Pulai az utolsó pillanatig hajt az olimpiáért

2010.01.05. 11:29

Az év első versenyén nem tudott ott lenni, de a másodikra már elutazott Pulai Imre. A szánkós, aki kenusként 2000-ben olimpiai bajnok lett, még mindig nem tett le arról, hogy új sportágában is olimpikon lesz és részt vesz a februári vancouveri játékokon.

A szezon eddigi öt Világkupa-futamából négyen ott volt, a hétvégi königsseei volt az első, amit kihagyott. Pulai szerint a legfontosabb az, hogy induljon, a hétközi selejtezőkből pedig bekerüljön a pénteki versenyekre. A Vk-hétvégék első szakasza a pénteki Nation Cup, itt nem indulnak a világranglista legjobbjai. A gyengébben rangsoroltak versenyéből az első húsz jut a tévében is közvetített Világkupa-futamba.

Pulainak eddig sikerült indulnia a Nation Cup-versenyeken, de a fő Vk-futamokra eddig nem tudta kvalifikálni magát. Az olimpia azonban mégsem elérhetetlen a számára, mert ha nem gyűjti össze a minimálisan szükséges öt ranglistapontot, adott esetben akkor is résztvevő lehet. A rajlistát ugyanis a nemzetközi szövetség véglegesíti, és a magyar szánkós szerint úgy tűnik, a szervezetben meghatározó németek azt szeretnék, hogy ő is ott legyen Vancouverben. A németek ugyanis fontosnak tartják a sportág bázisának a szélesítését, Pulai is a nemzetközi szövetségnek a kis országok - például a csendes-óceáni Tonga - versenyzőinek szervezett nemzetközi csoportjával készül. És nem utolsó szempont, hogy a magyar egy teljesen más sportágban már olimpiai bajnok lett.

"Az edzőnk, Ioan Apostol az a fajta, aki csak akkor mond bármit is, ha az biztos. Így ő nem említett eddig nekem semmit, nem is akarom magam beleélni a lehetőségbe. A csoportomból a társaim mondogatják, hogy látszik, hogy bíznak bennem, szerintük ez olimpiát érhet. Az biztos, hogy Apostol fontos tisztséget tölt be a német és a nemetközi szövetségben is, az ő szava nagyon sokat érhet.

A kenus olimpiai bajnoknak már csak az a dolga, hogy az olimpiai döntésig hátralévő két versenyen végigmenjen és kvalifikálja magát a Nation Cupra. Az olimpiai induláshoz szükséges legfontosabb feltételt ugyanis már teljesítette: a játékok helyszínén, a whistleri pályán ugyanis már le tud siklani a legnehezebb helyről, a férfi rajtból.