Valentino Rossi kilencedszer is világbajnok

2009.10.25. 08:06
Kockáztatás nélkül biztosította be kilencedik vb-címét Valentino Rossi a gyorsaságimotoros-világbajnokság utolsó előtti, malajziai futamán. Harmadik lett az eső után zajlott versenyen. Talmácsi Gábor egy számára sűrű hét után az utolsó helyről rajtolhatott, végül 14. lett, úgy, hogy ezúttal mögötte is végeztek.

Harmincnyolc pontos előnnyel vezette a gyorsaságimotoros-világbajnokság Moto GP kategóriáját az olasz Valentino Rossi csapattársa, a szintén yamahás Jorge Lorenzo előtt. Ez azt jelentette, hogy a Maláj Nagydíjon Rossinak elég a volt a negyedik vagy annál jobb helyen végeznie újabb világbajnoki címéhez.

A legendás 46-os ennek szellemében haladt. Az első helyről indult, de Pedrosa rögtön megelőzte, majd majdnem visszavette a vezetést. Meggondolta magát és óvatosan elengedte maga mellett a fél mezőnyt, a nyolcadik helyig csúszott vissza. Nagy probléma ez sem volt, hiszen a szintén yamahás Lorenzo hátra sorolva rajtolt, igaz, később riválisa elé került.

Rossi végig biztonsági motorozást mutatott be, kivárásra játszott. Feljött ötödiknek, a negyedik Lorenzo mögött haladt. Ekkor kicsit kizökkent vasárnapi szerepéből és megelőzte egyetlen vetélytársát, akinek még volt esélye a vb-címre.

Miután a második Dovizioso kiesett, Rossi dobogós helyhez jutott. A vége felé még úgy tűnt, a második Pedrosa mellett is elmehet, végül harmadikként ért célba, a futamot Casey Stoner nyerte.

Az olasz kilencedik motoros világbajnoki címét szerezte hatször végzett az élen a Moto GP-ben (2002, 2003, 2004, 2005, 2008, 2009), egyszer-egyszer az 500 köbcentisek, a 250-esek és a 125-ösök között.

Gyorsaságimotoros-világbajnokság, Malajziai Nagydíj

MotoGP:
1. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 47:24.834 p
2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 47:39.500
3. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 47:44.219
...14. Talmácsi Gábor (Honda) 48:40.685
A világbajnoki pontversenyben: 1. Rossi 286 pont (már világbajnok), 2. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 245, 3. Stoner 220,....17. TALMÁCSI GÁBOR (Honda) 19

Tőle eltérően Talmácsi Gábornak továbbra is a mezőny vége jut a Moto GP-ben. Így volt ez a maláj időmérőn is, amelyen az utolsó helyen végzett. A versenyen aztán ismét bizonyította, hogy Szepang a kedvenc pályája, nyert itt 125-ös futamokat, és a vizes pálya sem zavarja. Haladt tizenharmadikként is, előzött, végül 14. lett. Ezúttal az a kritika sem érhette, hogy úgy szerzett pontot, hogy senki nem végzettelőtte.

Ráadásul sűrű napok vannak a magyar motoros mögött: a hét közepén úgy tűnt, Talmácsitól meg akar válni csapata, a Scot Honda. Valóban nem biztos Talmácsi helye a következő szezonra, de még az is elképzelhető, hogy marad jelenlegi csapatánál. Vannak azonban ajánlatai a 250 köbcentis kategóriát felváltó Moto2 sorozatra is.

Körről körre

1. kör: a rajt után nem kockáztatott Rossi, így pillanatig még vezetett, majd sok helyet visszaesett. Pedrosa az élen, a hátulról rajtoló Lorenzo nagyot lépett előre. Talmácsi a 16., majd a kör végén 13.

2. kör: Randy de Puniet az első kieső, nagyon csúnyát bukott. Talmácsi a 12., Rossi a középmezőnyben, óvatosan köröz.

3. kör: Stoner és Pedrosa az élen, Rossi a nyolcadik, Talmácsi most a 13. A jelen állás szerint Rossi a világbajnok, mert csak egy ponttal csökkenne előnye az összetettben.

4-5. kör: Talmácsi a 13., Rossi továbbra is nyolcadik, óvatosan köröznek az esőben.

6. kör: Rossi már az ötödik, bizotsan halad újabb világbajnoki címe felé.

7. kör: Stoner, Pedrosa, Dovizioso, Lorenzo, Rossi a sorrend az első öt helyen. Talmácsi Gábor most a 14. Aztán Rossi megelőzte egyetlen riválisát, Jorge Lorenzót és negyedik.

8. kör: Stoner előnye 15 másodperc.

9-10. kör: Rossi a negyedik helyen, jelen állás szerint világbajnok.

11-12. kör: Talmácsi a 15., de folyamatosan szakad le az előtte haladó Espergaróról, igaz, mögötte is messze vannak a többiek.

13. kör: a második helyért helyért Pedrosa és Dovizioso között folyik nagy csata. A leggyorsabb kör Rossié.

14. kör: Dovizioso elszállt egy kanyarban, ez azt jelenti, ha nem történik nagy fordulat, Rossi a dobogón ünnepelheti majd a vb-címét.

15. kör: a negyedik helyen haladó Lorenzo feladta a küzdelmet Rossival, egyre jobban leszakad.

16. kör: Csendesen csordogál a verseny, Stoner, Pedrosa, Rossi, Lorenzo, Hayden az első öt helyen. Az a Vermuelen a hatodik, aki a 14. helyről rajtolt és egy ideig Talmácsi mögött haladt. A magyar most a 13.-ként halad.

17-18. kör: a hajráig nem történt sok minden, a felszáradó esőben még mindig óvatosak a motorosok. Eddig mindössze két bukás volt, előbb de Puniet, majd a második helyen haladó Dovizioso esett ki.

19. kör: a középmezőnyben folynak az előzések, de Rossi sem tett le arról, hogy megelőzi a másodikként haladó Pedrosát.

20. kör: Rossi összetettben 43 pontra növeli előnyét az összetettben Lorenzo előtt.

21. kör: Rossi minden kockázat nélkül haladt hatodik Moto GP-világbajnoki címe felé, majd egy keréken ért a célba. Talmácsi Gábor a 14. lett.