Sosem látott Milan-blama, Erling Haaland visszatért és rekordot döntött

2023.10.26. 10:12
Fél távhoz ért a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023–2024-es csoportköre. A címvédő Manchester City továbbra is hibátlan, Erling Haaland negatív szériája megszakadt, ez pedig rögvest újabb rekordot jelentett a norvég támadónak. A Milan negatív szériája bezzeg nem, ez is csúcsot jelentett, bár erre aligha vágytak a hétszeres BEK/BL-győztesnél.

Megszakadt Erling Haaland negatív szériája, rekordot is döntött rögvest

Az előző kiírás gólkirálya a Bayern München elleni áprilisi negyeddöntő mindkét összecsapásán betalált, azóta viszont a Real Madrid elleni elődöntő két felvonásán, az Inter elleni döntőn, valamint a csoport első két meccsén is gólképtelen maradt (ahogyan amúgy az európai Szuperkupa-találkozón is).

A negatív széria szerda este a Young Boys otthonában megszakadt (öt meccs és 543 játékperc után), Haaland büntetőből szerezte meg a címvédő Manchester City második találatát, majd ő állította be a 3–1-es végeredményt is.

A norvég gólvágó mostani duplájával a legutóbbi 100 tétmérkőzésén 115 kanadai pontnál (96 gól + 19 gólpassz) jár.

Haaland 23 évesen már 37 BL-gólnál jár, ezzel Kylian Mbappéhoz és Lionel Messihez hasonlóan csúcstartó korban, ráadásul ehhez neki csak 33 találkozóra volt szüksége, ami a legjobb rajt a BL történetében.

A legkevesebb mérkőzés során szerzett 37 BL-gól

  1. 33 – Erling Haaland
  2. 42 – Ruud van Nistelrooy
  3. 55 – Kylian Mbappé, Lionel Messi
  4. 56 – Robert Lewandowski
  5. 62 – Karim Benzema
  6. 63 – Neymar

Svájci a svájcinak farkasa

Az angol csapat első gólját Manuel Akanji szerezte, ezzel ő lett az első svájci játékos, aki egy svájci csapat ellen talált be a Bajnokok Ligájában.

Bő húsz év után bukott el otthon ismét a Newcastle

A „szarkák” 1–0-ra kikaptak otthon a Dortmundtól, ezzel egy bő húszéves sorozat ért véget: legutóbb 2003 márciusában, a Barcelona tudott nyerni a Newcastle otthonában nagy nemzetközi tétmeccsen.

Azóta 19 győzelem és öt döntetlen volt az angol csapat mérlege, a szerdai vereségig.

A Dortmund ugyanakkor hat egymást követő angliai zakó után érezhette meg ismét a győzelem ízét, ezt megelőzően legutóbb 2016 márciusában, a Tottenham otthonában nyertek a fekete-sárgák.

Újabb csodacsere a BL-ben

Nem indult jól a mérkőzés a Porto számára a Royal Antwerp otthonában, hiszen az első félidő hajrájában a belgák szereztek vezetést – jött is a csere, érkezett a pályára Evanilson még a szünet előtt.

A 24 éves brazil csatár rögvest a fordulás után betalált, majd a 69. és a 84. percben is, így mesterhármasával óriási érdemeket szerzett a 4–1-es siker során.

Evanilson lett a hetedik játékos, aki a BL-ben csereként triplázni tudott, érdekesség, hogy a legutóbbi öt idényben viszont már a negyedik, akinek ez összejött!

De nem csak neki volt emlékezetes ez az összecsapás: Pepe korrekordot döntött, 40 évesen és 241 naposan ő lett a legidősebb mezőnyjátékos, aki BL-meccsen lépett pályára.

A Milan 19 éve nem látott pocsék kezdést másolt le

A legutóbbi kiírásban az elődöntőig jutó piros-feketék három mérkőzést követően is gól nélkül állnak a mostani csoportkörben, ilyen még sosem fordult elő a gárdával.

Volt ugyanakkor olyan elődöntős, aki a következő idényben így rajtolt, a 2004–2005-ös kiírásban az egy évaddal korábban a negyeddöntőben épp a Milant búcsúztató (1–4, 4–0) Deportivo La Coruna ráadásul ugyanúgy két ponttal állt ennek ellenére, mint az olasz együttes most.

Ez nem feltétlenül jó előjel a hétszeres BEK/BL-győztes számára, hiszen a spanyolok akkor a hat meccset két döntetlennel és 0–9-es gólkülönbséggel fejezték be…

Xavi Simons Arjen Robben nyomdokain

Az idényben remeklő futballista 20 évesen és 187 naposan gólt és gólpasszt adott az RB Leipzig Crvena zvezda elleni 3–1-es sikere során, ezzel az akkor 19 éves Arjen Robben 2003. novemberi bravúrja óta a legfiatalabb holland játékos, akinek ez összejött.

Álvaro Morata már most szezoncsúcsnál jár az Atléticóban

Az Atlético Madrid támadója három meccs alatt háromszor talált be a mostani BL-idényben, amivel beállította a „matracosoknál” felállított idénycsúcsát, a 2019–2020-as kiírásban nyolc meccsen szerzett három gólt. Összességében azért voltak ennél jobb szezonjai is: a Juventusban öt- (2014–2015) és hatgólos (2020–2021) termése is akadt.

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírását?