2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia 0
Anglia 1

A veszprémi szurkolótábor rászámolta a tízet a Szegedre a bajnoki döntőn

2024.05.24. 21:39
A Telekom Veszprém már tíz góllal is vezetett, végül héttel, 35–28-ra nyerte hazai pályán az OTP Bank-Pick Szeged elleni férfikézilabda magyar bajnoki döntő első összecsapását. Amennyiben Momir Ilics csapata a szegedi visszavágót is megnyeri, akkor sorozatban másodszor, a klub története során pedig 28. alkalommal ünnepelhet bajnoki címet. Ha viszont riválisa győz jövőhét szerdán, akkor egy harmadik mérkőzés dönt a cím sorsáról.

A Veszprém lépett pályára egyértelmű esélyesként, ugyanis a 2024/2025-ös szezonban már ötször mérkőzött meg a Tisza-parti alakulattal, amelyből négyszer magabiztosan győzött – kétszer az élvonalbeli bajnokságban, és ugyanennyiszer a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A múlt hét vasárnapi Magyar Kupa-döntőben viszont végig kiélezett mérkőzésen, csupán három góllal bizonyultak jobbnak a bakonyiak. 

Igen messzire kell visszatekinteni egy szegedi győzelemre, ugyanis éppen egy évvel ezelőtt, a bajnoki rangadó első felvonásán győzött (31–25), a következő két mérkőzést azonban Momir Ilicsék nyerték, így a cím végül a bakonyiaké lett, amelyet két, sorozatban elveszített döntő után hódítottak vissza riválisuktól. 

Ahogy szinte minden mérkőzésen, már az első percekben meglépett a Veszprém, Nedim Remili találata már a három gólos fórt jelentette számára (5–2). Azonban hamar szünetre kényszerültek a csapatok: a szegediek irányítója, Dean Bombac az állcsontjára kapott ütés miatt percekig eszméletlenül a földön feküdt. Végül magához tért a szlovén, lesegítették a pályáról, progresszív büntetés nélkül folytatódhatott a mérkőzés – a későbbiekben viszont kiderült, hogy agyrázkódás gyanúja miatt kórházi ápolásra szorult.

De ismét nem ment sokáig a játék, Kárpáti kénytelen volt már a kilencedik percben időt kérni, ugyanis újabb két gólt kapott csapata, így már öttel vezettek a piros mezesek (7–2).  

A váratlan események azonban nem értek itt véget: néhány momentummal később a bakonyiak beállósa, Ludovic Fabregas fejelt össze Borut Mackovsekkel, a francia vérző fejsérülése miatt kényszerült elhagyni a pályát. Majd szinte azonnal, a szegedi kapust, Emil Imsgaardot lőtte arcon a szélső, Mikita Vailupau ziccerből – két perces kiállítással díjazták a norvégot ért találatát.

A következő tíz percben csillapodtak a kedélyek, a Tisza-partiak pedig felébredtek: 6–4-es sorozattal ismét közelebb kerültek a riválishoz, Ilics is kihívta csapatát egy rövid megbeszélésre (11–8). A hajrában kettőre is csökkentette a differenciát a Szeged, de egy pillanat alatt megrázta magát a Veszprém, 5–0-s etapot produkálva a félidő végére hatra növelte a fórt (19–13). 

A második játékrész első tíz perce sem hozott javulást a szegedieknek, sőt, Remili negyedik gólja már a kilencgólos különbséget jelentette. A rászámolásra sem kellett sokáig várni, a 44. percben már 28–18 állt az eredményjelzőn.

A telt házas Veszprém Aréna nem felejtette el, hogy ez (lehet) két légiósa, a svéd beállós, Andreas Nilsson és a francia karmester, Kentin Mahé búcsúmérkőzése, így az összecsapás hajrájában hosszú percekig állva ünnepelték sztárjaikat, megköszönve előbbi esetében 10, utóbbiéban pedig hat itt töltött évet. 

Az utolsó percekben gyakorlatilag már csak az volt a kérdés, hogy mekkora különbséggel győznek Ligetvári Patrikék, végül sikerült közelebb zárkózni a kékeknek a lefújásig, és hétgólos, 35–28-as bakonyi győzelemmel ért véget az első összecsapás.

A visszavágót jövő hét szerdán, a Pick Arénában rendezik meg. Abban az esetben, ha ismét a Veszprém nyer, akkor kettős győzelemmel húzza be a bajnokságot, ha viszont a Szeged bizonyul jobbnak, akkor harmadik, mindent eldöntő összecsapáson dől el a cím sorsa. 

Férfi kézilabda bajnoki döntő

  • első mérkőzés: Telekom Veszprém–OTP Bank-Pick Szeged 35–27 (19–13)
  • visszavágó: OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém május 29. 18.00 Szeged, Pick Aréna