A LA Lakers a világ legjobb kosárcsapata

2009.06.15. 08:59
Másodszor is nyerni tudott Orlandóban, 5 meccs után NBA-bajnok a Los Angeles. A hétfő hajnalban lejátszott meccsen simán verték a Magicet, a döntő legjobbja Kobe Bryant, aki 4. bajnoki címét szerezte.

Csak az első negyed volt szoros az 5. meccsen, aztán a Lakers átgázolt a hitehagyott Orlandón. A Magic szépítési kísérlete nem tartott sokáig, már a szünetben látszott, hogy ez nem Dwight Howard meccse lesz, a külső emberek sem hozták magukat, így a szokásos masszív játékát produkáló Lakers az utolsó negyedre mindent eldöntött, a hajrá izgalommentes volt.

A vendégek háromszöge ezúttal is félelmetes volt, a faultjaival nem bíró A. Bynum helyére jövő Pau Gasol (14 pont, 15 lepattanó) mellett Lamar Odom is nagyot játszott a palánk alatt (17 pont, 10 lepattanó), ráadásul utóbbi mindhárom triplakísérletét bedobta. Kobe Bryant dobott már sokkal jobban, de így sem tudták megakadályozni, hogy 30 pontig jusson.

A hazaiaknál Hedo Turkoglu kevesebbet vállalt, helyette is Rashard Lewis tüzelt, de nem sok sikerrel (19/6 a mezőnyből), és még így is ő lett a legeredményesebb csapatából 18 ponttal és 10 lepattanóval. Howard faultgondjai miatt sokat ült, a Magicben muszáj volt többet vállalnia a külsőknek, de sem Rafer Alston, sem Courtney Lee nem találta a gyűrűt, így szép lassan fel is adta a meccset az Orlando.

A Lakers könnyen uralta a meccset, a játék minden elemében verést mért a Magicre, megérdemelten nyerte meg mind az 5. mérkőzést, mind az NBA bajnoki címét, mely a csapat 15. végső sikere.

Orlando Magic-Los Angeles Lakers 86-99

Orlando: Lewis 18, Turkoglu 12, Lee 12, Alston 12, Howard 11, Redick 8, Nelson 5, Gortat 4, Pietrus 4
Lakers: Bryant 30, Odom 17, Ariza 15, Gasol 14, Fisher 13, Bynum 6, Walton 2, Farmar 2
Lepattanók: Howard 10, Lewis 10 ill. Gasol 15, Odom 10
Gólpassz: Lewis, Nelson 4-4 ill. Bryant 5, Gasol 3
Mezőnyszázalék: 41 ill. 43 (a mérkőzés statisztikái)
A döntőt 4-1-re a Los Angeles Lakers nyerte

A döntő MVP-jének Kobe Bryantet választották, az egész rájátszásban fantasztikusan teljesítő Los Angeles-i 4. bajnoki címét szerezte, sokak szerint a legfontosabbat, mert ez az első, amit nem Shaq O’Neallel nyert. Phil Jacksonnak, a Lakers edzőjének ez már a 10. aranygyűrűje, és ha a sorozatok predesztinálnak, a következő két évben is a Lakers lesz a bajnok: Jackson korábbi 9 címét mind hármas sorozatokban gyűjtötte be.

Zavargások Los Angeles utcáin

A Lakers győzelme után zavargások törtek ki hétfőn Los Angelesben. Az ötezer kilométere lévő Floridában aratott diadal után több százan gyülekeztek a Lakers otthonául szolgáló Staples Centernél - ahol a korábbi finálékkal ellentétben nem állítottak fel kivetítőt -, és a mámoros tömeg csakhamar a rendfenntartók ellen fordult. A huligánok rendőrautókon ugráltak, kövekkel és palackokkal dobálták meg az egyenruhásokat, és lángoló barikádokat állítottak fel. Végül 25 randalírozó került az őrszobára.
A hivatalos tájékoztatás szerint sokkal súlyosabb volt a helyzet 2000-ben, amikor a csapat 12 év után először lett bajnok: akkor lángoló rendőrautók és több mint 70 károsodott kocsi jelezte a rajongók örömét. Antonio Villaraigosa polgármester bejelentette, hogy a városháza költségkímélő politikája ellenére rendeznek győzelmi parádét a Lakers számára, a felvonulásra várhatóan szerdán kerül sor.