Bryant: Nem kell a marhaságot hallgatnom

2009.06.16. 11:46 Módosítva: 2009.06.16. 11:53
A Los Angeles Lakers 15 bajnoki címe közül négyben játszott főszerepet Kobe Bryant, 2009-ben először Shaq O'Neal árnyéka nélkül. A döntő legjobbjának választott kosaras címéhez pont annyira nem férhet kétség, mint a Lakers győzelmének jogosságához, az Orlando elfogyott a döntőre.

Az Orlandónak csak momentumok jutottak, a Lakers ellenfele hibáit kihasználva végig uralta a párharcot, teljesen megérdemelten lett bajnok. A Magic két esélyesen (Boston és Clevelend) át jutott a döntőbe, de ott már nem tudta taktikával pótolni a tudáskülönbséget. A Lakers csapatként is jobb volt, és mindig volt valaki, aki extrát nyújtott. A legtöbbször Kobe Bryant volt az.

„Kobe olyan vezérré változott, akit nem azért követtek a többiek, mert felettük állt a hierarchiában, hanem azért, mert követni akarták – mondta Phil Jackson a döntő után játékosáról. – Ő pedig visszafizetett mindent, együtt dolgozott a csapattal, az élére állt, ha kellett. Nem kerülhetett jobb helyre az MVP-cím, ez biztos.”

Hogy mit jelentett Kobe Bryantnek a bajnoki cím, azt a döntő MVP-jének első nyilatkozata mutatta: „Nem kell többet ezt az idióta marhaságot hallgatnom” – mondta vidáman Bryant arra utalva, hogy a tavalyi döntő óta egyre gyakrabban hangzott el, hiába zseniális játékos, Shaq O’Neal nélkül nem tud aranygyűrűt nyerni.

Art Garcia, az nba.com szakírója azt írta Bryantről, igazi vezére volt csapatának. „Erősebbek lettünk idén egy bedobóval, egy hátvéddel, és ezzel a nagydarab spanyol sráccal” – mondta Bryant a frenetikus játékot bemutató, Európában az év játékosának választott Pau Gasolról.

„A győzelmünk arról szólt, hogy mindenki megtalálta a helyét a csapatban. Tudtuk, mik az erősségeink, most megtanultuk csapatként együtt kamatoztatni őket” – mondta Gasol, akiről azt írták, hihetetlen eleganciával végezte a piszkos munkát Bryant helyett, nélküle nem nyerhetett volna bajnoki címet a Lakers.

„Nem kezeltük jól az előző vereségből adódó frusztrációt, inkább lenyomta a csapatot. A rossz megoldások még rosszabbakat szültek, mentálisan nem bírtuk a csatát" – mondta a döntő után Stan Van Gundy, a Magic edzője, majd hozzátette, csapata azért játszott sokkal jobban az elődöntőben, mint a döntőben, mert a Lakers sokkal jobb csapat, mint a Cleveland.

„Jobban játszottak nálunk, egyszerűen ennyi történt – foglalta össze a döntőt igen reálisan Hedo Turkoglu, aki megbízhatóan játszott a fináléban, de neki is akadtak megingásai. – Néhányszor a kezünkben volt a lehetőség, de elszalasztottuk a pillanatokat."

Egyetértett a törökkel Dwight Howard is, aki szerint az egész évben büszkén, nagy becsvággyal játszó csapat elkezdte lógatni a fejét a döntőben. „Innen már nem volt nehéz dolguk” – mondta az év védőjátékosa, aki váltakozó kimenetelű csatát vívott a Lakers zseniális Pau Gasol, Lamar Odom kettősével.