Kemény: A győzelmi vágy pusztíthatatlan

2009.01.21. 11:07
Kemény Dénes felpörgött, mindjárt az első januári edzésen emelkedett a pulzusa, érzi, van tennivalója. Már London jár a fejében az újabb ciklust vállaló, mindenkinél sikeresebb pólókapitánynak. Mostani feladata az elsőhöz hasonlít legjobban.

Karácsony előtt, a vízilabda-szövetség közgyűlése után bejelentette: folytatja, hétfőn pedig aláírta újabb négyéves szerződését a férfi vízilabda-válogatott háromszoros olimpiai bajnok kapitánya, Kemény Dénes.

Az 54 éves Kemény már közvetlenül a győztes pekingi olimpiai döntő után azt mondta, haladékot kér, hónapokat, mert a tavaly véget érő ciklus a korábbiaknál jobban felőrölte. Ez a négy év emésztette fel leginkább, különösen a sikertelen döntők.

„Szerettem volna feltöltődni, de nem telt el úgy nap, hogy háromszor vagy négyszer ne kérdezte volna meg tőlem, vadásztárs, járókelő, vagy újságíró, hogy akkor most mi lesz, vagy hogy ugye maradok. Mivel én ezekben a napokban egyszer sem akartam a kérdéssel foglalkozni, óhatatlanul töprengtem. Ezért is hoztam meg viszonylag későn a döntésemet. Ennek ellenére sokat pihentem, még ha többet is szerettem volna. Azt veszem észre magamon: lelkesedem a munkámért, a hétfői edzésen is egyszercsak rám tört az érzés, mintha meccset játszanánk. Éreztem, hogy van tennivalóm, javítottam a medence széléről a hibákat, pedig megtehettem volna, hogy felveszem, otthon kielemzem videón, és majd közlöm az eredményeket a játékosokkal. Ehhez képest más történt. Felpörögtem, emelkedett a pulzusom mindjárt az első edzéseken. Azt hiszem, így van értelme csinálni” - mondta az Indexnek a kapitány.

kemeny02

Nem tagadta, a döntő lökést az adta meg, hogy a hozzá közelállók őszinte hittel és szeretettel mondogatták neki: remélik, vele jut ki a csapat a londoni olimpiára. „Azt mondták játékosok, vezetők, edzők, az én tapasztalatomra, elhivatottságomra van szükség a jövőben is. Nem lehet nemet mondani azoknak, akik így kérnek, követelnek” - ismerte be.

A kapitány nem tudja, hogy milyen év vár rá, és a 2010-est sem kristályosodott ki előtte, de a buktatókat észleli. 2011-re azonban biztos abban, hogy megkerülhetetlen tényezője lesz a magyar csapat a világbajnokságnak. „Ha ez így alakul, akkor egy év múlva az olimpiának is, ami egyúttal magában foglalja, nyerhetünk is. Vagyis a bukmékerek alighanem rosszul fizetnek majd londoni győzelmünkre. De hát ez is a cél. A győzelmi vágy pusztíthatatlan.”

Teljesen helyénvalónak tartotta felvetésünket, miszerint a jelenlegi helyzet nagyban hasonlít az 1997-eshez, amikor átvette az irányítást. (Egy szavazaton múlt, hogy megkapta a lehetőséget az akkor Comóban élő szakember.)

„Nagyban hasonlít, mert az akkori is jó csapat volt, de össze kellett gyúrni csapattá. Jó játékosok voltak benne, de nem volt sikerélményük, nem nyertek semmit. A mostaniban is jó játékosok lesznek, és eredményessé kell tenni. Szép feladat.”

Keménynek nem tetszik, hogy most pár feltörekvő játékos a padon hagyott sapkákkal találja szembe magát, nem kell azért keményen megharcolnia.

„Kényelmes helyzet, nekem is új, mert a fiatalok eddig úgy jöttek a csapathoz, hogy ki kellett szorítaniuk onnan valakit. Most nem kell a masnit kikötni, másról levenni, csak egyszerűen felvenni, és megkötni. Most csak egymással kell rivalizálni, bár ez is elég nagy motiváció” - vázolta.

A kapitány önkritikusan elismerte, hogy a 2007-ben elveszített berlini Világliga döntő után azt mondta néhány játékosának, ha ő a gátja a győzelmeknek, akkor feláll. Most a helyzet egész más, két játékosa - Benedek Tibor, Molnár Tamás - már bejelentette, nem játszik többé, a másik négy háromszoros győztes egyelőre még hezitál. Kásás Tamás biztosan kihagyja az idényt, de lehet, Biros Péter, Kiss Gergő és Szécsi Zoltán is.

1997 óta a válogatott mindössze egyetlen világversenyen nem szerzett érmet, a 2001-es fukuokai vb-n. Akkor szívpanaszokkal került kórházba, azóta ilyenre nem volt példa.

A Vodafone százmilliós szerződése

Martin György és Beck György, a Vodafone Magyarország Zrt. vezérigazgatója, egyben az MVLSZ társelnöke aláírta azt a szerződést, amely szerint a mobilcég szintén a 2012-es londoni olimpiáig főtámogatóként segíti a magyar vízilabdát, nem csupán a nagyválogatottakat, hanem az utánpótlást is. Beck György a szponzoráció összegéről konkrétan nem szólt, de százmilliós nagyságrendű, és az eddigi legnagyobb mértékű támogatás a Vodafone Magyarország részéről".
Már a következő hét végétől mobilcéges trikóban vezetnek a meccseken a játékvezetők. A bajnokság is felveszi a Vodafone nevet.