Kemény: Idén már nem lehet kamuzni

2011.04.12. 15:53 Módosítva: 2011.04.12. 15:53
A szombati Dénes nap után mutatták be a vízilabda-válogatottal három olimpiai bajnoki aranyérmet szerző Kemény Dénesről a legújabb könyvet.

A kötetet a volt tévés, Endrei Judit írta, aki a 2004-es athéni döntő alatt épp Kaliforniában nyaralt, gyerekeinek érzelmi robbanást okozott, amikor a magyar csapat 0-3-ról és 5-7-ről felállva 8-7-re verte a szerbeket.

„Írtak már rólam könyvet, akkor ötször találkoztunk, egyenként három órám volt a beszélgetésekre, utána kijavítottam a kéziratot, és elkészült a könyv. Ezúttal csak kétszer találkoztunk, sokszor kaptam emailben kérdéseket, amelyekre rendszerint válaszoltam. Abszolút vállalható, és vállalom is ezt a könyvet.”

„Ha rajtam múlik, valószínűleg tankönyvesebbre csinálom, de nagyképűség lenne, ha tankönyvnek nevezném, inkább egy lájtos tanácsadói könyv, ami nem is sportkönyv. Meggyőződésem, vezetők is tanulhatnak belőle. A gondolatot az adta, amikor előadásokat tartottam vállalatoknál, mindig azt kérdezték tőlem, hol van ez meg ez leírva, hol van ennek nyoma. Eddig nem volt, most már van. Kásás Tamás az előző rólam írt könyvet este elkezdte olvasni Nápolyban, és reggelre be is fejezte. Bízom benne, hogy most se tud majd aludni, nem teszi le.”

Kemény mindhárom olimpiai arany történetét feleleveníti, őszintén beszélt a csapatépítésről, hogy Viktor fiából edző lehet: megvan az empatikus képessége hozzá, és órákon át képes elemezni a videó előtt. Kemény csukott szemmel támaszkodik 20 éves gyerekére, de a keretszűkítésnél nem kéri ki véleményét.

DVETT20100830026

A vadászatról talán még a pólónál is nagyobb szenvedéllyel és áhítattal beszélt. Kiderült, hogy Koncz Gábortól tanult vízisízni, ötven felett is kipróbálta, milyen sí nélkül, mezítláb vízre állni.

„Tavaly a válogatott még törékeny volt. Idén nem lesz törékeny, most stabil lesz”. Két játékos biztosan visszatér, Kásás Tamás és Kiss Gergő, akik egyaránt háromszoros olimpiai bajnokok, velük nyúlik a kispad.

„Joggal bízhatunk abban, nem leszünk kiszolgáltatottak egy vagy két meghatározó játékos negyeden belüli formaingadozásának. A válogatott ereje, ha még Steinmetz Ádám is csatlakozna hozzánk, másfélszeresére nőhet. A legjobbakkal szembeni két vagy három gólos különbség így csökkenhet, el is tűnhet, bárkit képesek leszünk legyőzni. Ha egy középcsapat ellen az elején elmegyünk öt vagy hat góllal, utána bejöhetnek a fiatalabbak, az idősebbek pihennek, és nem tikkadnak ki a folytatásra, nem kell minden meccsen meggebedniük, mint tavaly is például. Egy sorozatban ez a legfontosabb. Mindenki a saját tudását adja, ha kevesebb a súly rajta. Idén már nem lehet kamuzni. Nemcsak a világbajnokságon, a londoni olimpián is fontos lesz ez, ahol kisebb esélyünk lesz, mint az előző három olimpián. De azért lesz."