Szilárda
-4 °C
3 °C

Fatüzelésű áramfejlesztő

2002.10.01. 15:21
Brit kutatók szerint az általuk kifejlesztett termoelemekkel elektromos energia nyerhető ki akár a fatüzelésű kályhából is. Egy hagyományos kályha hőjét használva a Cardiff egyetem kutatói néhány villanykörtéhez, vagy akár egy kis televízióhoz elegendő áramot tudnak termelni.
A NASA már a hetvenes években hasonló termoelemeket alkalmazott a Voyager űrszonda energiaigényének fedezésére. De a termoelektromos jelenségen alapuló generátorok mostanáig rendkívül alacsony hatásfokkal működtek.

A Cardiff egyetem kutatói most megkísérelték, hogy ugyanezt az elvet alkalmazzák egy fatüzelésű kályha veszteséghőjének hasznosítására. Növelték a termoelemek hőállóságát, és végül mintegy 100 wattnyi teljesítményt tudtak kinyerni. Ezzel egy szobát már meg lehet világítani, vagy biztosítható egy kisebb televízió működése.

A fürdőkádban is működik

A New Scientist beszámolója szerint a prototípusok olyan jól sikerültek, hogy még a fürdővízbe merítve is beindulnak. A fejlesztők szerint az új technológia különösen a fejlődő országok számára jelenthet előrelépést, ahol egész térségek élnek áramellátás nélkül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!