A brit Formula–4 magyar tehetsége remek versenyzéssel állt ismét dobogóra

MGR IMAGES F4 UK MM 240824 102
2024.08.24. 20:07
Ezen a hétvégén a legendás Donington Parkba (Anglia) látogatott az FIA által felügyelt brit Formula–4-es bajnokság mezőnye. A sorozat egyetlen magyar versenyzője, a mindössze 16 éves Molnár Martin az előző két fordulóban az élmenőkkel is felvette a küzdelmet, a szezon nyolcadik állomásán pedig ismét felállhatott az újoncok dobogójára a szombati második versenyen.

Előre lehetett sejteni, hogy ezúttal nem lesz könnyű dolga a fiatal magyarnak, hiszen a Virtuosi Racing versenyzőivel ellentétben a több tesztlehetőséghez jutó pilóták úgy érkeztek a mostani helyszínre, hogy már mentek a pálya Grand Prix-nyomvonalán – amelyen Martin korábban soha életében nem vezetett élőben.

A Hollandiában és Skóciában villogó magyar pilóta ezért arra szánta a csütörtököt, hogy megismerkedjen az új körülményekkel. Mindössze két gyakorlás jutott számukra, ami után világossá vált, hogy a szombati kvalifikációra változtatni kell az autó beállításain.

A szabadedzések alatt nem esett az eső, a szombati időmérő edzés előtt azonban leszakadt az ég. Molnár Martin nem volt elégedett az új beállításokkal, ezért az első piros zászlós megszakítás után a boxutcában a csapat megint változtatott a kocsin.

Azokkal már elégedettebb volt Martin, azonban az idején nem tudott javítani, mert egymást váltogatták a sárga és piros zászlós fázisok. A fiatal magyar tehetség végül a 15. helyen végzett, ami azért volt nagyon frusztráló számára, mert Hollandiában kifejezetten jól ment az esőben.

A hétvége első versenyén a 13. helyről indult a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által működtetett Hungarian Motorsport Academy versenyzője, ugyanis a rajtrács a kvalifikáción futott második legjobb köridők alapján alakult ki.

Molnár Martin derekasan harcolt a többiekkel, és annak ellenére sikerült előreverekednie magát a nyolcadik helyig, hogy szemmel láthatóan nem volt olyan gyors, mint a körülötte lévők. Az időmérőhöz hasonlóan az első futam sem volt mentes a káosztól: időközben kisütött a nap, felszáradt a pálya, és kétszer is bejött a biztonsági autó, ugyanis többen kicsúsztak a sóderágyba a hármas kanyar után – egy ízben a honfitársunkkal viaskodó Bart Harrison kötött ki a pálya mellett egy vakmerő akció végén.

Molnár Martin végül a 10. helyen ért célba, de a verseny után kapott egy büntetést, mert az utolsó előtti visszafordítóban nekiment a csapattársának, a brit Maxwell Doddsnak (aki csütörtökön csúnyán összetörte a kocsiját, a csapat nagy erőfeszítések árán tudta újraépíteni azt). A versenyfelügyelők négy pozícióval sorolták hátrébb ezért a szabálytalan manőverért.

Szombat este aztán pótolták a doningtoni szezonnyitón az eső miatt törölt versenyt. Martin a 11. helyről rugaszkodott el, és végig jól tartotta magát a naplementés vágtában. A tempó a szabadedzésekhez képest ugyan javult, de ez sem volt elég ahhoz, hogy beleszóljon az élmezőny küzdelmébe, viszont kihozta magából a maximumot, és tizedikként intette le őt a kockás zászló, így felállhatott az újoncok dobogójára – ebben a szezonban immáron 15. alkalommal.

További érdekes autósportos képekért kattintson erre a linkre.

A vasárnapi program

  • 11:40–12:00: 2. futam
  • 16:50–17:10: 3. futam

A 2024-es brit F4-es idény