NBA-döntő: hosszabbításban nyert a Lakers

2009.06.08. 09:40 Módosítva: 2009.06.08. 10:00
A Los Angeles hazai pályán hosszabbításban legyőzte az Orlando Magicet, megnyerte a nagydöntő 2. meccsét is. A meccs végig szoros volt, a hazaiaktól Kobe Bryant és Pau Gasol, a vendégektől Rashard Lewis játszott nagyot. A Lakers 2-0-ra vezet, folytatás szerda hajnalban Orlandóban.

A döntő 2. meccsén nem volt klassziskülönbség a Lakers és az Orlando között, a végig szoros meccs végül hosszabbításban dőlt csak el, ezúttal is a Lakers javára. A Magic három nap alatt összekapta magát, hétfő hajnalban már saját játékukat játszva mutatták be, nem véletlenül játszhatnak döntőt.

Az Orlando nem hagyta ellépni az ismét óriásit játszó Kobe Bryant vezette Lakerst, végig tapadt a hazaiakra. A csapatok 23-szor váltottak vezetést a meccs alatt, egyik sem tudott 10 pontnál nagyobb különbséggel vezetni.

Bryant 29 pontja mellé kiosztott 8 gólpasszt is, Pau Gasol hozta szokásos dupla-dupláját (24 pont, 10 lepattanó). A spanyolnak viszont gyorsan be kellett vonulnia a palánk alá, az első meccsen Dwight Howardot kiválóan fogó Andrew Bynum a neki jutó 16 perc alatt beütött öt faultot, Gasol vette át az orlandói center őrzését.

A Bynum helyett, de erőcsatárként szereplő Lamar Odom sokadszor is hozta magát, jól segített be Howardo őrzésébe (csapata legjobbjaként +10-zel zárt), 9/8-as mezőnymutatóval dobott 19 pontot, és szedett 8 lepattanót is.

Howard a kettős őrizet ellenére dupla-duplát produkált (17 pont, 16 lepattanó), mégsem elsősorban az ő érdeme volt, hogy az Orlando hosszabbításig hajtotta a Lakerst. Rashard Lewis pontosan célozva dobott 34 pontot (köztük 6 hárompontost), és 7 gólpassza mellett leszedett 11 lepattanót is.

Az elsősorban hárompontosokra építő Magic ezúttal a vonalon kívülről is hozta magát, a 22 pontos Hedo Turkoglu is bevágott 3 triplát, és ha a két orlandói hátvédnek feltűnik, hogy az NBA-döntőben szerepelnek, veszélybe kerülhetett volna a Lakers pályaelőnye. Courtney Lee és Rafer Alston viszont nagyon gyenge volt, és cseréjük, J. J. Reddick sem tett sokat hozzá a játékhoz.

A hajrá óriási izgalmakat hozott, a rendes játékidő utolsó másodperceiben mindkét csapat megnyerhette volna a meccset, de Bryant dobását hatalmas bravúrral blokkolta Turkoglu, a másik palánk alatt pedig Lee hibázta el helyzetét, Howard zsákolása már időn túl esett.

A hosszabbítás már a Lakersé volt, Lewis még egy triplával közelebb hozta az Orlandót, de a hazaiak higgadtak maradtak, és büntetőiket bedobálva megérdemelten nyerték a döntő 2. meccsét is. A Lakers 38-1-re áll azokban a párharcokban, amelyekben 2-0-s előnyre tett szert. A 3. meccs magyar idő szerint szerda hajnalban, Orlandóban lesz.

Los Angeles Lakers-Orlando Magic 101-96 (hosszabbításban)

LA Lakers: Bryant 29, Gasol 24, Odom 19, Fisher 12, Ariza 8, Bynum 5, Farmar 4
Orlando: Lewis 34, Turkoglu 22, Howard 17, Redick 5, Alston 4, Nelson 4, Gortat 4, Lee 2, Battie 2, Pietrus 2
Lepattanók: Gasol 10, Odom 8, Ariza 7 ill. Howard 16, Lewis 11
Gólpasszok: Bryant 8 ill. Lewis 7
Mezőnyszázalék: 46,2 ill. 41, 8 (A mérkőzés statisztikái)
A párharc állása 2-0 a Lakersnek