Nagyjából 36 000 forintot ér az iPhone 5

2012.09.14. 18:15

Az iPhone alkatrészei annyit érnek, mint egy olcsó butatelefon, de ez mindig is így volt. Az okostelefonok több mint százezer forintos árában sohasem az alkatrészek költsége volt a meghatározó. A boltban elköltött pénzünk minimális része megy el az alapanyagokra és a sencseni gyári munkások bérére, annál több kerül azonban a kereskedőkhöz, mérnökökhöz, szoftverfejlesztőkhöz, valamint a gyártócég befektetőihez.

Az elektronikai kütyük szétszedésére specializálódott Tech Insight informatikai szakújság előzetes becslése szerint a 16 gigabájtos háttértárral rendelkező iPhone 5 alkatrészei körülbelül 167,5 dollárt, azaz 36 ezer forintot érnek; ez nagyjából 35 dollárral több a hasonló felszereltségű iPhone 4S áránál.

iPhone5 BOM comparison 702

Az iPhone 5 kétéves hűségszerződéssel ugyan 199 dollárért elvihető, de aki szolgáltatótól független változatot akar, annak 649 dollárt kell a kasszánál hagynia. Ez pedig nagyjából százezer forinttal több az alapanyagárnál. A 32 gigás verzió 749 dollárba, míg a 64 gigabájtos 849 dollárba kerül kártyafüggetlenül. Az európai árak ennél jelentősen drágábbak, Németországban és Franciaországban 679, 789, illetve 899 euróért lehet előrendelni a készülék modelljeit. Az Egyesült Királyságban 529, 599, illetve 699 fontot kérnek majd egy iPhone 5-ért.

A megfelelő kártyafüggetlen verzió kiválasztását némiképp megnehezíti, hogy az iPhone 5 – függetlenül a tárhely méretétől – háromféle verzióban kapható: az egyik az amerikai Sprint és Verizon CDMA hálózatán működik, a másik 700 megahertzen tud a 4G LTE hálózatokra csatlakozni, a harmadik pedig az európai és ázsiai LTE-hálózatokat ismeri.

A Tech Insight később még pontosítani fogja az iPhone 5 építési költségéről szóló táblázatát, hiszen a szakértők egyelőre nem szedhették szét a telefont, csak korábbi tapasztalatukra, az általuk jól ismert beszállítói árakra és az Apple bejelentésére támaszkodtak.