2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Egymásnak adják a kilincset a világsztárok, máris megdőlt egy rekord Párizsban

GettyImages-2154578148
Alig kezdődött el, máris megdőlt egy rekord a francia nyílt teniszbajnokságon, tehát a Roland Garroson. A selejtezők hetén több mint 75 ezer szurkoló látogatott ki a Stade Roland Garros teniszkomplexumba – ilyen fokozott érdeklődésre korábban nem volt példa. És még pályára sem lépett Rafael Nadal, Novak Djokovics vagy éppen Marozsán Fábián, így még a java csak most következik. Helyszíni riport Párizsból, a Roland Garros nulladik napjáról.

Sorra érkeznek a teniszvilág legnagyobb sztárjai Párizsba, vasárnaptól kezdődnek a francia nyílt teniszbajnokság, tehát a Roland Garros főtáblájának küzdelmei, amely a 123. kiírása lesz a rangos Grand Slam-tornának. A címvédő, világranglista-első Novak Djokovics szombaton érkezett meg a francia fővárosba, mivel pénteken még a genfi 250-es tornán játszott elődöntőt – amelyet elbukott –, így 24 óra elteltével már a Philippe Chatrier Stadionban edzett.

Djokovics éppen azt Rafael Nadalt váltotta a centerpályán szombat délután, aki 14 alkalommal megnyerte a tornát, egyben a salakos Grand Slam élő legendája, viszont minden bizonnyal most lép utoljára pályára Párizsban. A 22-szeres GS-bajnok Nadal először nem kiemeltként indul a Garroson, erre pedig csúnyán ráfizetett, mivel rögtön az első fordulóban azzal az Alexander Zverevvel kénytelen meccselni, aki a végső győzelemre is esélyes, illetve friss római bajnokként érkezett az év második Grand Slam-tornájára.

Annak tudatában, hogy Nadal utolsó mérkőzéseit játssza Párizsban, természetesen a megszokottnál is nagyobb az érdeklődés, a szurkolók, fanatikusok a spanyol minden mozzanatát figyelemmel követik, már a hétfői edzésen is több ezren voltak a Chatrier lelátóin, miközben Nadal ütögetett. A szervezők közlése szerint annak ellenére, hogy a lényegi része, tehát a főtáblás küzdelmek még el sem kezdődtek Párizsban, máris megdőlt egy rekord a Garroson:

75 ezer szurkoló látogatott ki a selejtezők hetén a Stade Roland Garros teniszcentrumba.

 Ekkora érdeklődésre korábban sosem volt példa a salakos GS úgymond „nulladik hetén”.

És ha már a selejtezőket említettük, összesen hat magyar teniszező – Piros Zsombor, Valkusz Máté, Bondár Anna, Gálfi Dalma, Babos Tímea és Udvardy Panna – indult a kvalifikációban, főtáblára jutáshoz szükséges három mérkőzést viszont egyikőjük sem tudott nyerni. Ennek ellenére péntek délután a szerencse melléjük állt, így a visszalépések miatt  Gálfi Dalma és Udvardy Panna is feljutott a 128-as mezőnybe, így folytathatják szereplésüket vasárnaptól.

A férfiak mezőnyében két teniszezőnk lesz érdekelt, Fucsovics Márton és Marozsán Fábián alanyi jogon tagjai az egyéni főtáblának. A csütörtöki sorsoláskor viszont egyikük sem volt kifejezetten szerencsés: Fucsovics a világranglistán kilencedik Sztefánosz Cicipásszal meccsel az első körben, Marozsán pedig selejtezőből érkező riválissal találkozik – siker esetén viszont a 10. kiemelt Grigor Drimitrov következhet.

A nemrégiben Bukarestben tornagyőztes Fucsovics már szerdán megérkezett a francia fővárosba, és napi több óra edzéssel próbál formába lendülni a kifejezetten nehéznek ígérkező első körös mérkőzése előtt. A világranglistán jelenleg 53. Fucsovics elmondta, mostanában csuklósérüléssel bajlódik, így többnyire csak erőnléti edzéseket tudott végezni, de ahhoz kétség sem fér, hogy mindent meg fog tenni a győzelem érdekében hétfőn. A magyar teniszező az utóbbi napokban többek között a világranglistán második Jannik Sinnerrel is edzett, aki a magánéletben jó barátja, így jó tanácsokat kapott tőle annak kapcsán, mi lehet a kulcs Sztefánosz Cicpász legyőzéséhez.

Első számú férfi teniszezőnk, Marozsán Fábián „elsőbálozó” lesz Párizsban, mivel még nem szerepelt a Roland Garros főtábláján, egyúttal védendő pontjai sincsenek, így bízik benne, hogy javít az utóbbi időben ingadozó teljesíményén, és újra legjobb teniszét tudja játszani.

Ez még mindig a tanulóév számomra, és ugyan tudom, hogy a salakos mérkőzéseken egyelőre nem jöttek úgy az eredmények, mint azt szerettem volna, de ez a játék része, még én is tanulom ezt az egész folyamatot. Hétről hétre a világ legjobb játékosaival edzem, ellenük játszom, és megtanultam, mindig bele kell állni a dolgokba, legyen szó erőnléti edzésről vagy még több labdás tréningről, sokkal több munka kell ahhoz, hogy látható eredményt érj el. Nagy örülök, hogy bemutatkozhatok a Roland Garros főtábláján, az első körben a selejtezőből érkező Mihail Kukuskin ellen játszom, aki veszélyes ellenfél, de bízom magamban, és tudom, hogy képes vagyok legyőzni őt. Azt megtanultam az utóbbi hetekben, hónapokban, hogy fizikailag még távol vagyok az elitmezőnytől, ebben kell a legtöbbet fejlődnöm

– értékelte a legutóbb hetek teljesítményét Marozsán Fábián, aki a szombati edzés után már kizárólag első körös mérkőzésére koncentrál.

Ahogyan említettük, Fucsovics Márton majd hétfőn játszik Cicpásszal – minden bizonnyal a legnagyobb három pálya egyikén –, Marozsán Fábiánt viszont már vasárnap játékra szólítják: a magyar teniszező a nyolcas pálya harmadik mérkőzését játssza majd. Éppen Gálfi Dalma után, akié ugyanezen a pályán a második mérkőzés a 32. kiemelt Siniakova ellen, így magyaros napot tartanak vasárnap a nyolcas pályán.

A másik főtáblás női teniszezőnk, Udvardy Panna a tervek szerint hétfőn lép pályára a 20. kiemelt Pavjucsenkova ellen. 

Kövesse az Indexen a Roland Garros legfontosabb híreit, eseményeit, a magyar játékosok mérkőzéseit! Mi az első naptól kezdve helyszíni riportokkal, videókkal jelentkezünk Párizsból. A főtáblás küzdelmek – mint azt előbb írtuk – vasárnap délelőtt kezdődnek. A francia nyílt teniszbajnokság június 9-én fejeződik be a férfi egyes döntőjével.

(Borítókép: Getty Images)