Mégis Colbert híd a Megyeri híd

2010.02.22. 14:54
Stephen Colbert amerikai komikus néhány éve mindent megtett azért, hogy róla nevezzék el a Megyeri hidat, de hiába nyerte meg a gazdasági minisztérium netes szavazását, a földrajzi bizottság nem vette figyelembe az eredményt. A Google online térképén viszont Colbert hídnak hívják a Megyeri hidat.

Colbert hídként tűnik fel a budapesti Megyeri híd a Google Mapsen. Az amerikai komikus nevét feltehetően egy vicces netező hekkelte fel az online térképre, és fizet azért, hogy Colbert híd legyen Budapesten.

colberthid450

Stephen Colbert, a Comedy Central tévécsatorna Colbert Report nevű műsorának névadója és műsorvezetője évekkel ezelőtt erősen lobbizott azért, hogy az épülő hidat róla nevezzék el. 2006 nyarán a gazdasági minisztérium névpályázatot írt ki, amelyen a vicces kedvű szavazóknak köszönhetően Chuck Norris tört az élre. Miután Colbert stábja egy Reuters-hírből értesült az állásról, a műsorvezető felszólította híveit, hogy inkább rá szavazzanak, és 93 163 szavazattal meg is nyerte a versenyt a második helyezett kollégája, a szintén Comedy Central-os Jon Stewart, illetve a hazai színekben induló Zrínyi Miklós előtt.

Simonyi András, Magyarország akkori amerikai nagykövete megjelent a Colbert Report 2006. szeptember 14-i adásában, és bejelentette, hogy Colbert megnyerte ugyan a szavazást, de ahhoz, hogy a hidat valóban róla nevezzék el, meg kell tanulnia magyarul, illetve halottnak kell lennie.

Nyert, de nem nyert

Annak ellenére, hogy Colbert több mint tízezer szavazattal nyert Stewart előtt, az ügyben döntő földrajzinév-bizottság végül 2006 szeptemberében a Megyeri híd elnevezés mellett döntött, pedig ez a javaslat be sem jutott az online szavazás második fordulójába. Dutkó András, a bizottság vezetője akkor azt mondta, azért döntöttek a Megyeri név mellett, mert az utal a híd földrajzi elhelyezkedésére.

A Google Mapsen időről időre feltűnnek valótlan közterület-elnevezések. Egy ideig a csepeli Fekete Pákó utca borzolta a kedélyeket, aztán tavaly eltűnt a térképről. A cég többszöri érdeklődésünkre sem adott egyenes választ arra, hogyan kerülnek a kamunevek a térképre. Tavaly októberben Peresztegi Zoltán, a magyar Google azóta lemondott ügyvezető igazgatója azt mondta, a hibák nem a Google-től, hanem a térképekért felelős Tele Atlas nevű cégtől származnak.

A térképészek vagy a szótárak, lexikonok készítői sokszor helyeznek el hasonló, viccesnek szánt hibákat az elkészült munkákban, egyrészt szórakozásból, másrészt hogy könnyebb legyen lebuktatni azokat a tolvajokat, akik változtatás nélkül átveszik a szerzői jog által védett műveket.

Ebben az esetben azonban nem erről van szó, ugyanis a Colbert híd a vállalkozások nevéhez használt betűtípussal jelenik meg a Google Mapsen, és nem az utcaneveknél és a többi hídnál használatos formátumban. (Árpád híd, Erzsébet híd, stb.)  Valószínűleg egy vicces kedvű netező cégként regisztrált a Google helyi vállalkozásoknak szánt oldalán, a Local Business Centerben, és fizet azért, hogy a híd, amit a térkép csak az M0-s autópálya részeként jelöl, Colbert hídként jelenjen meg a térképen.  • Tippek
  • Hírek