A magyar pólókapitány szerint a lélekjelenlét és tűz döntött az olimpiai címvédő szerbek ellen

2024.01.12. 19:41
Az olimpiai címvédő szerb vízilabda-válogatott egy sor ötkarikás aranyérmessel vesz részt a zágrábi Európa-bajnokságon, a negyedöntőben mégis megadni kényszerült magát egy fiatal erőkre építő, de kiváló taktikát választó, azt sikerrel alkalmazó magyar csapattal szemben. Igaz, a remek stratégának bizonyuló szövetségi kapitány, Varga Zsolt együttese „csupán” ötméterespárbajban kerekedett rutinos ellenfele fölé, ami immár részletkérdés. Az viszont nem, hogy vasárnap 18.30-tól a címvédő horvátokkal találkozik majd az elődöntőben.

Miközben a szerbeknél hat olimpiai aranyérmes (Braniszlav Mitrovics, Nikola Jaksics, Dusan Mandics, Szava Randelovics, Djordje Lazics és Sztrahinja Rasovics) játszik a kontinensbajnokságon, tehát adott esetben mezőnyben egy komplett sort is ki tudnak állítani, addig a magyaroknál a legjobbak (Jansik Szilárd, Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Német Toni, Vámos Márton, Varga Dénes, Zalánki Gergő, Vogel Soma) hiányoznak. Ők nyolcan ugyanis szakmai döntés értelmében pihennek, illetve már a februári, dohai világbajnokságra készülnek. Amelyen címvédőként vehetnek részt.

Az Eb-csoportkörben a görögök elleni jó teljesítmény még nem ért győzelmet a mieinknek, az olaszokat viszont hétfőn már bravúros teljesítménnyel győzte le Zágrábban a magyar válogatott, amely aztán a pénteki, szerbek elleni negyeddöntőben ismét emlékezeteset alkotott.

Varga Zsolt a vlv.hu szaklapnak a szerbek elleni győztes meccsről annyit mondott: csapata nagyon jó mérkőzést játszott, és végig büszkén gondolt a játékosaira, akik az első negyedtől kezdve végig ott voltak ellenfelükön, „hol mögöttük, hol előttük egy góllal”.

Ma a fantasztikus lélekjelenlét és tűz volt az a csapatban, ami átbillentette a játékosokat a kritikus pillanatokon, és végig meg tudták csinálni taktikailag azt, amit kértem tőlük. Úgy gondoltam, hogy ennél az ellenfélnél arra kellett alapoznunk, hogy el fognak fáradni a végére.

A szakember hozzátette: természetes, hogy még a legnagyobb játékosok is elfáradnak, ha nagyon sokat vannak a vízben, és jönnek tőlük a hibák.

„Mandicsot kifejezetten jól fogtuk, nem voltak olyan veszélyes lövései, amikor pedig igen, akkor talán velünk voltak a felsőbb erők is.”

Varga szerint nyilván sok összetevője volt a sikeres mérkőzésnek, a legfontosabbnak mégis azt tartja, hogy végig egyenlő erőként csatáztak a medencében három negyeden keresztül.

„Tudtuk, hogyha így lesz, és elveszünk tőlük minden energiát, akkor a végén meg tudjuk nyerni ezt a mérkőzést.”

A szakember büszke az éremért játszó csapatára, amelynek fiatal tagjairól úgy véli, hogy már eddig is nagyon sokat fejlődtek az Eb alatt. Emlékeztetett: az első pillanattól kezdve mondta, hogy a nyolc hiányzó ellenére sem „elengedett világversenyről” van szó, és jó dolognak tarja, hogy a játékosok is hasonlóképpen álltak hozzá a kontinensbajnoksághoz, ahogyan ő.

Voltak persze ma is hibák, úgy gondolom, hogy ezen a téren türelmesnek kell lenni, hibák mindig lesznek, az a fontos, hogy tudjunk reagálni, ki tudjuk azokat javítani.

A mérkőzés legeredményesebb magyar játékosa, Vigvári Vince az M4 Sportnak adott nyilatkozatában kiemelte: nagy siker, hogy a legjobb négy közé jutottak.

„Sokunknak ez az első Eb-je, így már önmagában az életre szóló élmény, hogy az elődöntőben vagyunk. Nagyon remélem, és úgy is érzem, hogy folytatódni fog a sikerszéria, a szurkolók és a tévénézők bízhatnak bennünk, mert mindent meg fogunk tenni minden találkozón az utolsó pillanatig” – mondta.

Hozzátette, most igyekeznek kipihenni magukat, de aztán az elődöntőben, ahogy fogalmazott „háborút rendezünk, és aztán majd az utolsó meccsen is”.