A zseniális sakkvilágbajnok így leplezte le az évszázad pókerblöffjét

GettyImages-1482561180
2023.04.25. 18:43
Miközben Asztanában gyömöszöli egymást az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai átírással Ting Li-zsen a sakkvilágbajnoki döntőben, és 11 forduló után 6:5-re az orosz sakkozó vezet, az igazi sakkvilágbajnok, a földkerekség toronymagasan legerősebb nagymestere, a norvég Magnus Carlsen egy kaliforniai kaszinóban a Texas Hold’em pókerjátékban oktatta a konkurenciát.

Az ínyencek nem is tekintik igazi világbajnoki döntőnek az asztanai párosmérkőzést, hiszen azon a világranglista-második (Jan Nyepomnyascsij) és -harmadik (Ting Li-zsen) méri össze tudását. A címvédő és korábban mindkét mostani döntőst elagyabugyáló norvég Magnus Carlsen motivációhiányra hivatkozva visszalépett a világbajnoki sorozattól, és önként lemondott a címéről. 

Nos, a 32 éves Carlsen – miközben Nyepomnyascsij és Ting a sakkasztalnál gyötri egymást – a kártyaasztalnál remekel. Méghozzá Los Angelestől nem messze, egy kaszinóban, ahol Texas Hold’emet játszik, jelentős sikerrel. Mintha csak olvasni tudna ellenfele gondolataiban!

Az alábbi partiban az oda-vissza licitek után a végére csak ketten maradtak egy Nick nevű játékossal. Nicknek egy treff ász és egy pikk bubi volt a kezében, Magnusnak egy kőr 4-es és egy 3-as, de természetesen ezek lefelé fordított lapok, az ellenfelek nem látják. Azaz alapból sokkal erősebb volt Nick lapja.

Aztán az osztó szép sorjában leosztotta az öt lapot, amiből a játékosok gazdálkodhatnak: egy treff 8-ast, egy pikk 4-est, egy pikk királyt, egy kőr 9-est és egy treff tízest. Amikor az utolsó lap is az asztalra került, már Carlsen volt a nyerő a 4-es párjával, mivel Nicknek nem volt semmije. De természetesen ezt egyikük sem tudta, ezért Nick beblöffölt 3200 dollárt, és így a kassza 10 575-re duzzadt. 

Carlsennek nem lett volna szabad megadni az emelést, mert csak két négyese volt, de töprengett. „Az a baj, Nick, hogy nem hiszek neked. Szerintem nincs neked semmid…” – hajtogatta Carlsen, miközben azt latolgatta, hogy megadja-e a 3200 dollárt. Majd a végén betolta a chipeket, azaz állta a tétet. És amikor felfordította a két játékos a saját lapjait, kiderült, hogy a sakkvilágbajnok gondolkodott helyesen. Másképpen fogalmazva: leleplezte Nick blöffjét két gyengécske 4-esével.

Ami azonban még mindig jobb volt, mint ellenfele semmije.

Ezzel Carlsen kivitte a 13 775 dolláros kasszát. Aztán meg is magyarázta a társaknak a játék mögött rejlő filozófiát. Mire az egyik pókeres félig tréfásan csak ennyit mondott:

Elegünk volt belőled, Magnus. Menj vissza az eredeti sportágadba!

Carlsen különben egyáltalán nem nyeretlen kétéves a pókerjátékosok között. Tavaly áprilisban elindult a norvég bajnokságon, és 10 050 résztvevő között a 25. helyet szerezte meg. 

Amikor megkérdezték Carlsent, miért pókerezik, így felelt:

Valamiből csak-csak fedeznem kell a költséges hobbijaimat, mint például az ivást.

Azért ezt a választ ne tessék véresen komolyan venni.

(Borítókép: Magnus Carlsen 2023. április 15-én Los Angelesben. Fotó: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images)