Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Fucsovics nyerte az első szettet, de utána magabiztosan győzött Federer

Fucsovics-Federer az AusOpen nyolcaddöntőjében

2020.01.26. 14:50

Összefoglaló

A legjobb magyar teniszező, a ranglista 67. Fucsovics Márton a 3. kiemelt Roger Federerrel meccselt az AusOpenen a nyolcaddöntőben
Az első szettben Fucsovics bátran kezdett, kihasználta Federer hibáit, 6:4-re hozta a játszmát
A második elején Federer rákapcsolt, Fucsovics nagyokat küzdött, de 6:1 lett a vége
A harmadik játszmában is a svájci dominált, Fucsovicsnak fogadóként voltak lehetőségei, adogatóként viszont nem tudta hozni a szerváit, 6:2 Federernek
A negyedik játszma elején Fucsovics összerakta az adogatásait, de utána sem tudott elég hatékony lenni, Federer pedig magabiztosan ment tovább 6:2-vel
2018-ban ugyanígy a 4. körben találkoztak, azóta egyszer játszottak, mindkét meccset a svájci nyerte
Fucsovics összességében nagyszerű játékkal, az első körben nagy skalpot begyűjtve jutott el újból egy a nyolcaddöntőig egy Grand Slamen
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A legjobb magyar teniszező bátran kezdett az AusOpen nyolcaddöntőjében, először nyert szettet a 20-szoros GS-bajnok ellen. Federer a 2. szettől átvette az irányítást, és nagyon magabiztos volt. Fucsovics küzdött, de nem volt elég hatékony adogatóként, miközben Federer jobban variálta a játékot. Fucsovics várhatóan az 54. helyre jöhet előre a ranglistán. Federer ellenfele a negyeddöntőben majd az amerikai Tennys Sandgren lesz. A mérkőzés összefoglalóját itt olvashatják el.

 • „Nehezen kezdtem a meccset. Márton jól játszott, az előző meccs után nem éreztem az alapvonali játékot, és időre volt szükségem, hogy megtaláljam a játékom. A második szett végére találtam meg a hatékony játékom a hűvös időben. Jobb volt így, hogy nem volt olyan forróság" - mondta Roger Federer John McEnroe-nak a meccsvégi interjújában.

  McEnroe ezután arról kérdezte, hogy 38 évesen hogy bírja még ezeket a tornákat, meg azt, hogy egy négy órán át tartó meccs után nincs összesen két napja pihenni.

  „Az utolsó két napon, miután felébredtem, még egy órát feküdtem az ágyban, és azon gondolkoztam, hogy hogyan fogok felkelni. De végül estére sikerült összeszednem magam, hogy egy jó meccset játsszak" - mondta.

  Ezután pedig arról mondott pár mondatot, hogy mennyire szereti az ausztrál opent, meg Ausztráliát, és elejtette azt is, hogy jövőre is tervez itt lenni. Azt persze nem mondta, hogy játékosként vagy nézőként.

 • Game, set, match
  Federer
  4:6, 6:1, 6:2, 6:2

  Két jó szerva Federertől, ezzel a 20-szoros Grand Slam-bajnok svájci megnyerte a nyolcaddöntőt. Fucsovics nagyszerű játékkal jutott megint 4. körbe egy Grand Slamen, az első szettben bátran játszott, utána Federer rákapcsolt, és átvette az irányítást. Fucsovics nagy taps kíséretében vonult le integetve a pályáról.

 • Vissza akarta bombázni oda Federer, ahonnan Fucsovics elindult középre, de a hálóról kipattant a labdája. Utána nehéz félröptét oldott meg a svájci mélyről, másodszor is meccslabdához jutott. „Gyerünk, Marci!” – kiáltották be. Fucsovics jól váltott oldalt, hárította a másodikat is.

 • Megpróbált egy átemelést a hálónál Fucsovics, de kiesett. Federer nagyon szélesre ütötte egy tenyerest, rázta is a fejét értetlenkedve. Sima befejezés Federertől, aztán viszont a svájci ütött szélesre egy fonákot. Nyerő tenyeressel meccslabda. 40-30.

 • Brék
  Federer
  5:2

  Fucsovics kezében volt a pont 15-15-nél az adogatásánál, de Federer kezére rakta vissza a fonák röptét, a svájci megoldotta az elütést. Nagy szögeket nyitottak mindketten, beérték a labdákat, de végül Fucsovics ütötte ki. 15-40-nél, bréklabdánál Federer megállította a labdamenetet: a challenge után pedig látszott, hogy kint volt Fucsovics labdája.

 • 40-0-nél rosszul nyúlt a labdához Federer, de aztán egy kemény tenyeres keresztet Fucsovics már nem tudott visszarakni. Fucsovics ütőt cserélt a következő gém előtt. (6:4, 1:6, 2:6, 2:4)

 • A kettős hibája után feléledt Fucsovics, és két bréklabdáról sikerült behúznia a saját adogatását, így nem úszott még el ez a szett, kérdés, hogy Federer hogyan reagál majd.

 • Kettős hiba is jött Fucsovicstól, Federer pedig két jó röptével két bréklabdához jutott megint a svájci. Fucsovics hosszabban játszott az első bréklabdánál, Federer a hálóba ütötte. A másodikban rakta vissza a labdákat Fucsovics, Federer rontotta el a végén. Federer fonák egyenese kicsúszott, aztán jó szerva után nem tudta pályára rakni a returnt. (6:4, 1:6, 2:6, 2:3)

 • Meglepő módon annak ellenére, hogy Fucsovics Márton szervái mennyire nem muzsikáltak a meccsen, eddig még nem rontott duplát. A negyedik szett közepén ez is összejött. Mintha a magyar játékos fejben már feladta volna ezt a meccset.

 • Szép tenyeres nyerővel nyitotta az adogatását Federer, majd elrontott egy röptét. A svájci gyorsabb labdáját nem tudta pályára tenni Fucsovics. A challenge-ből látszott, hogy Federer szervája elcsípte a vonalat, aztán nem tudta visszatenni a returnt Fucsovics. (6:4, 1:6, 2:6, 1:3)

 • Most összerakta nagyon az adogatójátékát Fucsovics, jöttek az első szervái, és nem is került gondba egyáltalán. Federer pedig nem koncentrált annyira erre a gémre. (6:4, 1:6, 2:6, 1:2)

 • Federer megint okosan játszott hosszabb labdamenetben is, jókor támadott. Gyorsan megerősítette a bréket a svájci. (6:4, 1:6, 2:6, 0:2)

 • Brék
  Federer
  1:0

  30-30-nál megint Federernek segített a háló, ezzel jutott bréklabdához a svájci Fucsovics adogatásánál. Egy hosszabb labdamenet végén Fucsovics kiütötte, rögtön brékelőnyben a svájci a negyedik szett elején.

 • A harmadik játszmában is magabiztosan játszott Federer, miközben Fucsovics önbizalma hiányzott a szett elején. A svájci már 4:0-ra elment, mire Fucsovics hét zsinórban elbukott játék után hozta az adogatását. Többször is nagyot küzdött, bréklabdái is voltak, egy elveszített adogatást vissza is vett, de a fontos pontok rendre a változatosabban játszó Federeré lettek. Fucsovics fogadóként voltak esélyei, de adogatóként képtelen stabilan tartani a játékát.

 • Federer elképesztően ritkán kap ki két nyert szett után, és a mostani meccsen is jól látszik, hogy az a meccsrutin, amivel a svájci rendelkezik, nagyon sokat számít. A legszükségesebb pillanatokban szedi össze a koncentrációját, nem hagyja, hogy kicsússzon a kezéből az irányítás. Ezen csak az tudna változtatni, ha Fucsovics elő tudná szedni a legjobb játékát, de hát ezt többek között ugye pont az ellenfele miatt nem tudja megtenni.

 • Szett
  Federer
  6:2

  Megint tenyerest rontott Fucsovics, majd Federer lecsapással szettlabdához jutott. Egy pazar röptével fejezte be a svájci.

 • Fucsovics első szervás tornaátlaga 68%, ezen a meccsen pedig 54%-ban üti csak be az első szervákat. Különösen rosszul teljesít egyébként Federer fonák oldalán, sokszor kénytelen ezen az oldalon is tenyeresre adni Federernek a labdát, amivel csak a saját dolgát nehezíti meg. Federert pedig jól láthatóan minden rontott szerva csak egyre magasabbra emeli, és egyre könnyedebb játékot mutat.

 • Egy-egy tenyeres rontás mindkét oldalon, utána pedig bejött Fucsovics agresszívabb játéka. Ment előre, végül egy szép röptével be tudta fejezni. A következő pontnál azonban megint dühösen kiáltott fel Fucsovics, miután hálóba ütött egy labdát. Jó return után szépen be tudta fejezni a pontot a magyar teniszező. 30-40.

 • Brék
  Federer
  5:2

  Federer hozta az első pontot, majd Fucsovics fonák keresztjére látványos fonák egyenest rakott be a sarokba. Jó szerva Fucsovicstól 0-30 után, aztán viszont messzire ütött egy tenyerest. Ismét két bréklabdához jutott Federer, és az elsőnél Fucsovics rajta volt a svájci keresztjén, de elengedte, a labda azonban csípte a vonalat.

 • Brék
  Fucsovics
  4:2

  Egyet hárított Federer, de a másodiknál Fucsovics próbált gyorsítani, a svájci nem tudott jól odaállni a fonákhoz, hálóba ütötte az egyenest.

 • Szép átemelés a vonal mellé Fucsovicstól, Federer már meg sem próbálta beérni. Majd megpattant egy labda, Federer mérgesen nézte is a helyét, miután a hálóba ütötte. Fucsovics tette vissza a labdákat, a svájci meghúzta a nyerőnek szánt tenyerest, széles lett. 15-40.

 • Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy Fucsovics játékát jelenleg a szervahatékonysága töri meg teljesen. Minden gémben pariban van Federerrel egy-egy jó labdamenetre, de jelenleg ennél többet nem tud összehozni.

  Erre pedig van egy egész jó mutató a harmadik szettben. Az első szerváikat csak 46, illetve 47 százalékban ütik be, ami nem valami fényes. Viszont Federer az első szervái száz százalékából csinált pontokat, míg Fucsovics csak az első szervák 38 százalékát tudta ponttá váltani.

 • Először sikerült hoznia a szerváját a harmadik szettben. (6:4, 1:6, 1:4)

 • Fucsovics ütötte szélesre a returnt, aztán viszont Federert hibára késztette. Az első bréklabdánál szélesre szállt Fucsovics fonákja, a másodiknál pedig Federer vágott be egy nagy szervát. Csalódottan kiáltott fel Fucsovics, miután egy küzdelmes labdamenet végén az ő ütése lett hosszú. Befutott egy rövidítést a hálónál Fucsovics, de Federer be tudta ütni a nyerőt. (6:4, 1:6, 0:4)

 • Federer már jött előre, de Fucsovics nagyon szépen ütött el mellette fonákkal. Az ilyen ütésekből meríthetne most erőt. Aztán Federer ütése ment szélesre. 0-30.

 • Az látszik, hogy Fucsovicsnak csak akkor van esélye Federer ellen, ha stabilan jönnek az első szervái, mert még úgy sem garantált, hogy megnyeri a pontokat. Viszont, ha nem jönnek az első szervák, akkor még kisebb az esély a pontszerzésre, ez pedig a játék képe alapján eléggé kikezdte a magyar játékos magabiztosságát. Az első szettben látott nagyon pontos játék most csak 1-1 ütésre villan fel, nem tudja fenntartani a szintet.

 • Brék
  Federer
  3:0

  Egy bréklabdát hárított Fucsovics, de aztán egy óriási fonák keresztet ütött, Fucsovics még vissza tudta tenni, de utána a vonalra fejezte be a svájci.

 • Federer átemelésébe belehibázott Fucsovics. Utána nyert egy szép pontot, irányítani tudott hátulról. Federer hálón megpattanó labdája védhetetlenül ment át. A következő labdamenet végén pedig Fucsovics fonákja kötött ki a hálóban. 15-40.

 • Federer nagyon tolta hátra Fucsovicsot a hosszabb labdameneteknél is, egy pontot tudott csak hozni a magyar teniszező. Egy rontásával ért véget a gém. (6:4, 1:6, 0:2)