Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minirobot-olimpiát rendezne a DARPA

2018.07.23. 15:23

A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztési ügynöksége) tervezőmérnököket keres, akik katasztrófák esetén bevethető miniatűr, rovarméretű robotokat tudnak tervezni. Az elkészült robotokat az ügynökség egy robotolimpián versenyeztetné, ahol felmérnék az erejüket, sebességüket és tartósságukat.

A SHRIMP (Short-Range Independent Microrobotic Platforms) névre keresztelt projekt célja, hogy olyan környezetben teszteljék az elkészült robotokat, ahol az emberek vagy a nagyobb robotok nem boldogulnak.

Ronald Polcawich, a DARPA projektmenedzsere elmondta, hogy a védelmi minisztériumot mindenféle méretű és formájú robotok érdeklik. Az apró robotok tervezése viszont számos egyedi nehézséggel jár, különösen a tömeg- és méretbeli korlátok miatt, ami más robotok tervezésénél ritkán merül föl problémaként.

A SHRIMP-programban részt vevő kutatóknak új módszereket kell kidolgozniuk az energiaellátásra, az anyaghasználatra és a teljesítményre vonatkozóan. A végső modelleknél tesztelni fogják, hogy milyen messzire vagy magasra tud ugrani a robot, mekkora tömeget tud megemelni, és milyen messzire tud elhajítani egy-egy tárgyat. Egy másik tesztben a robotok sziklamászó és navigációs képességeit is felmérik, illetve különféle biatlonversenyeken teszik próbára őket.

Polacwich szerint szerint a parányi robotok kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyakorlatban teszteljenek energiahatékony, sokrétű mikroelektronikát. Arra számítanak, hogy új energiaellátási és más műszaki megoldásokat ismerhetnek meg, amik több területen is hasznosíthatók lehetnek a későbbiekben.

(DARPA | Popular Mechanics)