Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Amerika legveszélyesebb versenypályája megint lecsapott

2019.08.19. 14:53

Óriási balesettel indult az amerikai formaautós széria, az IndyCar vasárnapi, poconói futama, amiben öt pilóta is érintett volt, de csak kettő esett ki azonnal – igaz, a felvételek alapján utóbbi kisebb csodának tűnik.

A rajt után a kettes kanyarban történt a baleset. Itt Szató Takuma, Alexander Rossi és Ryan Hunter-Reay hármasa próbált meg elférni egymás mellett, sikertelenül. Először Szató és Rossi koccantak össze, majd Hunter-Reay is belekeveredett az ütközésbe, ami után ő és Szató már a belső falról visszapattanva csapták el a tehetetlen Felix Rosenqvistet. A svéd kocsija fel is repült a levegőbe, elkapva a pályát szegélyező kerítést, míg Szató kocsija fejtetőre fordult a balesetben.

Rosenqvist, Szató és Hunter-Reay IndyCar-balesete, 2019, Pocono

A baleset után Hunter-Reayt, Rossit és Szatót is elengedték egy gyors kivizsgálás után, Rosenqvistet viszont egy közeli kórházba szállították további vizsgálatokra, de a svéd pilóta maga jelentette később Twitteren, hogy rendben van, nagy szerencséje volt, és már ki is engedték.

Meddig maradnak még a veszélyes pályán?

Szintén Twitteren szóltalt meg a kanadai IndyCar-pilóta Robert Wickens, aki egy éve a pennsylvaniai Pocono Racewayen versenyezve szenvedett nagyon súlyos sérüléseket, többek között a gerince és a nyaka is eltört, megsérült a gerincveleje, és mind a négy végtagjában több törése is volt, csoda, hogy egyáltalán túlélte a balesetet, amiben apró darabokra szakadt az autója.

Wickens, aki jelenleg épp újra járni tanul, azt kérdezte, hogy miért nem szakítanak már ezzel a mérgező hangulatú pályával, és felejtik el a versenyzést itt.

A futamot a 2018-as Indianapolis 500-győztes ausztrál Will Power nyerte, szezonbeli első, összesen 34. IndyCar-győzelmét szerezve. A versenyt a rossz időjárás miatt korán leintették, abban, hogy az eső elérte a pályát, nagy szerepe volt a fenti súlyos balesetnek, illetve utána a takarításnak is. A bajnokságot – amihez jövőre teljes kapacitással, egész szezonra csatlakozik a McLaren is –, Josef Newgarden vezeti jelenleg.