A tongai szánkós ismét jobb volt Pulainál

2010.01.08. 16:33

A szánkóra váltott kenus olimpiai bajnok a pénteki Világkupa-versenyen is rajthoz állt.

Az olimpiai kvalifikáció lezárása előtti utolsó előtti versenyén vett részt Pulai Imre. A kenus olimpiai bajnok, aki most szánkóval akar ott lenni a februári vancouveri játékokon, még nem adta fel a reményt, hogy kijusson.

Ez a Világkupa-rangsor alapján aligha sikerülhetne neki, hiszen a férfi egyesben a legjobb harminc lehet ott az olimpián. Azonban ha végigmegy a szezon versenyein, a nemzetközi szövetség dönthet úgy, hogy indulhat Vancouverben, mivel azt már bizonyította, hogy az olimpiai pályán biztonsággal végig tud siklani.

Így rajthoz állt a hétvégi Világkupa selejtezőjének számító Nation Cup winterbergi futamán is, egy számára ismeretlen pályán. A németországi versenyen Pulai harmincnyolcadik lett a harminckilenc indulóból. Csak egy koreai versenyzőt sikerült megelőznie, így eggyel előtte végzett a szánkós mezőny aktuális kuriózuma, a tongai Bruno Banani is.

A százezer lakosú csendes-óceáni sziget sportolója a királyi család kezdeményezésére ült szánkóba, ugyanis elhatározták, hogy szeretnének tongai olimpikont a téli játékokon. Az Európában tanuló 22 éves Bananira esett a választás, aki egy éve először ült szánkóba.

Banani és Pulai együtt készülnek, ugyanis mindketten tagjai a Nemzetközi Szánkószövetség csoportjának, amelyben olyan, a szánkósportban kevés tapasztalattal rendelkező országok sportolói edzenek, mint Magyarország és Tonga. Banani egyébként nem ügyetlen, nemcsak az olimpiai bajnok Pulait, de másokat is rendre meg tud előzni. Igaz, a Nation Cup-versenyeken első húszba még nem tudott érni, vagyis ő sem vehetett még részt a Világkupa főfutamaiban.

Az olimpiáig még két Világkupa-futamot rendeznek a szánkósok, de a következő, oberhofi verseny után lezárul az olimpiai kvalifikáció.