Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Blasternek is szerepe volt az amerikai áramszünetben

2003.09.07. 21:35
Kormányzati és ipari szakértők szerint valószínűleg az e-mailben terjedő Blaster vírus is hozzájárult az elektromos hálózat összeomlásához. Az áramszünet napján (augusztus 14-én) a Blaster féreg által generált forgalom lelassította a fontosabb elosztóközpontokat összekötő adathálózatot, amelyen keresztül az áramszolgáltatók összehangolják a távvezetékek működését.
"Maguk a vezérlőrendszerek nem sérültek, viszont a más hálózatokról érkező, áramszállítással és terheléselosztással kapcsolatos adatok fogadása késedelmet szenvedett, ami hozzájárult a szükséghelyzetekre előírt tevékenységek összehangolásában jelentkező súlyos problémákhoz." - nyilatkozta Gary Seifert, az Energiaügyi Minisztérium idahói laboratóriumának egyik kutatója.

Az általa említett felügyeleti, vezérlő és adatgyűjtő rendszerek (SCADA) gyakran Windows 2000 vagy XP operációs rendszeren futnak, és elsősorban az olyan nagy kiterjedésű ipari folyamatok kezelésére használatosak, mint például a földgáz vagy villanyáram vezetékes szállítása. Az adatok továbbítása többnyire nyilvános vonalakon történik.

Adatforgalmi dugót okozott

Seifert elmondása szerint aznap nem működött a kritikus fontosságú mért adatok gyors cseréje, ami akadályozhatta a hálózat üzemeltetőit az áramkimaradás elszabadulása elleni küzdelmükben. Azt azonban hangsúlyozta, hogy az áramkimaradás indító okát még senki sem ismeri teljes biztonsággal.

Egy tanácsadó szerint a Blaster féreg még a villany visszakapcsolását is hátráltatta, mivel a New York-i körzetben több regionális áramszolgáltató Windows kiszolgálón futó vezérlőrendszert üzemeltetett, amelyek a nyitott 135-ös porton keresztül megfertőződtek.

A New York környéki elektromos gerinchálózatot üzemeltető NYISO ugyan elismerte, hogy a Blaster járvány érintette a közműveket, de ezt hamar felszámolták és a hálózat visszakapcsolására nem volt hatása. Az Egyesült Edison Villamos Művek szerint náluk "egyáltalán nem jelentkezett olyan probléma, ami az áramszolgáltatás helyreállítását hátráltatta volna".

A Slammer is lecsapott

A ComputerWorld szaklapnak névtelenül nyilatkozó ipari vezetők és kormányzati szakemberek emlékeztettek, hogy a Slammer féreg idén januári megjelenése "számos" közszolgáltatást végző cég valós idejű vezérlő rendszerében okozott zavarokat.

Az Észak-Amerikai Egyesített Elektromos Hálózat megbízhatóságáért felelős NERC szervezet egyelőre nem kívánt nyilatkozni Blaster féregnek az augusztusi nagy áramszünetben játszott szerepéről, viszont az idén júniusban kiadott jelentésük részletes beszámolót ad a Slammer közművekre gyakorolt hatásáról. Eszerint az egyik elosztó központ helyi hálózatában az egyik gépre nem telepítettek biztonsági javítást, és ezen a gépen keresztül a féreg eljutott a kritikus fontosságú SCADA hálózatba, amelynek lelassította a forgalmát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!