A vízilabdázók vb-esélyesek, de másként

2009.07.16. 22:22 Módosítva: 2009.07.16. 22:22
Kemény Dénes kapitány csalódott lenne, ha a legjobb négy közé nem jutna be a férfi vízilabda-válogatott a római világbajnokságon. Az első, felvezető hét után megmondja, mit várhatunk a másodikon. Varga Dénes a döntőt célozta meg, Madaras Norbert szerint a szerbekkel olyan játszani, mintha falnak mennének.

Vb-történelem

1973: 1. Magyarország, 2. Szovjetu.
1975: 1. Szovjetunió, 2. Magyaro.
1978: 1. Olaszország, 2. Magyaro.
1982: 1. Szovjetunió, 2. Magyaro.
1986: 1. Jugoszlávia, 9. Magyaro.
1991: 1. Jugoszlávia, 3. Magyaro.
1994: 1. Olaszország, 5. Magyaro.
1998: 1. Spanyolország, 2. Magyaro.
2001: 1. Spanyolország, 5. Magyaro.
2003: 1. Magyarország, 2. Olaszo.
2005: 1. Szerbia, 2. Magyarország
2007: 1. Horvátország, 2. Magyaro.

Csütörtökön megtartotta a világbajnokság előtti utolsó edzését a magyar férfi vízilabda-válogatott a Margitszigeten. A csapat szombaton repül Rómába, délután már az olaszokkal edzenek, hétfő délelőtt Kanada az ellenfél. A magyar csapat kedvező sorsolást kapott, a csoportját biztosan nyerheti, így pluszpihenőnapokhoz jut, még inkább összeszokhat.

“A csoportmeccseket felhasználhatjuk arra, hogy összeérjünk. A második hét már keményebb lesz, a négy közé jutásért komoly meccset játszunk, lényegében akkor kezdődik a világbajnokság. Akkor már mindent ki kell magunkból adni, úgy is teszünk” – mondta Varga Dénes, az olimpiai győztesek legfiatalabbja.

“Most még fáradtak vagyunk, ez fokozatosan múlik el, feltöltődünk és felpörgünk. A célunk a döntőbe jutás, ez reálisnak is tekinthető. Vannak természetesen saját céljaim is, de ezekről egyelőre nem beszélnénk, maximum a sorozat végén” – magyarázta.

Testvére, Dániel úgy foglalta össze véleményét, hogy nem rosszabb, nem jobb ez a mostani csapat, mint az, amely tavaly Pekingben sorozatban harmadszor nyert olimpiai bajnoki címet, hanem másabb.

“Kurta volt a felkészülés, egy átalakulóban lévő, részleges generációváltáson áteső csapatnak több időre lett volna szüksége, mint néhány hét. Mivel azonban szerencsések voltunk, még egy hetet kaptunk a sorstól és a sorsolástól. A csoportot meg lehet nyerni, fontos is lesz. Az első hét után már megmondom, hogy a másodikon mire lesz képes a csapat, milyen szintre ér fel. Meccsrõl meccsre szeretnénk kihozni egyre többet magunkból, csalódott lennék, ha a legjobb négy közé nem jutnánk be” – ezek már a szövetségi kapitány, Kemény Dénes szavai.

Hozzátette, a fiatalítás valamennyi olimpiai ciklus természetes velejárója volt, korábban is rendre kicserélődött három vagy négy ember.

A háromszoros olimpiai bajnokok közül Molnár Tamás visszavonult a válogatottságtól, Kásás Tamás is kihagyja ezt az évet, Szécsi Zoltán kisebb sérülése miatt marad itthon. A válogatott tíz év után mellőzi először kapusát, nagy kérdés, hogyan pótolja őt Gergely István vagy Nagy Viktor.

“A hiányzók ellenére is nagyon erős a játékosállományunk, bár nincs válogatott, amelyik ne érezné meg világklasszisok távollétét. Kevésbé van ezúttal rajtunk az esélyesség terhe, de nyilván nem lenne meglepetés, ha mi nyernénk” – mondta a Recco balkezes klasszisa, a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert.

Kiemelte, a szláv csapatok mellett az olaszokra is kell figyelni, mert új edzőt kaptak, és hazai pályán muszáj jól szerepelniük.

“Vegyes volt a felkészülésünk, kikaptunk a románoktól, az elején nem nagyon találtuk a fonalat, így kifejezetten szerencsés, hogy kaptunk ajándékba egy hetet.”

Úgy véli, fizikálisan nem erősebbek a szerbek vagy a montenegróiak, de kemény a védekezésük, és talán ebben érezhetően jobbak nálunk. “Nagyon kemény lábmunkával kitolnak bennünket, komolyan mondom, mintha falnak mennénk, nagyon erős ellenállásba ütközünk. Már a helyzetek kialakításáért is nagyon meg kellett küzdenünk. A szerbek ellen a hét végén ki is hagytuk ezeket, ők pedig nagyon fegyelmezetten tették a dolgukat. Az elveszített Világliga-döntőn is mintha egy másik sportágat játszottunk volna addig, amíg velük nem találkoztunk, a többiek stílusa teljesen más. Erre a stílusra nem lehet felkészülni, senki más nem játszik ilyen keményen. Ez lesz a kulcskérdés a tornán” – összegzett.

Kemény az utolsó felkészülési meccs után – szokásával ellentétesen – kritizálta a centerposzton játszó Kis Gábort és Hárai Balázst. “Észbe kell kapniuk, nagyot kell javulniuk” – jelentette ki.

Ezzel egyúttal azt is bevallotta, a csapat centerben a legsebezhetőbb. A kemény stílus ellen az egyik legfontosabb tényező lesz, hogyan tudják a társak bejátszani nekik a labdákat, mennyire lesznek megjátszhatóak, nem utolsó sorban, mennyi kiállítást harcolnak ki.

A papírforma alapján a nyolc között a spanyolok jönnének, az elődöntőben Montenegró vagy Horvátország. Előbbieket esélyesebbnek tartják, talán a legnagyobb favoritoknak. A szerbekkel, ha nem lesz váratlan eredmény, csak a döntőben jászhatunk.

A nők már nem kaptak annyira jó sorsolást, mint a férfiak, nekik Kínával kell legelőször játszaniuk, a távol-keletiek az olimpián megmutatták az erejüket, beférkőztek az oroszok elé, az esélyesebb a csoportban ragadt.

Számíthat, hogy most nem hazai pályán játszanak, de kemények lesznek, várhatóan minden labdáért gyilkos harcot kell folytatni. Az olaszok hazai pályán szinte biztosan kapnak segítséget, ezért nem lesz könnyű legyőzni őket.

Ha a csoport első helye nem lenne meg Petrovics Mátyás csapatának, már a nyolc közé jutásért erős rivális jöhet a B csoportból: az Egyesült Államok, Oroszország vagy Görögország. Lényegesen egyszerűbb lenne a helyzet a csoportelsőséggel, azért pluszpihenő is jár, és Kanada vagy a D csoport harmadikja könnyebben verhető a nyolc között.

A menetrend

Férfiak
Magyarország–Kanada, július 20., 10.50
Magyarország–Németország, július 22., 18.20
Magyarország–Dél-Afrika, július 24., 13.30
A válogatott: Gergely István, Nagy Viktor – kapusok, Biros Péter, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga II. Zsolt

Nők:
Magyarország–Kína, július 19., 9.30
Magyarország–Olaszország, július 21., 21.00
Magyarország–Üzbegisztán, július 23., 17.00
A válogatott: Gyöngyössy Anikó, Horváth Patrícia – kapusok, Brávik Fruzsina, Drávucz Rita, Keszthelyi Rita, Kisteleki Dóra, Pelle Anikó, Poszkoli Rita, Szűcs Gabriella, Takács Orsolya, Tomaskovics Eszter, Tóth Ildikó, Valkay Ágnes
A mérkőzéseket a Magyar Televízió közvetíti.