Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Facebooknak direkt jót tett a Cambridge Analytica botrány

2018.05.21. 08:55

Mindenki arra számított, hogy a Cambridge Analytica adatlopási botránya – amelynek során az adatelemző cég több tízmillió facebookozó személyes adataival élt vissza – annyira megrázza majd a közösségi oldalt, hogy annak a látogatottságra is drámai hatása lesz.

Röviden: nem lett. Hosszabban: a Facebook népszerűsége nem csökkent, hanem növekedett. És ezt nem az oldal tulajdonosai állítják, hanem az olyan neves befektetési bankok, mint a Goldman Sachs és a Deutsche Bank. 

A Cambridge Analytica botrány a Facebook történetének legsúlyosabb fiaskója volt, de úgy látszik, ez nem befolyásolta a normál ügymenetet. A Facebook törlésére felszólító #deletefacebook kampány láthatóan nem ért célt.

A hirdetők kimondottan elégedettek az új fejleményekkel:

  • A Goldman Sachs szerint a Facebook egyedi felhasználóinak száma 7 százalékkal nőtt mobilon az Egyesült Államokban. Áprilisban összesen 188,6 millióan használták mobilról a platformot, pedig a botrány akkor tetőzött. A Facebookon töltött idő szintén növekedett.
  • A Deutsche Bank szerint a targetált hirdetések elemzése azt mutatja, hogy az 583 millió kamuprofil kipucolásának szinte semmilyen hatása nem volt a felhasználók elérésére.

Tisztában vagyunk vele, hogy ezek az adatok a platformok közötti elérést mutatják, nem kizárólag a Facebookot, de úgy véljük, hogy megszabadulnak a hamis profiloktól. Úgy gondoljuk, ez jó indikátora annak, hogy a Facebook-reklámok elérése a jövőben tovább nőhet.

– nyilatkozta a Deutsche Bank az ügy kapcsán.

Az új fejlemények, valamint a Facebook azóta helyreállt részvényárfolyama azt tükrözik, hogy alaptalanok voltak az arról szóló elemzések, hogy az emberek bizalma végképp megrendült a Facebookban, és március óta zuhanórepülésben vannak. Christopher Wylie ekkor hozta nyilvánosságra, hogy a Cambridge Analytica adatelemző cég 87 millió Facebook-felhasználó személyes adataival élt vissza. Azóta folyamatosan potyognak ki a csontvázak a szekrényből.

Az új eredmények ismeretében Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója magabiztosabban nyilatkozhat a héten, amikor az Európai Unió törvényhozóival tartott meghallgatásra megy. Álhírekről, adatvédelemről és az Európai Parlament szabályozási gyakorlatáról fogják kérdezni.

(Business Insider)