A vízilabda közel kerülhet a csődhöz

2008.12.16. 13:20
Válogatott, háromszoros olimpiai bajnok játékosok kereshetnek kevesebbet jövőre, mert csökken a sportág állami támogatása. A Világligában nem indul a Pekingben is győztes csapat, mert spórolnak. Kemény Dénes vasárnap már dönthet arról, hogy hosszabbít-e, de megvárja, milyen lesz az elnökség összetétele.

Vasárnap tartja tisztújító közgyűlését a Magyar Vízilabda Szövetség. A legutóbbi választáshoz képest ezúttal nincs nagy szervezkedés a háttérben. Martin György így vélhetően kihívó nélkül marad. A tizenkét éve hivatalban lévő Martin sokáig tanakodott, hogy egyáltalán jelöltesse-e magát.

"Úgy látszik, indulok, és úgy látszik, egyedüli jelölt vagyok” – erősítette meg az Indexnek. Elárulta, a hétfő éjféli határidőig még bárki jelentkezhet, de nem sok esélyt lát arra, hogy ellenfele legyen.

"Nem vagyunk kedvező anyagi helyzetben” – mondta, ezzel indokolva, miért töprengett sokáig azon, hogy vállalja-e az újabb négyéves ciklust.

Hozzátette, egyelőre hivatalosan nem tudja, mennyivel kurtítják meg az állami pénzeket, de ha hatvan százalékkal kevesebbet kapnak, akkor igen nehéz helyzetbe kerülhetnek.

"Ha valóban százmillió forinttal kevesebb kapunk, a csőd felé megyünk. A tavalyi 160 millió forintból csak 60 maradna. Már így is visszamondtuk a férfi válogatott jövő évi Világliga-szereplését. Hiába vagyunk háromszoros olimpiai bajnokok, erre nem telik. Ha a helyzet nem változik, a felnőtt válogatott játékosok felkészülési pénzéhez kell nyúlnunk, és nem tudjuk vállalni a játékvezetők költségeit, ez az összeg a klubokra hárul” – érzékeltette. Az sem elképzelhetetlen, hogy az utánpótlástól is pénzt kell elvonniuk.

Martin megjegyezte, a szponzori bevételeik hiába emelkednek tizenöt- vagy húszmillió forinttal, az állami pénzek nélkül esélytelen a normális működés. Ezért is kért találkozót Gyenesei István minisztertől, első kézből szeretne tájékozódni.

"Költségvetésünk állandó jellemzője volt, hogy egy állami forintra hármat szereztünk a szponzoroktól. Most előfordulhat, hogy ötöt is kell, ami a jelenlegi gazdasági helyzetet ismerve lehetetlennek látszik. Még nekünk is. Már így is majdnem annyit összehozunk, mint a Magyar Olimpiai Bizottság.”

Kemény Dénes szövetségi kapitány sorsa is múlhat a vasárnapi közgyűlésen. A szakember, mielőtt döntene a folytatásról, szeretné megvárni, kik kerülnek az elnökségbe, mert az a testület lesz a munkáltatója.

Négy éve Kemény még az elnökválasztás előtt döntött, Martinnak már csak részletkérdéseket kellett tisztáznia vele.