Gyárfás Tamás: Szóljanak, ha zaklatják a gyereküket!

2013.06.09. 13:27
A 2007-es év magyar úszónőjének két hete megjelent botránykönyve lavinát indított el, Szepesi ugyanis arról írt, hogy kiskorában zaklatták. Az úszószövetség vizsgálódik.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke Szepesi Nikolett két hete megjelent botránykönyve után nem akart nyilatkozni, miközben a szövetség vizsgálatot indított a könyvben leírt vádak miatt. Szepesi szerint Bacsa István, kiskorában a gyúrója, rendszeresen zaklatta.

Írásban megkerestük a szövetség elnökét, aki kizárólag az Indexnek reagált, hogy mit jelent Magyarország egyik legsikeresebb sportágának, az úszásnak sokat ártó könyv. Alább olvashatja Gyárfás Tamás válaszait.

- Az úszószövetség foglalkozik-e külön a sportági egyesületeknél a gyermekek/fiatalok védelmével?

A gyerekekre természetesen nemcsak a vízben, hanem a parton is vigyázni kell. A gyúró-szobában azonban nincsenek megfigyelők. Ha ott történik valami, de elhallgatják, akkor a szövetség tehetetlen. Ha valahol lopnak, akkor el lehet rendelni, hogy mindenkinek nézzék meg a táskáját. Az nem követelhető meg, hogy a masszőrök nyitott ajtók mellett végezzék a munkájukat. Bizalmi kapcsolatnak kell lennie a szakvezetők és tanítványaik, illetve a szülők között. Szóljanak, ne tűrjék, tiltakozzanak, ha zaklatják a gyereküket. Ha ez az egyesületben süket fülekre talál, akkor a szövetségben verjék az asztalt, ha ott sincs erélyes fellépés, akkor forduljak a sajtóhoz. Csak az ellen lehet fellépni, amiről tudomásunk van.

SZT 3537
Fotó: Szémann Tamás

- Van-e tudomásuk arról, hogy az egyesületeknél megfelelően védelmezik a korosztályos sportolókat?

Nagyon szomorú, de már hallhattunk aberrált rajztanárról, tánctanárról, tévésztárról, de még papról is. Ettől még a teljes tanári kart, a média egészét vagy az egyházat nem ítélhetjük el. Borzalom, de ferde hajlamúak, sajnos, a világban mindenütt előfordulnak. Bármely módszert szívesen fogadunk, amely ezeknek a beteg embereknek a mielőbbi kiszűrésére alkalmasak. Persze, hogy hitünk szerint mindenki a legjobbat akarja, mégis elsietett lenne azt állítani, hogy a sportéletben mindenki szent és sérthetetlen. Gyakran a siker takar el sok mindent. Szepesi története nem ez az eset.

- Előfordult-e már az úszóknál gyermeket/ifit/felnőttet érintő zaklatás?

Húsz év óta vagyok a MÚSZ elnöke, azóta egyről hallottam, de az nem volt bizonyítható. [Tíz évvel ezelőtt a Budapest Spartacus úszóedzőjét vádolták, de az ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást - A szerk.]

- Tudomásuk szerint érkezett-e panasz a sportágban dolgozó edzőre, felnőtt munkatársra, hogy zaklatja tanítványait?

A fenti kivételével: nem.

- Ha tudomásuk szerint volt panasz, kivizsgálták-e, milyen következményei lettek a vizsgálatnak?

A 13 évvel ezelőtt történteket nem könnyű feltárni. Ennyi év távlatában a leleplezésre a rendőrség lehet képes, az ítéletre a bíróság a hivatott. Az adott ügyben, névvel eddig egyetlen személy, a gyúró unokahúga tette közzé, hogy a nagybátyja zaklatta. A hölgy gyermekként balettozott.

A Facebookon további anonim bejelentések is megjelentek, de mint tudott, a közösségi portálra bárki, bármit feltehet. Megértem, előfordul, hogy valaki nem akarja ország-világ elé tárni, mit tettek vele; mert mégha az a legkisebb mértékben sem az ő szégyene, mégis ő szégyelli. Az elengedhetetlen felelősségre vonáshoz konkrétumokra van szükség. Ha a gyerekek biztonsága, jelen összefüggésben a sport megtisztítása a cél, akkor, bármilyen nehéz is, az érintetteknek fel kell tépniük a sebeiket. A vizsgálat még nem zárult le. Ha a leírtak igazak, akkor - még ha az elévülés miatt a ma 83 éves gyúrót már nem is lehet  büntetőjogilag elítélni - , az „Én a szexmániás” könyv szerzője, tizenhárom év késéssel(!)... példát mutatott arra, hogy mi a helyes út. Árnyaltabb a helyzet, ha a leírtakat az egykori Bp. Spartacus versenyzői közül a senki sem támasztja alá, hiszen sokak szemében az idős ember már anélkül is egy erkölcsi hulla. Egy írónak nagy a felelőssége.