Rossz rajttal bukta Michelisz a hungaroringi futamgyőzelmet

4ac2ccb35e2168cbd99a76cfd988e8d2
2019.04.28. 17:39
A 2018-as hétvége legrosszabb pillanatait idézte vissza a WTCR hungaroringi hétvégéjének második futama, hiszen 2018-as futamokhoz hasonlóan most is hiába szerzett pole-t Michelisz Norbert, rossz rajttal elbukta első helyét, és így a futamgyőzelmet is, ráadásul a tavalyi főfutamhoz hasonlóan most is a csapattárs Gabriele Tarquinivel szemben maradt alul. Vasárnap a pole után egy második hellyel kellett beérnie, a szombathoz képest javuló Tassi Attila pedig eddigi legjobb eredményét hozta össze a világkupán a fordított rajtrácsos versenyen szerzett nyolcadik helyével. A hondás Girolami két futamot nyert a hétvégén, a harmadikat a címvédő Tarquini húzta be Michelisz előtt.

Nem sokkal a M1RA-dobogót hozó TCR Európa-kupa futamának leintése után kezdődött a WTCR első vasárnapi futama, a fordított rajtrácsos verseny, amit a vizes pálya és a szemerkélő eső ellenére a teljes mezőny slick gumikkal állt ki.

Ezen érezhetően hímes tojásként vigyázott az autójára a fordított rajtrács miatt 10. helyről kezdő Michelisz Norbert, nehogy megsérüljön az autó a főfutamig, amire az első rajthelyet szerezte meg. Éppen ezért nagyjából minden lökdösődéstől igyekezett távol maradni, a csúszós pályán pedig volt elég lökdösődés, amiből aztán Michelisznek sem sikerült kimaradnia, Aurélien Panis állította keresztbe a magyar alatt a Hyundait, ami után jobbnak látta Michelisz, ha kimegy a boxba.

A futamot a hatodik helyről kezdő hondás Néstor Girolami nyerte nagyon simán, aki ezzel szombat után második futamgyőzelmét aratta a hétvégén, mellette Vernay és Haglöf állhattak fel a dobogóra még. Mögöttük a zavarosban halászók jártak a legjobban, Yvan Muller például a rajthoz képest 9 helyet javítva lett hatodik, a 17. helyről induló Tassi Attila szintén ennyit javulva a nyolcadik lett, eddigi karrierje legjobb WTCR-es eredményét elérve.

Csöpögő esővel, vizes pályán indult a második vasárnapi futam is, amin szintén kitartottak a száraz pályára való gumi mellett a csapatok. Nem ezen múlott, hogy Michelisz elrontotta a rajtot, és a célegyenes végére a mellőle induló Esteban Guerrieri, majd a négyes kanyarig a csapattárs, a világkupa-címvédő Gabriele Tarquini is megelőzte, ami miatt a harmadik helyre csúszott vissza.

Innen egy helyet visszanyert az élen rontó Guerrierinek köszönhetően, Tarquini mellett viszont nem volt esélye elmenni, az olasz pedig nem hibázott úgy, mint Guerrieri a Hondával, hiába tartotta nyomás alatt őt végig Michelisz.

Guerrieri később, feltehetőleg fékhiba miatt a gumifalba csapódott a 14-es, a célegyenesre ráfordító kanyarban, ami miatt jött a biztonsági autó a 12. kör végén a Honda kimentésének idejére. Sokáig nem mehetett a verseny a safety car távozása után sem, mert Kevin Ceccon Alfa Romeója is a falba állt, így Tarquinit a biztonsági autó mögött intették le futamgyőztesként, mögötte Michelisz és Yann Ehrlacher értek fel a dobogóra.

Két versenyhétvége után a 100 ponttal álló Girolami vezeti az összetettet, mögötte hondás csapattársa, Guerrieri jön 90 ponttal, majd Thed Björk 81-gyel, a hat versenyen 48 pontot gyűjtő Michelisz a 8. helyre jött fel.

A bajnokság következő hétvégéjét május 10-12. között rendezik a Slovakia Ringen.

A vasárnapi futamok végeredményei

Fordított rajtrácsos futam

Főfutam