Alcaraz meccs közben újjáalkotta önmagát, idén elsőként győzte le a répafejű olaszt

GettyImages-2090452088
2024.03.17. 09:23
Az Indian Wells-i ezres kategóriájú tenisztorna magyar idő szerint vasárnap hajnali elődöntőjében Carlos Alcaraz szetthátrányból fordítva, hatalmas mérkőzésen győzte le az idén még veretlen Jannik Sinnert. A fináléban az a Danyiil Medvegyev lesz az ellenfele, aki szintén három játszmában győzte le az amerikai Tommy Pault.

Hatalmas mérkőzésre volt kilátás az Indian Wells-i teniszparadicsomban, már csak azért is, mert korunk két legnagyobb szupersztárja, Carlos Alcaraz és Jannik Sinner mérkőzött meg a mestertorna egyik elődöntőjében. A 20 éves spanyol és 22 éves olasz találkozója pedig nem okozott csalódást, igaz, az előzetesen tervezettnél egy kicsit többet kellett várni a csúcsteniszre.

Az első elődöntő ugyan időben elkezdődött, de három gém után esőzés miatt félbeszakadt. Jannik Sinner igazi úriember volt, a labdaszedő lány helyett tartotta az esernyőt, sőt még beszélgetett is vele azelőtt, hogy az öltözőbe vezényelték volna a játékosokat. 

A játék hosszú órákon keresztül szünetelt, majd nagyjából 3 óra elteltével újra a teniszé lehetett a főszerep. Első szett 2:1-nél Alcaraz adogatott, Sinner viszont ellentmondás nem tűrő tenisszel tért vissza, elvette ellenfele adogatását, majd a játszmában további játékot sem engedélyezett spanyol riválisának. Úgy tűnt, újra a répafejű becenévre hallgató olasz dominál, és a vártnál talán simább győzelmet arat. 

Igen ám, de Alcaraz nem így gondolta, olyannyira, hogy Sinner második adogatójátékban csak egy pontot vesztett, simán brékelte riválisát, majd ezt azt előnyt egész játszmán keresztül megtartotta. 5:3-nál az egyenlítésrt adogatott, fogadóelőnyhöz jutott Sinner, de végül három magabiztos labdamenettel lezárta a partit, jöhetett a mindent eldöntő harmadik szett. Az a harmadik szett, ahol már Sinner alig volt a pályán, Alcaraz elképesztő teniszét vette elő, ráerőltette akaratát az olaszra, aki idén először tehetetlennek bizonyult a pályán.

GettyImages-2090446950
Fotó: Getty Images

Voltak parádés labdamenetek, a közönség többször véresre tapsolta a tenyerét, de a végkifejlet többnyire egyhangú volt, Alcaraz szempontjából kedvezően. A döntő játszma 43 percig tarott, ezalatt Sinner mindössze két játékot nyert, így Alcaraz azok után, hogy az első partit simán elbukta, a folytatásban öt gémet engedélyezett az olasznak, a vége 1:6, 6:3, 6:2. 

A másik elődöntőben a világranglista negyedik Danyiil Medvegyev szintén elvesztette a nyitó szettet Tommy Paul ellen, de utána fordított, így a kemény pályás specialista orosz vívhatja a vasárnapi döntőt a spanyol, egyébként címvédő szupersztárral. 

Alcaraz ezzel az első vereséget mérte a 2024-ben eddig veretlen Sinnerre, az Australian Open győztesére, aki 118 napja kapott ki legutóbb, még az ATP-döntő fináléjában a szerb Novak Djokovicstól, a világranglista első helyezettjétől. Alcaraz mostani győzelme azt is jelenti, hogy hétfőtől marad a mostani sorrend az ATP rangsorában: 1. Djokovics, 2. Alcaraz, 3. Sinner, 4. Medvegyev.

A női tornán egyébként a világelső Iga Swiatek játssza a finálét a görög Maria Sakkari ellen. A hölgyek mérkőzése magyar idő szerint 20 órakor, majd a férfi döntő nem előbb, mint 22 órakor kezdődik – mindkét mérkőzést élőben közvetíti a MATCH4 sportcsatorna.

Eredmény, elődöntő, férfiak, 9,5 millió dollár (3,45 milliárd forint) összdíjazás

  • Alcaraz (spanyol, 2.)–Sinner (olasz, 3.) 1:6, 6:3, 6:2
  • Medvegyev (orosz, 4.)–Paul (amerikai) 1:6, 7:6 (7–3), 6:2

(Borítókép: A spanyol Carlos Alcaraz játszik az olasz Jannik Sinner ellen a BNP Paribas Open férfi elődöntőjében az Indian Wells Tennis Gardenben a kaliforniai Indian Wellsben 2024. március 16-án. Fotó: Matthew Stockman / Getty Images)