörtök:

Március 16., szombat:

  • 17:00 Portugália–Tunézia
  • 19:30 Norvégia–Magyarország

Március 17., vasárnap:

  • 18:30 Tunézia–Norvégia
  • 21:00 Magyarország–Portugália

A csoport első két helyezettje jut ki a párizsi olimpiára.

A párizsi olimpia férfi kézilabdatornájának biztos résztvevői: Franciaország (rendező), Dánia (világbajnok), Egyiptom (Afrika-bajnok), Argentína (a Pán-Amerikai Játékok győztese), Japán (ázsiai olimpiai selejtező győztese), Svédország (Eb-bronzérmes, az Európa-bajnok jogán) 

A további selejtezőcsoportok: 

1. csoport (Granollers, Spanyolország): Spanyolország, Szlovénia, Bahrein, Brazília

2. csoport (Hannover, Németország): Németország, Horvátország, Algéria, Ausztria

(Borítókép: Bodó Richárd, a Magyarország–Tunézia férfi kézilabda olimpiai selejtezőn 2024. március 14-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)