Fényképet osztott meg, lecsukták

2012.10.16. 13:34

A rendőrség gyakran használja a nyomozások során a közösségi oldalakat, például a Facebookot, hogy többet tudjon meg a bűnözőkről és bűncselekményekről. A mostani eset azonban arra utal, hogy ez a taktika akár a nyomozók ellen is fordulhat. A Texas állambeli Mesquite-beni Melissa Walthallt hétfőn azért tartóztatták le, mert kitett egy fotót a saját Facebook-oldalára azért, hogy lebuktassa a rendőrség egyik beépített emberét.

Walthall azért akart bosszút állni a rendőrön, mert az két hónappal korábban a barátja, George Pickens ellen tanúskodott egy kábítószeres ügyben. A fénykép közzétételével Walthall hatékony módját választotta a hír terjesztésének. A rendőr fényképét Pickens találta meg a Facebookon.

Szórólapon akarták terjeszteni a fotót

A mesquite-i rendőrséget egy telefonáló értesítette Walthall facebookos posztjáról. Az illető elmondta, hogy Walthall az ismerőse, és felismerte a fedésben dolgozó nyomozót a fényképen. A nyomozók megerősítették az értesülést, és úgy vélték, hogy ez komolyan veszélyezteti a beépített emberük biztonságát.

Melissa Walthallt
Melissa Walthallt
Fotó: TexasPD

Walthall a letartóztatása után eleinte nem akarta megadni a rendőröknek Pickens nevét, de a rendőrök rájöttek, hogy a kábítószercsoport nyomozója tanúskodott Pickens ellen augusztus 24-én. A Pickens és Walthall közti kapcsolatot viszonylag könnyű volt felgöngyölíteni: Pickens és Walthall ugyanabban a kocsiban ültek egy cserbenhagyásos gázolásnál.

A nyomozás kiderítette, hogy Pickens és testvére, Bobby Stedham szórólapokon terjesztették volna a beépített rendőr fényképét. A házkutatás során a rendőrök megtalálták a kinyomtatott röplapokat abban a mesquite-i házban, ahol Pickens az anyjával élt. Walthall a szórólapon látható fotót töltötte föl a Facebook-oldalára. Az aktív drogfogyasztó Walthallt a megyei rendőrség már az eset előtt nyilvántartásba vette, ahogy Stedhamet is, akit többször is elítéltek marihuánafogyasztásért.

A Facebook kizárja az anonimitást

Mitch Landry, az austini Texasi Helyhatósági Rendőrség ügyvezetője szerint a szervezetnél már többször folytattak tárgyalásokat a rendőrök közösségimédia-használatáról, különös figyelmet szentelve azoknak, akik fedésben dolgoznak. Landry szerint az információszivárgás megakadályozásának egyetlen módja a regisztráció elkerülése; úgy látja, hogy lehetetlen megőrizni az anonimitást, ha az embernek Facebook-profilja van.

Az amerikai bűnüldöző szervezetek szerint az anonimitás legbiztosabb módja az, ha valaki elkerüli a közösségimédia-oldalakat. Sokan dolgoznak az ezzel kapcsolatos szabályok fejlesztésén és a rendőrtisztekre vonatkozó iránymutatások kidolgozásán. A Dallas Megyei Seriffhivatalnál például olyan etikett van érvényben, amely tiltja a vulgáris nyelvezetet és az obszcén üzenetek küldését; ez a szabályozás ugyanakkor nem vonatkozik a közösségi oldalakra.

A bűnüldözési osztályok többnyire próbálják visszafogni az alkalmazottak szolgálaton kívüli közösségimédia-használatát, de ezt megnehezíti, hogy ragaszkodniuk kell a szólásszabadság alkotmányos jogához. Az adatvédelmi beállításokkal kapcsolatban ugyanakkor adhatnak tanácsokat; ez biztosíthatja, hogy a Facebookon közzétett személyes információkat csak a barátaik láthassák.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM