Ervin
14 °C
22 °C

Kétszáz spamelőt beperelt a Microsoft

2004.06.14. 08:48
A Microsoft szeretné megtisztítani az internetet a kéretlen reklámlevelektől, ezért beperelte a legnagyobb spamelőket. A vállalat azt reméli, hogy a leleplezheti a csak álnéven ismert alpereseket.
A redmondi szoftveróriás azzal vádolja az állítólagos spamelőket, hogy hamis információkat adtak meg magukról, és ezzel megtévesztették a fogyasztókat. A Microsoft az Egyesült Államokban összesen nyolc pert indított, és mindegyik pernek legalább húsz olyan alperese van, amely szerepel a kéretlen reklámlevelek ellen harcoló Spamhaus legtermékenyebb spamelőket nyilvántartó toplistáján.

A spamelőkre a bíróság a nemrégiben elfogadott CAN-Spam törvény értelmében egymillió dolláros büntetést is kiszabhat, és a Microsoft azt reméli, hogy a jogi eljárás során fény derül az álnevek mögött bujkáló spamelők kilétére is.

Sikeres perek?

A Microsoft tavaly júniusban indította az első spamellenes perét, és jelenleg világszerte nyolcvan ilyen ügye van folyamatban. A vállalat eddig öt pert megnyert, négy esetet peren kívüli megállapodással zárt le, két alperest csődbe juttatott. Tim Cranton, a Microsoft egyik vezető jogásza elmondta: megnöveltük a spamelők kiadásait, és közül egyre többen felismerik, hogy emiatt nehezebben tudnak dolgozni.

Bár mindegyik spamellenes intézkedés üdvözlendő, a Register szerint az email postafiókkal rendelkezők könnyen megállapíthatják, hogy nem csökkentett a spamek száma. Frank Gorman, a szövetségi kereskedelmi bizottság fogyasztóvédelmi irodájának volt tanácsadója szerint a perek önmagukban nem hoznak változást, több irányból kell megközelíteni a dolgot.

Januárban Bill Gates felvázolt egy háromlépéses programot, amellyel két év alatt teljesen eltüntetné a spamet az internetről. Az egyik javaslata szerint a feladóknak digitális bélyeget kellene venniük, ha a címzettek spamként ítélik meg a levelet. Emellett a vállalat húszezer dollárért elérhetővé tenné a Hotmail adatbázisát a hirdetőknek, ha azok elfogadják a spameléssel kapcsolatos játékszabályait.