Hozta a kötelezőt, elődöntős a magyar női pólóválogatott az Eb-n

HUSZ5811
2020.01.21. 20:07 Módosítva: 2020.01.21. 21:11
A magyar női vízilabda-válogatott teljesítette a kötelező elvárást, és az Eb-negyeddöntőjében könnyed játékkal, 16-3-ra legyőzte a francia válogatottat. Az elődöntőben a torna egyik legerősebb csapata, a spanyol válogatott lesz a magyarok ellenfele.

A budapesti vízilabda-Európa-bajnokságon elkezdődött a torna érdemi része, az egyenes kieséses szakasz. Az A csoportot hibátlanul nyerő magyar válogatottra a B csoport negyedik helyén végzett csapata, a franciák vártak a negyeddöntőben.

Az Európa másodvonalába tartozó franciák a papírforma szerint nem okozhattak különösebb nehézséget Bíró Attila csapatának, a két válogatott korábbi meccseit mindig a magyar csapat nyerte, jellemzően tíz gól körüli különbséggel.

A francia válogatottban két játékos is kötődik Magyarországhoz. A centerük, Géraldine Mahieu Dunaújvárosban játszik, ahol Gurisatti Gréta, Garda Krisztina és Vályi Vanda csapattársa. A cserekapusuk a Budapesten született Gaál Csenge, aki korábban Szentesen védett, és négy éve költözött Franciaországba.

Már az elején eldőlt

A magyar csapat esélyeshez méltóan kezdte a 19 órakor kezdődő mérkőzést, az Eb-n eddig 18 gólt lövő Keszthelyi Rita már az első lövéséből megszerezte a vezetést, majd két perccel később a meccs második gólját is. A franciák első gólja egy szépen kipasszolt támadás végén született, Louise Guillet lőtte ki szélről a magyar kaput.

A bekapott gól után a magyar válogatott megrázta magát, előbb egy gyönyörű bejátszás után Illés Anna húzta a kapuba a labdát, majd Vályi Vanda szerzett gólt. Ugyan Estelle Millot góljával kettőre zárkóztak fel a franciák, de Keszthelyi megint betalált, amivel keretbe foglalta az első negyedet. A magyar válogatott ekkor 5-2-re vezetett.

A második negyedben Szilágyi Dorottya gyors gólja után a franciák találtak egy szerencsés francia gólt. Guillet távoli lövése a kapufáról Kasó Orsolyára, majd a kapuba pattant. Ez azonban semennyire sem rázta meg a magyar csapatot, és szebbnél szebb gólokat szereztek. Parkes Rebecca egy centerezés után, fordulatból vágott védhetetlen gólt Lorene Derentynek, sajnos azonban a támadóidő lejárta miatt ezt nem adták meg.

A következő támadásban Garda Krisztina távoli, bődületesen erős lövése ellen már tehetetlenek voltak a francia védők. A negyedet Leimeter Dóra gólja zárta, ami után a magyar válogatott már 8-3-ra vezetett.

Kapott gól nélkül

A harmadik negyedben Kasó Orsolyát Gangl Edina váltotta a kapuban, aki rögtön egy védéssel mutatkozott be, Millot lövését fogta ki. A franciák erejét teljesen felemésztette a védekezés, a támadásaik pedig már szinte semmilyen veszélyt nem jelentettek, és nem tudták bevenni Gangl kapuját. Percek alatt tízgólosra nőtt a különbség.

A zárónegyedet tulajdonképpen már le sem kellett volna játszani, láthatóan egyik csapatnak sem volt sok kedve már hozzá. A franciák próbálkoztak szépíteni az eredményen, de a pár lövésük csak a magyar blokkokig jutott el, míg Bíró Attila csapata már a csütörtöki elődöntőre tartalékolta az erejét. Arról, hogy azért ez a negyed se teljen el gólok nélkül, a magyar csapat gondoskodott. Az időkérés után, néhány perc alatt három gólt is szereztek, így végül 16-3-ra nyerték meg a negyeddöntőt.

Magyarország–Franciaország 16-3 (5-2, 3-1, 5-0, 0-0)
Budapest, Duna Aréna, vezette: Dreval (orosz), Nicolosi (olasz)
gólszerzők: Keszthelyi 4, Vályi 3, Leimeter 2, Szilágyi 2,  Garda, Illés, Máté, Parkes,  Gurisatti, illetve Guillet 2, Millot

Döntőnek is beillő elődöntő jön

Az elődöntőben az Eb egyik legnagyobb favoritja, Spanyolország vár majd a magyar csapatra, azok után, hogy a spanyolok végig vezetve, 12-9-re győzték le a görögöket a negyeddöntőben.

A spanyol válogatott azután került egy ágra a magyarokkal, hogy az Eb-n az utolsó csoportmeccsükön meglepően nagy vereséget szenvedtek a hollandoktól. A félidőben már 6-1-re is vezettek a hollandok, a végén pedig 10-6-ra győztek a 2017-ben és 2019-ben is vb-döntőt játszó spanyolok ellen.

A magyar válogatott szempontjából nem a legjobb hír, hogy a döntő előtt találkozik a már biztosan olimpiai résztvevő spanyolokkal. Az Európa-bajnokságon egyetlen olimpiai kvótát osztanak ki, ami az Eb-győztes csapatot illeti, vagy azt, amelyik a döntőben a spanyoloktól szenved vereséget.

Vagyis a magyar válogatottnak mindenképp meg kell nyernie az Eb-t, ha nem akar szerepelni a március 15. és 22. között Triesztben rendezett olimpiai selejtezőtornán.

Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők helyosztók, negyeddöntők

9.12. helyért:

  • Németország–Szerbia 13-13,  büntetők után 15-13 (4-2, 1-2, 1-6, 4-1)
  • Izrael–Horvátország 11-7 (1-1, 6-2, 2-2,  2-2)

negyeddöntők:

Hollandia–Szlovákia 22-2 (6-0, 3-0, 7-1, 6-1)

  • Oroszország–Olaszország 13-7 (3-2, 3-3, 4-1, 3-1)
  • Spanyolország–Görögország 12-9 (4-3, 2-2, 3-1, 3-3)
  • Magyarország–Franciaország 13-3 (5-2, 3-1, 5-0, 3-0)

(Borítókép: Huszti István / Index)