Hosszú Katinka beperelte a doppingvádas újságírót

2015.11.18. 15:43

Hosszú Katinka ötszörös világbajnok úszó beperelte az őt doppingolással vádoló Casey Barrett újságírót, illetve a Swimming World Magazine kiadóját.

A swimswam.com  szerint a magyar versenyző rágalmazás miatt nyújtott be keresetet az Arizona kerületi bíróság phoenixi hivatalához, mivel a beperelt kiadó ottani székhelyű.

Casey Barrett írása a Swimming World Magazine internetes oldalán jelent meg májusban. Ebben hosszan sorolta a szerinte gyanús jeleket Hosszú azt megelőző két évben mutatott teljesítményéről, jóllehet, azzal kezdte, hogy bizonyíték nincs. Kommentárja szerint a sportoló jelenleg a világ legjobb négyszámos úszója. Az övéhez hasonló, rengeteg számban, folyamatosan kiemelkedő produkciót senki sem tud nyújtani, se Michael Phelps, se Katie Ledecky, se Ryan Lochte.

Barrettnek külön szemet szúrtak a tavasszal Charlotte-ban látottak, ahol Hosszú hét egyéni számban indult és hatot megnyert, a verseny utolsó napján pedig a magyar versenyző előbb a világ idei legjobbjával győzött 200 méter vegyesen, 16 perccel később pedig a ranglista harmadik eredményét produkálta 200 méter háton.

Többször hangsúlyozza, hogy nem egyedül van véleményével, mert „az edzők morognak, a szakértők csak pislognak, a vetélytársak meg langyosan gratulálnak" Hosszú egy-egy lenyűgöző teljesítménye után, ugyanakkor mindenki összesúg a háta mögött.

A cikk megjelenését követően előbb Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke hivatalos levélben tiltakozott, botrányosnak nevezve az írást, mely szerinte úgy járatja le a nemzetközileg is elismert magyar úszót, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására. Egyben arra is kitért, hogy a nemzetközi úszóéletből kapott visszajelzések szerint a vádaskodás magyarországi erők sugallatára fogalmazódott meg".

Néhány nappal később Hosszú sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy soha nem szedett teljesítménynövelő szereket.

„Teljesen idegen tőlem a csalás. Viszont az is, hogy egy vállrándítással intézzem el, ha egy általam egyáltalán nem ismert illető megpróbálja tönkretenni a hitelességemet, a saját önző érdekei miatt" – mondta akkor az idei világbajnokságon két arany- és egy bronzérmet nyert sportoló.