Tusup beleszállt Hosszú Katinkába: Amit felépítettem. lángba borult, csak a nagy száj maradt

tusup hosszú
2024.10.17. 19:02
Shane Tusup úgy véli, az ő ötletei és elméje nélkül korábbi felesége-tanítványa, Hosszú Katinka eredményei nem születhettek volna meg, és sajnálja, hogy a siker a háromszoros olimpiai bajnok fejébe szállt.

Az amerikai úszóedző – aki nemrégiben az RTL Sztárbox című műsorában óriási verést kapott Torghelle Sándortól – azzal indítja Facebook-bejegyzését, hogy Hosszú egyéni sportoló volt, de egyetlen sikeres ember sem ért el semmit egyedül, hozzátéve, hogy Rio háromszoros bajnokának a sikereiben bizony ő is nagy szerepet játszott az edzőjeként.

Egyedül én vagyok az, aki megkérdőjelezhetetlenül felelős az edzésmódszertan kialakításáért. Használhatod a platformodat arra, hogy elismerést szerezz, és azt állítsd, hogy mélyen érted a koncepciót, de az utólagos teljesítményeid a bizonyítékok rá, hogy az üres szavak nem vezetnek eredményre

– szúrt oda korábbi (2013–2019 közötti) feleségének a közösségi médiában.

Tusup hozzátette, fájdalmas volt látni, hogy amit felépített, lángba borult, és egyetlen dolog maradt csak meg, a „nagy száj”.

Az amerikai edző azzal folytatta, hogy évekig hallgatott a csapatuk iránti tiszteletből, és teljes mértékben hiszi, amit kijelent, hogy Hosszú nélkül nem lett volna képes ilyen eredményeket elérni, de kiemeli, hogy ez fordítva is igaz.

Az én ötleteim és elmém nélkül ezek az eredmények nem születhettek volna meg. Hatalmas csalódást kelt, hogy a siker a fejedbe szállt. Elfelejtetted, honnan jöttél. Mindezen eredmények után azok közül, akik segítettek megvalósítani életed gyermekkori álmát, hirtelen már senki sem része a történetednek…

– zárta gondolatait a tréner, aki részletesen foglalkozott az úszó teljesítményével saját edzésmódszere előtt, alatt és után.

Ebből a táblázatból kiderül, hogy Hosszú Katinka mind a 20 világ- és két olimpiai rekordját a köztes időszakban érte el, a négy és 11 európai és magyar csúccsal szemben 28 és 94 született meg az ő edzése mellett.

Az érmeket illetően mind a négy olimpiai dobogós helyezés az ő ciklusára esik, 45 vb-medáliából 35, az 51 Eb-érméből pedig 36 született alatta. A világkupában előtte egy érme sem volt, és bár utána 82 összejött, 379 volt a Tusup-éra termése.

Ebben a sorozatban egyébiránt Hosszú Katinka döbbenetes fölénnyel rekorder.

(Borítókép: Amikor még minden rendben volt – Al Bello/Getty Images)