Marozsán Fábián karrierjében óriási mérföldkőhöz érkezett, de ennyivel nem elégszik meg

GettyImages-2120686580
2024.04.03. 14:14
Hétfőtől a férfi teniszezők világranglistája 38. helyén jegyzik Marozsán Fábiánt, ami pályafutása legjobb eredménye. Hazánk első számú teniszezője túlzás nélkül világklasszis teljesítménnyel nyolcaddöntőbe jutott az Indian Wells-i mestertornán, majd ezt a bravúrt túlszárnyalva egészen a legjobb nyolcig jutott Miamiban – többek között két top 10-es teniszezőt legyőzve. A szenzációs menetelés után Marozsán néhány nap erejéig hazatért, ahol már a salakszezonra készül, közben pedig élményeiről, illetve jövőbeli céljairól mesélt a sajtó képviselőinek.

Ha eddig még nem ismerte az egész teniszvilág a mindig szerény, pókerarcú Marozsán Fábiánt, a múlt héttől már biztosan mindenki tudja, kicsoda a 24 éves magyar teniszező. Marozsán szenzációs játékkal  előbb Indian Wellsben menetelt egészen a nyolcaddöntőig – amely torna a legnívósabb a négy Grand Slam után –, majd ezt követően Miamiban csodájára járt a sportvilág, mivel két top 10-es teniszezőt legyőzve negyeddöntőbe jutott. Teljesítményének köszönhetően a magyar teniszező egészen a világranglista 38. helyére lépett elő, amellyel 2022 februárja óta az első „hazai” játékos a top 40-ben.    

Mérföldkőhöz érkeztem karrieremben, de itt nem szeretnék megállni, célom, hogy a következő hónapokban még előrébb lépjek a világranglistán. Egyébként nem szoktam mindig foglalkozni azzal, hogy most éppen hányadik helyezett vagyok, inkább mérkőzésről mérkőzésre próbálom legjobb teljesítményemet nyújtani, de természetesen nagyon örülök annak, hogy beléptem a top 40 mezőnyébe. Ami a korábbi, Indian Wells-i tornát illeti, hamar alkalmazkodtam a körülményekhez, mivel szeretem a meleg időjárást, így nem okozott gondot, hogy olykor hőség volt Kaliforniában. Szerencsém volt a sorsolásnál, visszalépett az eredetileg sorsolt ellenfelem, aztán egyre jobban ment a játék, a Seyboth Wild elleni győzelmem például olyan gyorsan összejött, hogy Balázs Gyuri edzőm még naptejjel sem tudta bekenni magát

– emlékezett vissza élményeire Marozsán, aki mindkét márciusi ezres kategóriájú tornán legalább nyolcaddöntőig jutott. Indian Wellsben aztán Alcaraz következett, aki sokkal jobban készült a magyar teniszezőből, mint tette azt tavaly májusban Rómában, így két szettben a spanyol szupersztár győzött. Néhány nap pihenő után Marozsán Miami felé vette az irányt, ahol még Indian Wellsben nyújtott teljesítményét is túlszárnyalta, két top 10-es játékost legyőzve.

„Az esőzések miatt három nap alatt három meccsem volt, így fel sem tudtam fogni a Holger Rune elleni diadalt, mert másnap reggel máris szembejött egy teljesen más stílusú ellenfél egy sokkal kisebb pályán, Alexei Popyrin személyében. Aztán Alex de Minaur ellen pedig addig csúszott a program, hogy másfél órán át melegítettem” – mondta Marozsán aki arra is kitért, hogy minden bizonnyal a párizsi olimpián is szerepelhet.

A magyar teniszező rendkívül boldog lenne, ha képviselhetné Magyarországot az ötkarikás játékok tenisztornáján, ezért a következő hetekben is mindent meg fog tenni, de ahogyan most állnak a dolgok, erre minden esélye meglesz.

Komplett csapat alakult ki Marozsán körül 

Somogyi Zsolt, a magyar teniszező csapatmenedzsere lapunk kérdésére kifejtette, rendkívül sűrű hetek, hónapok állnak mögöttük, mivel rendkívül komplex feladat egy világranglistán top 50-ben rangsorolt teniszező koordinálása. 

Nagyjából egy évvel ezelőtt még két fő alkotta Fábián stábját, ez a szám immár kilencre nőtt, és még tudjuk, hogy van hova fejlődni. Igyekszünk a lehető legtöbb terhet levenni róla, hogy kizárólag a teniszre koncentrálhasson, így vannak olyan megbeszélések, amelyeken nem is vesz részt. Egyre több a megkeresés, legyen szó média- vagy szponzori oldalról, amiért nagyon hálásak vagyunk, de van egy pont, amikor Fábián érdekében nemet kell mondanunk, és megtartanunk a szükséges egyensúlyt. Ami a körülötte kialakult csapatot illeti, még a jövőben tervezünk bővülni, mert fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy nemzetközi színvonalú csapat dolgozzon érte. Így terveink között szerepel, hogy Balázs György vezetőedző mellé a jövőben még szerződtessünk egy nemzetközi szinten ismert szakembert

– beszélt a tervekről Somogyi Zsolt, aki arra is kitért, hogy még az út elején állnak, tudják, hogy ennél csak nehezebb, komplexebb feladatok várnak rájuk a jövőben.

GettyImages-2120600934
Fotó: Getty Images

A csapatmenedzser véleménye szerint Marozsán Fábiánban még bőven van lehetőség, közel sem érte el „csúcsteljesítményét”, de erről nehezebb úgy nyilatkozni, hogy a napokban két top 10-es teniszezőt győzött le. 

Szerintem nagyjából 70-80 százaléknál járhat Fábián a benne rejlő potenciál terén, így nagyon bízunk benne, hogy a jövőben hasonló vagy még ennél is nagyobb sikereket érhet el a teniszpályán. Mi ezért dolgozunk minden egyes nap

– zárta gondolatait Somogyi Zsolt. 

Marozsán Fábián, amint azt elárulta, még kérdéses, hogy kiutazik-e Monte Carlóba a jövő héten esedékes salakpályás ezres tornára – mivel még nem biztos főtáblás helye –, de azt követően Barcelona felé veszi az irányt, ahol 500-as tornán játszik. Ezután a madridi majd római ezres tornán tervezi a részvételt, majd következhet a Roland Garros, ahol még az is elképzelhető, hogy kiemelt lesz. 

(Borítókép: Getty Images)