Olivér
5 °C
8 °C

Hatvanezer kártékony appot törölt a Google

2013.04.10. 09:32

Februárban közel hatvanezer alkalmazást töröltek a Google Play Store-ból. A Google hivatalosan nem erősítette meg az értesülést; az oldal egy olyan alkalmazásfejlesztő vállalatra hivatkozik forrásként, akinek rálátása van az ilyen változásokra.

Az eltávolított alkalmazások egy részét a szoftverek fejlesztői távolították le a boltból, de a nagyobb hányadukat valószínűleg az eddigi legnagyobb tisztogatás során törölték. Ezek között sok csengőhangprogram, illetve a Google által spamnek definiált alkalmazás is volt.

Mennyiség vagy minőség?

A Google nem az alkalmazásboltba bekerülés előtt ellenőriz, hanem utána, egy automatizált rendszer segítségével. Ebből adódóan a Play Store-ban jóval gyakrabban fordulnak elő kártékony alkalmazások, amiket idővel valószínűleg észlel a Google rendszere, de addig mindenki által elérhetők.

Az Apple ezzel szemben már a App Store-ba kerülés előtt szigorú vizsgálatnak veti alá a beérkező alkalmazásokat, ami jóval több időt és erőforrást kíván. A Google rendszere idővel hatékonyabbá válhat, ahogy a rendelkezésére álló adathalmaz folyamatosan bővül, de az alapvető problémát, az utólagos ellenőrzést nem szünteti meg.

Az Apple App Store-ban 2013 februárjában több mint 800 ezer alkalmazás volt elérhető, a Play Store-ban a Google hivatalos adatai szerint 700 ezer. Mivel ez már akkora kínálat, hogy a mennyiség terén felesleges versenyezni, a jövőben valószínűsíthetően mindkét vállalat a minőségre fog törekedni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?