A Los Angeles Lakers már tovább is jutott

2009.04.28. 10:50
A Lakers egy botlással, de könnyedén tudta le a rájátszás első körét a Utah Jazz ellen. Közel került a második körhöz a Denver is, amely 58 ponttal alázta meg hazai pályán a New Orleanst. A sérült Dwayne Wade játszott a Miamiban, de csapata így is bukott az Atlantával szemben.

Kelet legjobbja után nyugat bajnoka is továbbjutott, a Los Angeles Lakers egy megingástól eltekintve simán takarította el útjából (zsinórban másodszor) a Utah Jazzt. A Lakers elkezdett játszani, Andy Bynum kikerült a csapatból, így a centerposztot Pau Gasol foglalta el, ami nemcsak azért fontos, mert a spanyol még itt is jobb nála, hanem azért is, mert Gasol helyén pályára léphet Lamar Odom, aki eddig zseniális a rájátszásban: hétfőn 26 pont és 16 lepattanó került a neve mellé.

LA Lakers-Utah 107-96

Pont: Bryant 31 ill. Millsap 16
Lepattanó: Odom 15 ill. Okur 8
Gólpassz: Odom 4 ill. Williams 6
A párharcot 4-1-re a Lakers nyerte

A Jazz mindent megtett, hogy eltűntesse a két csapat közti jelentős különbséget, és a hajrában fel is jöttek 5 pontra, de egy ellentmondásos megítélésű helyzetben a bírók a hazaiaknak adták a labdát, így a felzárkózás helyett vereség és kiesés lett a Utah sorsa (az esetnél Jerry Sloant úgy kellett lefogni, hogy ne támadjon a bírókra). A Lakers a következő körben a Portland-Houston párharc (1-3) győztesével találkozik.

Edzőmeccsé silányult rangadót játszottak New Orleansban, ahol az egyenlítésért küzdő Hornetsszel iszonyú durván feltörölte a padlót a vendég Denver. A csaknem 60 pontos vereség rekordbeállítás az NBA-ben, nem csoda, hogy a meccs utolsó negyedében már szinte egyáltalán nem voltak nézők a New Orleans Arenában.

New Orleans-Denver 63-121

Pont: West 12 ill. Anthony 26
Lepattanó: Posey 7 ill. Andersen 8
Gólpassz: Paul 6 ill. Anthony 7
A párharc állása 3-1 a Denvernek

A Hornetsnek semmi nem jött össze, Chris Paul mindössze 4 ponttal zárt, de az általában biztos kézzel dobó Peja Sztojakovics is gyenge volt (5/0 hárompontos), a csapat 30 százalékkal dobott. A vendégeknél mindenki hozta magát, a Denverben senkinek nem kellett brillíroznia, jó átlagteljesítménnyel is agyonverték a hazaiakat, és saját csarnokukban juthatnak tovább a párharc ötödik meccsén.

Fél évszázad után nyertek újra 58 ponttal playoffmeccset

Az NBA történetének legnagyobb arányú playoffvereségét szenvedte el Hornets, mely az 1956-os St Louis Hawkshoz csatlakozva hazai pályán kapott ki nagyon csúnyán. Bő fél évszázada a Lakers nyert 58 ponttal (133-75), se előtte, se azóta nem fordult elő, hogy a rájátszásban valaki ennél nagyobb különbséggel kapjon ki. További nagy különbségű győzelmek a rájátszás történetéből:
Milwaukee-San Francisco 136-86 (1971, 1. kör)
LA Lakers-San Antonio 135-88 (1986, 1. kör)
Orlando-Boston 124-77 (1997,1. kör
LA Lakers-Denver 153-109 (1985, konferenciadöntő)
Seattle-Phoenix 122-78 (1997, 1. kör)

Az még nem lenne vészes, hogy az Atlanta nyerni tudott Miamiban, és ezzel kiegyenlítette a párharc állását (bár a Hawks meglehetősen ritkán sikeres idegenben), az viszont a Heat reményeinek végét is jelentheti, hogy rejtélyes hátfájdalmai miatt kidőlt vezére, Dwayne Wade. A klasszis végigjátszotta a meccset, és csapata legeredményesebbje lett, de rossz százalékkal dobott, és a padról is alig bírt felállni segítség nélkül.

Miami-Atlanta 71-81

Pont: Wade 22 ill. Bibby 15
Lepattanó: Haslem 9 ill. Pachulia 18
Gólpassz: Wade 7 ill. Johnson 5
A párharc állása 2-2

Az Atlanta jól használta ki a minden szinten Wade-től függő Heat gyengeségeit, és szokásos kiegyensúlyozott csapatjátékának, valamint a grúz Zaza Pachulia kiváló teljesítményének (12 pont, 18 lepattanó) köszönhetően nyert, újra nyílttá tette a párharcot. Wade a hírek szerint biztosan kihagyja az 5. meccset, de az sem lehetetlen, hogy a sérülés miatt az egész tavalyi szezont kihagyó sztárt már nem látjuk az idei rájátszásban. Ha így lesz, a Miamit sem sokáig.